Περιβαλλον

ECOVOICE: Μη μου κρύβεις τον ήλιο

Φωτοβολταϊκά: η επένδυση που ωφελεί το περιβάλλον (και το πορτοφόλι μας) 

Βασιλική Γραμματικογιάννη
ΤΕΥΧΟΣ 349
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πίστευα ότι το «στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα» αφορά μόνο εμάς τους Έλληνες, αλλά οι Ιάπωνες με διέψευσαν με την πρόσφατη ανακοίνωσή τους για την υποχρεωτική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα νέα κτίρια που θα κατασκευάζονται.

Η στροφή προς την πράσινη ανάπτυξη αποτελεί πλέον παγκόσμιο φαινόμενο και η Ελλάδα, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, μπορεί να βρεθεί μπροστά στις εξελίξεις. Και δεν είναι μόνο θέμα κεντρικής εξουσίας, αλλά και ευαισθητοποίησης και συμμετοχής των πολιτών. Η χώρα μας διαθέτει εκτός από τις καταλληλότερες συνθήκες και ένα από τα καλύτερα προγράμματα παγκοσμίως σε επίπεδο κινήτρων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα σπίτια μας. Κάθε ένας από μας μπορεί να τοποθετήσει στη στέγη του ένα φωτοβολταϊκό με ανώτατη ισχύ 10 κιλοβάτ. Τα κιλοβάτ, βέβαια, καθορίζονται από τη χωρητικότητα της στέγης και από τα χρήματα που ο κάθε ένας μπορεί να διαθέσει. Για παράδειγμα, για ένα σύστημα 10 κιλοβατώρων απαιτείται ταράτσα 150 τ.μ., ενώ για εφαρμογή σε κεκλιμένη στέγη απαιτείται ελεύθερη και ασκίαστη επιφάνεια 90 τ.μ. Η παραγόμενη ενέργεια δεν προορίζεται για ιδία κατανάλωση αλλά διοχετεύεται στο δίκτυο της ΔΕΗ, με το κόστος της μεγαλύτερης εφαρμογής των 10 κιλοβατώρων να ανέρχεται σε 35.000-40.000 ευρώ, ποσό που μπορεί να βρεθεί από τα «πράσινα δάνεια» των τραπεζών που καλύπτουν μέχρι και το 100% αυτών των επενδύσεων.

Απλές οι διαδικασίες

Όπως εξηγεί ο Γιάννης Παπαδόπουλος, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας φωτοβολταϊκών συστημάτων Positive Energy, μια επένδυση αυτού του μεγέθους «αποδίδει στο χρήστη έως και 8.000 ευρώ ετησίως, που σημαίνει ότι το κόστος της συνολικής δαπάνης μπορεί να αποσβεστεί μέσα σε πέντε με έξι χρόνια, ενώ οι αποδόσεις σε σχέση με ένα προθεσμιακό λογαριασμό είναι όχι απλά μεγαλύτερες αλλά και εγγυημένες, αφού η σύμβαση με τη ΔΕΗ είναι για 25 χρόνια». Η διαδικασία για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ολοκληρώνεται συνήθως σε λίγο περισσότερο από 2 μήνες. Απαιτούνται μία αίτηση στη ΔΕΗ και έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από την Πολεοδομία, ενώ τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η εταιρεία φωτοβολταϊκών που θα κάνει την εγκατάσταση. Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα απαιτείται η ύπαρξη ή η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα. Το μεγαλύτερο όμως όφελος των φωτοβολταϊκών είναι η περιβαλλοντική τους αξία και συνεισφορά, καθώς κάθε κιλοβατώρα που παράγεται από φ/σ συνεπάγεται την αποφυγή έκλυσης ενός περίπου κιλού διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. 

Το ήξερες;

● Τα φωτοβολταϊκά μετατρέπουν την ηλιακή σε ηλεκτρική ενέργεια και ανήκουν στην κατηγορία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

● Η λειτουργία τους είναι αθόρυβη, έχουν σχεδόν μηδενικές απαιτήσεις συντήρησης και μεγάλη διάρκεια ζωής.

● Η ηλιακή ενέργεια που πέφτει μέσα σε ένα χρόνο σε ένα τ.μ. γης αντιστοιχεί με την ενέργεια που παράγει ένα βαρέλι πετρέλαιο.

● Σε ό,τι αφορά την ηλιοθερμική ενέργεια, η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια ήταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες στην αξιοποίησή της, με περισσότερους από 1 εκατομμύριο εγκατεστημένους ηλιακούς θερμοσίφωνες. Το ίδιο απομένει να γίνει και με τα φωτοβολταϊκά.