Περιβαλλον

ECOVOICE: Πιλοτικά προγράμματα κομποστοποίησης

Στην Αθήνα και την Κηφισιά

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
17532-45155.jpg

Μέσα από αυτή τη στήλη πάρα πολλές φορές έχουμε αναδείξει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αττική. Έχουμε φιλοξενήσει τις απόψεις όλων των φορέων για τις μεθόδους διαχείρισης καθώς και την εμπειρία των ανεπτυγμένων Ευρωπαϊκών χωρών. Σήμερα με ιδιαίτερη χαρά βλέπουμε τις θεωρίες που μέχρι τώρα ακούγαμε να παίρνουν σάρκα και οστά.

Αναφέρομαι στο πιλοτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων και Δήμου Κηφισιάς για διαλογή στην πηγή και κομποστοποίηση των βιοαποβλήτων. Των οργανικών δηλαδή απορριμμάτων που παράγονται από τις τροφές μας, από τους κήπους και τα πάρκα. Το πρόγραμμα γίνεται σε συνεργασία με τον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και την εταιρεία Συμβούλων και Μελετητών Περιβαλλοντικών Έργων ΕΠΤΑ Α.Ε.

Η ATHENS VOICE μίλησε με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Ανδρέα Βαρελά για το πιλοτικό πρόγραμμα που θα ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2012 αλλά και για τα σχέδια επέκτασης του στο Δήμο της Αθήνας.

image

Σε πρώτη φάση το πρόγραμμα θα ξεκινήσει σε επιλεγμένες περιοχές της Αθήνας και της Κηφισιάς καλύπτοντας ένα πληθυσμό της τάξης των 3000 κατοίκων σε κάθε Δήμο. Στην περίπτωση της Αθήνας η περιοχή που έχει επιλεγεί είναι μια γειτονιά των Άνω Πατησίων. Το βασικό κριτήριο επιλογής της συγκεκριμένης γειτονιάς ήταν η περιβαλλοντική συνείδηση των κατοίκων. Η διαδικασία δεν θα είναι η ίδια και στους δύο δήμους. Στην Αθήνα θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία των δρόμων που θα μετέχουν στο πρόγραμμα ειδικοί κάδοι άλλου χρώματος με σήμανση όπου θα αναφέρεται το πιλοτικό πρόγραμμα LIFE κομποστοποίησης. Στα νοικοκυριά που θα δηλώσουν εθελοντικά συμμετοχή στο πρόγραμμα, θα μοιραστούν βιοδιασπώμενες σακούλες για την συλλογή των οργανικών τους. Το κάθε νοικοκυριό θα ξέρει σε ποιο συγκεκριμένο κάδο θα ρίξει την σακούλα με τα οργανικά έτσι ώστε να υπάρξουν υπολογισμοί και μετρήσεις για τα αποτελέσματα σε όλη την διάρκεια του προγράμματος. Αντίστοιχα στο Δήμο Κηφισιάς εξετάζεται το ενδεχόμενο να μοιραστούν κάδοι μικρότερης χωρητικότητας σε κάθε σπίτι που θα συμμετέχει και η συλλογή να γίνεται πόρτα-πόρτα.

Η αποκομιδή στο Δήμο της Αθήνας θα είναι καθημερινή από ειδικό απορριμματοφόρο το οποίο δεν θα χρησιμοποιείται για άλλη δραστηριότητα. Επιπλέον όπως μας εξήγησε ο κ. Βαρελάς θα διατεθεί κάδος-πλυντήριο για την συχνότερη καθαριότητα των κάδων κομποστοποίησης έτσι ώστε να εξαλειφθούν προβλήματα οσμών ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το υλικό που θα συλλέγεται θα οδηγείται στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) στα Άνω Λιόσια. Εκεί θα υφίσταται επεξεργασία όπου θα παράγεται εδαφοβελτιωτικό υψηλής ποιότητας.

«Η Αθήνα πρέπει να διαχειριστεί τα απορρίμματα της μόνη της και η κομποστοποίηση είναι από τις προτεραιότητες που έχει ο Δήμος Αθηναίων» επισημαίνει ο κ. Βαρελάς και μας αποκαλύπτει τα σχέδια της Δημοτικής Αρχής για την δημιουργία μονάδας παραγωγής κομπόστ στο Δήμο από τα κλαδέματα και τα φυτικά υπολείμματα στα πάρκα και τους χώρους πρασίνου. Το παραγόμενο κομπόστ θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών στα πάρκα και στα αλσύλλια αλλά θα φέρει και έσοδα στο Δήμο από την πώληση του. Επίσης υπάρχει δέσμευση από την Δημοτική Αρχή για την αξιοποίηση των υπολειμμάτων της Δημοτικής Αγοράς αλλά και για προγράμματα για τα απόβλητα των χώρων μαζικής εστίασης.

Η πρακτική της κομποστοποίησης εφαρμόζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με ποσοστά ανακύκλωσης που φτάνουν το 60%. Στην Ελλάδα ξεκινάμε τώρα. Η κυρία Αθηνά Μπούρκα από την εταιρεία ΕΠΤΑ Α.Ε με εμπειρία στην Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων δήλωσε για το πρόγραμμα. «Με το νέο Ευρωπαϊκό αυτό έργο ξεκινάει στην Ελλάδα η ανακύκλωση του οργανικού κλάσματος των αποβλήτων σε δύο μεγάλους δήμους της χώρας. Ιδιαίτερα δε με βάση τους εθνικούς στόχους για την ανακύκλωση από την νέα οδηγία πλαίσιο της Ε.Ε και ενόψει της λειτουργίας νέων μονάδων κομποστοποίησης που ωριμάζουν και προβλέπεται να κατασκευαστούν την περίοδο 2012-2015 τα αποτελέσματα του έργου αυτού θα είναι κρίσιμα για την επιτυχία του εγχειρήματος στη χώρα μας».

Τέλος πέρα από το πρόγραμμα θα ήθελα να αναφερθώ στην έκκληση του Αντιδημάρχου Ανδρέα Βαρελά για ένα πρόβλημα που έχει ξεσπάσει τον τελευταίο διάστημα στην Αθήνα. Πρόκειται για την αφαίρεση σχαρών από τους υπονόμους της πόλης. Κάποιοι αφαιρούν τις σχάρες και τις πωλούν για σκράμπ. Ιδιαίτερα όμως η έκκληση απευθύνεται στους αγοραστές αυτών των υλικών. Υπάρχουν δρόμοι που δεν έχουν καθόλου σχάρες και υπάρχει κίνδυνος σοβαρότατων ατυχημάτων. Ο πολίτης που θα δει κάποια τέτοια κίνηση θα πρέπει να ενημερώσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την διεύθυνση καθαριότητας του δήμου στον τετραψήφιο αριθμό 1960 όπου λειτουργεί 24 ώρες.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περιβαλλοντικά προβλήματα: Λύσεις από την τεχνολογία, αδιέξοδα από ιδεολογία
Περιβαλλοντικά προβλήματα: Λύσεις από την τεχνολογία, αδιέξοδα από ιδεολογία

«Σκέψου συνολικά, δράσε τοπικά» είναι το σύνθημα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, ο οικολογικός δογματισμός δεν βλέπει παρά «συνολικά ιδεολογήματα» και «τοπικά κινήματα κατά των επενδύσεων»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.