- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη αναμένεται να επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία. Οι επιπτώσεις αυτές θα προέλθουν από τα ακραία καιρικά και φυσικά φαινόμενα (αυξανόμενες καταιγίδες, πλημμύρες, ξηρασία, πυρκαγιές) και θα επηρεάσουν αφ’ ενός μεν την παραγωγή υγιεινών τροφών αφ’ εταίρου το σύστημα υγείας που θα έχει να αντιμετωπίσει νέες και άγνωστες ασθένειες.
H αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1 οC αναμένεται να επιφέρει αύξηση της θνησιμότητας στις ευρωπαϊκές χώρες από 1% έως 4%. Σε σύγκριση με την περίοδο 1961-1990, το 2071-2100 αναμένονται 86.000 πρόσθετοι θάνατοι ετησίως στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν σημειωθεί μέση αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 3°C. Όσον αφορά στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα την Αττική, κατά τη δεκαετία 2091-2100 προβλέπονται 1.620 επιπλέον θάνατοι ανά έτος. Παράλληλα, οι οικονομικές επιπτώσεις που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή θα ανέλθουν, βάσει της μελέτης της Τράπεζας της Ελλάδας, στα 95 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Οι πλέον ευάλωτες ομάδες απέναντι στην κλιματική αλλαγή θα είναι οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, τα άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας, οι φτωχοί, οι κάτοικοι νησιωτικών και ορεινών περιοχών και οι μετανάστες.
Βάσει των ανωτέρω, καθίσταται αναγκαία η άμεση λήψη δράσεων για την προστασία του πληθυσμού. Διεθνείς Στρατηγικές Δράσεις και Πολιτικές για την Κλιματική Αλλαγή και την Υγεία έχουν αναληφθεί από την Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) και άλλους Διεθνείς Οργανισμούς.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να υπογραμμισθεί ότι σε διεθνές επίπεδο έχει αναπτυχθεί μια σειρά μέτρων, τα οποία αποσκοπούν:
• στην επιστημονική τεκμηρίωση των υγειονομικών κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον τομέα της υγείας,
• στην ενημέρωση του κοινού με προγράμματα πρόληψης και ειδικά σχεδιασμένων δράσεων για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των υγειονομικών προβλημάτων που δημιουργούνται από τη κλιματική αλλαγή,
• στην ανάληψη μεγάλων επενδυτικών έργων υποδομής, συγχρηματοδοτούμενων από τους διεθνείς οργανισμούς.
Επιπρόσθετα, σε εθνικό επίπεδο οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών έχουν αναπτύξει πολλές δράσεις για την αντιμετώπιση των κλιματικών επιπτώσεων:
• Σε επίπεδο Υπουργείων Υγείας έχουν αναληφθεί δράσεις για τη διασφάλιση της ίσης πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και της κοινωνικής δικαιοσύνης προς όλους τους ασθενείς που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή. Για το λόγο αυτόν απατούνται επενδύσεις σε ανάλογες υποδομές όπως είναι θάλαμοι νοσηλείας με ρυθμιζόμενη θερμοκρασία, χειρουργεία, υγειονομικός εξοπλισμός.
• Σε επίπεδο Υπουργείων Υγείας θα πρέπει επίσης να υπάρχουν ειδικά σχέδια δράσης, παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες.
• Οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και εξω-νοσοκομειακής περίθαλψης θα πρέπει να έχουν σχεδιαστεί με την ανάλογη υποδομή και να είναι στελεχωμένες με το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό για την αντιμετώπιση των αναδυόμενων προβλημάτων.
• Τα νοσοκομεία θα πρέπει επίσης να έχουν τις απαραίτητες υποδομές και τον ανάλογο τεχνικό εξοπλισμό για έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική νοσηλεία των ασθενών.
• Το υγειονομικό δυναμικό της χώρας θα πρέπει να έχει εκπαιδευτεί σε θέματα επιδημιολογίας του περιβάλλοντος και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην υγεία.