- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
ECOVOICE: Απόφαση «οξυγόνο» για τα θαλάσσια οικοσυστήματα
Πρώτο βήμα κατά της ανεξέλεγκτης αλιείας
Θετική έκβαση είχε η προσπάθεια του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» και άλλων περιβαλλοντικών οργανώσεων ώστε να περιοριστεί η αλιεία με μηχανότρατες σε ότι ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Δηλαδή η ελάχιστη απόσταση που να επιτρέπεται η αλιεία με μηχανότρατες από τις ακτές να είναι στο ενάμιση ναυτικό μίλι και όχι στο ένα που ήταν μέχρι πρόσφατα.
Η υπογραφή αυτής της απόφασης από τον κ. Παμπούκη αποτελεί ένα πρώτο βήμα για τον περιορισμό της καταστροφής των ελληνικών θαλασσών. Αποτελεί «ανάσα» για τα ταλαιπωρημένα θαλάσσια οικοσυστήματα, αλλά και δικαίωση των προσπαθειών του «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ» που από το 2008 δίνει τον αγώνα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Ωστόσο μόνο αυτό το μέτρο δεν αρκεί για να προστατευθούν οι ελληνικές θάλασσες. Έρευνες του Αρχιπελάγους έχουν καταδείξει τις σοβαρές και μη αναστρέψιμες βλάβες που προκαλεί η ανεξέλεγκτη αλιεία με μηχανότρατα στα παραγωγικά θαλάσσια οικοσυστήματα και τη δραματική υποβάθμιση που προκαλεί στα ιχθυαποθέματα.
Είναι επιτακτική ανάγκη να παρθούν επιπρόσθετα μέτρα που να καθορίζουν συγκεκριμένα αλιευτικά πεδία στα κατάλληλα θαλάσσια οικοσυστήματα και να υπάρξει σταδιακή μείωση στο συγκεκριμένο αλιευτικό στόλο στον αριθμό που ελληνικές θάλασσες μπορούν να αντέξουν. Πρέπει να αναβαθμιστούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που σήμερα υπολειτουργούν και να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα για την καταστροφική παράνομη αλιεία όπως η αλιεία με δυναμίτη.
Η μείωση των ιχθυαποθεμάτων στις ελληνικές θάλασσες δεν αποτελεί μελλοντικό σενάριο είναι ήδη γεγονός. Ο αφανισμός σπάνιων ειδών που ζουν επί αιώνες στις θάλασσες μας είναι μια πραγματικότητα που συνιστά μια ρεαλιστική απειλή. Οφείλουμε να σταματήσουμε την υπερεκμετάλλευση του θαλάσσιου πλούτου προκειμένου να μην παραδώσουμε μια χρεοκοπημένη φυσική κληρονομιά στις επόμενες γενιές.