ECOVOICE: Βιοκλιματικές αστικές αναπλάσεις
Ένα πρόγραμμα για την αστική κλιματική υποβάθμιση
Στην Αθήνα αλλά και σε άλλες Ελληνικές πόλεις ο αριθμός των ωρών όπου η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη των 37 με 40Ο C αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο με δραματικές συνέπειες τόσο στην ποιότητα ζωής όσο και στην ενεργειακή κατανάλωση. Η απουσία πρασίνου από τους δημόσιους χώρους αλλά και τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί στις κατασκευές δημιουργούν το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας που πλήττει κυρίως τους πολίτες χαμηλού εισοδήματος που ζουν στις πυκνές αστικές περιοχές και θέτει σε κίνδυνο την ζωή τους. Υπολογίζεται ότι η θερμοκρασιακή διαφορά του κέντρου της Αθήνας και των Δυτικών προαστίων σε σχέση με τις περιαστικές και αγροτικές περιοχές μπορεί να φτάσει και τους 10Ο Κ. Μετρήσεις της εσωτερικής θερμοκρασίας που έγιναν σε 60 κατοικίες χαμηλού εισοδήματος στην Αθήνα χωρίς μόνωση, διπλά τζάμια και κλιματιστικά έδειξαν ότι για το 50% του χρόνου η εσωτερική θερμοκρασία των διαμερισμάτων ήταν άνω των 34Ο C.
Άλλη μια πρωτιά που κατέχει η Αθήνα έναντι των Ευρωπαϊκών πόλεων είναι και αυτή της θερμικής νησίδας αφού ποτέ δεν υπήρξε σχεδιασμός με περιβαλλοντικά κριτήρια που να συντελούν στην μείωση της θερμοκρασίας της πόλης. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος υιοθετώντας νέες τεχνολογίες και στρατηγικές βελτίωσης του αστικού μικροκλίματος που εφαρμόζονται σε παγκόσμια κλίμακα σχεδίασε ένα πιλοτικό εθνικό πρόγραμμα με συγκεκριμένα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά. Στόχος του προγράμματος είναι η ανάσχεση της κλιματικής μεταβολής και της θερμικής υποβάθμισης του αστικού χώρου έτσι ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής στις υποβαθμισμένες περιοχές. Κάποιες από τις τεχνικές που θα ακολουθηθούν είναι η αύξηση του αστικού πρασίνου, η χρήση ψυχρών υλικών , η μείωση της ανθρωπογενούς θερμότητας με την απομάκρυνση των αυτοκινήτων, η χρήση ψυχρών πηγών για την απόρριψη της πλεονάζουσας θερμότητας και η κατάλληλη διάταξη και χρήση των ελεύθερων χώρων με σκίαση και αερισμό. Στο πρόγραμμα θα ενταχθούν περιοχές με αποδεδειγμένο πρόβλημα κλιματικής υποβάθμισης και που θα αποτελούν τμήμα ενός συνολικότερου αστικού σχεδιασμού.
Τέλος Μαΐου θα υπάρξει επίσημη πρόσκληση από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) προς όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας που διαθέτουν περιοχές με αποδεδειγμένο κλιματικό πρόβλημα. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» και από το Ταμείο Συνοχής με προϋπολογισμό 60 εκατομ. Ευρώ και υπολογίζεται ότι θα χρηματοδοτηθούν περίπου 10-12 έργα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Τα βήματα προς τα μπροστά δε σταματούν για τη ΔΩΔΩΝΗ όσο ο κόσμος αλλάζει
Στρατηγικός στόχος να γίνει ένας αυτοκινητόδρομος μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2030
Οι υψηλοί στόχοι της επόμενης τριετίας
Ένα σημαντικό έργο για όλη την Ευρώπη
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί αναμφισβήτητα μια κορυφαία πρόκληση για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα
Ο πρωτοπόρος ενεργειακός Όμιλος φέρνει πιο κοντά το αύριο της έξυπνης ενέργειας
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Ισότητα, καινοτομία και ανάπτυξη, το τρίπτυχο της αειφορίας
Τι υποστηρίζεται σε νέα ανάλυση - Κάλεσμα για φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων
Από το Prius, στην ηλεκτροκίνηση και πέρα
Η Κλιματική Κρίση ξαναγράφει τον χάρτη των χιονοδρομικών κέντρων
Είναι τόσο μεγάλο που φαίνεται από το διάστημα
Ερευνά το περιστατικό η εισαγγελία Έδεσσας - Η ανακοίνωση της Καλλιστώ
Το μεγαλύτερο ταξίδι είναι γεγονός για έναν αυτοκρατορικό πιγκουίνο
Ανησυχητικά στοιχεία του Copernicus - Άνθρωποι και οικοσυστήματα στα όρια της επιβίωσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.