Περιβαλλον

Αποκεφαλίζουν τα ζαρκάδια

Αν δεν ληφθούν μέτρα, το όμορφο ζώο θα εξαφανιστεί

Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κάποτε τα ελληνικά δάση ήταν γεμάτα από ζαρκάδια. Σήμερα και τα δάση έχουν εξαφανιστεί και τα ζαρκάδια. Ένας ελάχιστος αριθμός του ευγενούς και ντελικάτου ζώου έχει απομείνει σε κάποιες ορεινές δασικές περιοχές της Στερεάς και Βορείου Ελλάδας. Το πανέμορφο αυτό ζώο χαρακτηρίζεται ως «τρωτό» στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι, αν δεν προστατευτεί, σύντομα θα εξαφανιστεί.

Ωστόσο, κάποιοι ασυνείδητοι κυνηγοί εξακολουθούν να σκοτώνουν αυτά τα λίγα ζαρκάδια που έχουν απομείνει στη χώρα μας, παρότι το κυνήγι τους έχει απαγορευτεί εδώ και δεκαετίες. Το Οικολογικό Δίκτυο δημοσιοποίησε πρόσφατα την αποτρόπαια εικόνα ενός κεφαλιού ζαρκαδιού που βρέθηκε στον Όλυμπο. Με αφορμή το μακάβριο εύρημα, το Οικολογικό Δίκτυο επαναφέρει το πρόβλημα της λαθροθηρίας και ζητά από την κυβέρνηση να ενεργοποιήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να εξασφαλίσει την επιβίωση ενός προστατευόμενου είδους όπως το ζαρκάδι.

Αποκεφαλίζουν τα ζαρκάδια

«Η λαθροθηρία, οι δασικές πυρκαγιές καθώς και η υποβάθμιση των οικοτόπων που διαβιεί το ζαρκάδι είναι οι βασικοί λόγοι που κινδυνεύει με εξαφάνιση το είδος» αναφέρει το Οικολογικό Δίκτυο. Στο όνομα της «ανάπτυξης» και στα έργα που τη συνοδεύουν, υπάρχει σημαντική μείωση των ορεινών καλλιεργειών αλλά και της βλάστησης, με αποτέλεσμα το ζαρκάδι που είναι εκλεκτικό χορτοφάγο ζώο να μην βρίσκει τροφή. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν και κάποιοι παράφρονες λαθροθήρες.

«Τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης με ενεργοποίηση των υπηρεσιών τους και τη χρήση των μέσων της σύγχρονης τεχνολογίας θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά τη λαθροθηρία και την υποβάθμιση των δασικών ενδιαιτημάτων από τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις που απειλούν την ίδια την ύπαρξη των ζαρκαδιών, όπως και άλλων ειδών της ελληνικής φύσης» καταλήγει η ανακοίνωση του Οικολογικού Δικτύου.