Οι οικονομικές κρίσεις κατά το παρελθόν είχαν δύο χαρακτηριστικά. Το πρώτο ήταν η χρήση των φυσικών πόρων για να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών και το δεύτερο ήταν πως έδιναν πάντα ευκαιρίες για την δημιουργία καινοτόμων αναπτυξιακών λύσεων. Αυτά τα χαρακτηριστικά τα έχει και η σημερινή οικονομική κρίση. Μιλάμε για την πράσινη ανάπτυξη που θα μας βγάλει από την κρίση. Μιλάμε δηλαδή για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Και είναι αλήθεια μόνο που σήμερα θα πρέπει να γίνει με μεγαλύτερο σεβασμό και προσοχή στο περιβάλλον κάτι που δεν έγινε στο παρελθόν. Το δεύτερο χαρακτηριστικό το συναντάμε στην κινητοποίηση των πολιτικών μας για την αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας που υπάρχουν σε αφθονία στην Ελλάδα αλλά μέχρι τώρα δεν υπήρχε κανένα ενδιαφέρον από την πολιτεία για την αξιοποίηση τους. Αφού λεφτά υπήρχαν.
Σήμερα υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση για την προσέλκυση επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που δεν είναι μόνο η ηλιακή και η αιολική. Πριν από ένα μήνα ακούσαμε ότι θα επιτραπεί στα ελληνικά νοικοκυριά όλης της χώρας να εκμεταλλευτούν τα οικονομικά και περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα της βιομάζας. Πρόκειται για την άχρηστη οργανική ύλη που βρίσκεται στα υπολείμματα των γεωργικών καλλιεργειών, στα δάση και στα ζωικά απόβλητα. Η συλλογή της βιομάζας είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες του κόσμου και μπορεί να συμβάλει σημαντικά στις ενεργειακές ανάγκες του πληθυσμού και στην μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Στην Ελλάδα σύμφωνα με εκτιμήσεις έχουμε 7.5 εκ. τόνους υπολειμμάτων γεωργικών καλλιεργειών, 2.7 εκ. τόνους δασικών υπολειμμάτων και 17 εκ. τόνους ζωικών αποβλήτων. Αυτά τα υπολείμματα ισοδυναμούν ενεργειακά με 4 εκ. τόνους πετρελαίου. Αυτό σημαίνει ότι η βιομάζα μπορεί να υποκαταστήσει το 40% της ποσότητας πετρελαίου που καταναλώνεται ετησίως στη χώρα μας. Επιπλέον αν λάβουμε υπόψιν μας το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχουν βιοτεχνίες κατασκευής καυστήρων και λεβήτων η χρήση της βιομάζας δημιουργεί ευκαιρίες ανάπτυξης του κλάδου και προοπτικές για πολλές νέες θέσεις εργασίας.
Το βιοαέριο, η γεωθερμία αλλά και η εξάπλωση της χρήσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι τομείς που προσελκύουν το ενδιαφέρον της διεθνούς ερευνητικής και επενδυτικής δραστηριότητας. Στην Ελλάδα διαθέτουμε αξιόλογα ερευνητικά ιδρύματα και επιστήμονες που μπορούν να έχουν λόγο στις νέες τεχνολογίες.
Η φύση στο παρελθόν έδωσε λύσεις σε προβλήματα φτώχειας της Ελληνικής κοινωνίας. Σήμερα μπορεί και πάλι να δώσει λύσεις και πιο καινοτόμες από το παρελθόν αλλά πάντα μέσα από την αειφόρο διαχείριση της.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Τα βήματα προς τα μπροστά δε σταματούν για τη ΔΩΔΩΝΗ όσο ο κόσμος αλλάζει
Στρατηγικός στόχος να γίνει ένας αυτοκινητόδρομος μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2030
Οι υψηλοί στόχοι της επόμενης τριετίας
Ένα σημαντικό έργο για όλη την Ευρώπη
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί αναμφισβήτητα μια κορυφαία πρόκληση για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα
Ο πρωτοπόρος ενεργειακός Όμιλος φέρνει πιο κοντά το αύριο της έξυπνης ενέργειας
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Ισότητα, καινοτομία και ανάπτυξη, το τρίπτυχο της αειφορίας
Τι υποστηρίζεται σε νέα ανάλυση - Κάλεσμα για φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων
Από το Prius, στην ηλεκτροκίνηση και πέρα
Η Κλιματική Κρίση ξαναγράφει τον χάρτη των χιονοδρομικών κέντρων
Είναι τόσο μεγάλο που φαίνεται από το διάστημα
Ερευνά το περιστατικό η εισαγγελία Έδεσσας - Η ανακοίνωση της Καλλιστώ
Το μεγαλύτερο ταξίδι είναι γεγονός για έναν αυτοκρατορικό πιγκουίνο
Ανησυχητικά στοιχεία του Copernicus - Άνθρωποι και οικοσυστήματα στα όρια της επιβίωσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.