Περιβαλλον

ECOVOICE: Γεράνι

Κίνητρα για κατοικία στο ιστορικό κέντρο

Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στις αρχές του καλοκαιριού με αφορμή την δολοφονία του 44χρονου ζήσαμε στο κέντρο της Αθήνας μια εβδομάδα πρωτοφανούς βίας που ανάγκασε τα αρμόδια Υπουργεία να προβούν σε εξαγγελίες μέτρων για την αντιμετώπιση της υποβάθμισης του κέντρου. Ανακοινώθηκαν μέτρα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνητρο επιστροφής της κατοικίας αλλά και επαγγελματικών δραστηριοτήτων που παραδοσιακά υπήρχαν στο κέντρο. Ακούσαμε τότε όλα αυτά με πολύ μεγάλη επιφύλαξη και δυσπιστία.

Σήμερα τέσσερις μήνες μετά το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο πλαίσιο του σχεδίου νόμου για τον «Νέο τρόπο έκδοσης αδειών και ελέγχου κατασκευών» ξαναφαίρνει στην επικαιρότητα το θέμα του ιστορικού κέντρου με κίνητρα που αφορούν την αποκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό των κτηρίων των περιοχών «Γεράνι» και «Κεραμεικός-Μεταξουργείο». Συγκεκριμένα το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών φέρνει στη Βουλή προς ψήφιση φορολογικά και οικονομικά μέτρα ώστε να υπάρξει στήριξη των κατοίκων και κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων.

Στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι τα φορολογικά μέτρα να αποτελέσουν κίνητρο για την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και να συμβάλουν στη λειτουργική, περιβαλλοντική, οικονομική και αισθητική αναζωογόνηση των περιοχών αυτών. Επιπλέον, να συντελέσουν στην προστασία και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής και ιστορικής φυσιογνωμίας της περιοχής με την αποκατάσταση και αναβίωση των παραδοσιακών κτηρίων, καθώς και στον έλεγχο των χρήσεων γης ώστε να προστατευτεί η κατοικία από τις παράνομες δραστηριότητες που εκτελούνται σήμερα στην περιοχή.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, πιστεύει «ότι το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας έχει τη δυνατότητα να γίνει και πάλι κέντρο καινοτομίας, συνδυάζοντας εκπαίδευση, παραγωγή, εμπόριο, και κατοικία, στηρίζοντας τους κατοίκους που παραμένουν στην περιοχή παρά τις αντίξοες συνθήκες». Τα κίνητρα αφορούν στην αποκατάσταση κτηρίων και στην υποστήριξη των ιδιοκτησιών όσων επιθυμούν να παραμείνουν ή να εγκατασταθούν στις περιοχές αυτές. Ειδικότερα, προβλέπονται τα εξής:

α) μείωση φόρου εισοδήματος, ανάλογα με το κόστος αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού των κτηρίων που χρησιμοποιούνται ως κατοικίες, ισόγεια καταστήματα ή γραφεία, των κοινόχρηστων χώρων και των όψεων αυτών, καθώς και των διατηρητέων κτηρίων που βρίσκονται στις περιοχές αυτές, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ στις περιπτώσεις που δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης και

β) εφαρμογή μειωμένου συντελεστή φόρου μεταβίβασης, για τις αγοραπωλησίες των ακινήτων αυτών.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δεσμεύεται να συνεχίσει την προσπάθεια για την επανακατοίκηση και αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και να στηρίξει πρωτοβουλίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, των κατοίκων και των ιδιωτών που αποσκοπούν στην ανάδειξη των πλεονεκτημάτων και της ανθρώπινης και βιώσιμης ανάπτυξης της πόλης της Αθήνας.