Η Ελλάδα είναι μια ευλογημένη χώρα με απίστευτες ομορφιές, γνωστές αλλά και άγνωστες. Οι ιαματικές πηγές της χώρας μας ανήκουν στις άγνωστες ομορφιές που, παρά το γεγονός ότι είναι εξαπλωμένες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, είναι όμως παρεξηγημένες σχετικά με το ότι οι ευεργετικές τους ιδιότητες αφορούν μόνο τους ηλικιωμένους. Ωστόσο, σήμερα όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για αξιοσημείωτα φυσικά spa που μπορούν να προσφέρουν υγεία και ευεξία παράλληλα με αλησμόνητες διακοπές. Πολλοί επαγγελματίες τουρισμού αναδεικνύουν αυτήν την παράμετρο προσφέροντας εξειδικευμένες θεραπείες υγείας και ευεξίας σε συνδυασμό με το εξαιρετικό φυσικό τοπίο, προσελκύοντας επισκέπτες από όλο τον κόσμο.
Σήμερα η ECOVOICE φιλοξενεί έρευνα για τις ιαματικές πηγές όλης της Ελλάδας. Την έρευνα πραγματοποίησε με πολύ μεράκι η συγγραφέας και εμψυχώτρια εργαστηρίων Δημιουργικής Γραφής Χριστίνα Κόλλια και είναι πραγματικά αποκαλυπτική στο πόσες ιαματικές πηγές υπάρχουν που δεν τις γνωρίζουμε. Επιπλέον στην έρευνα η κ. Κόλλια μάς δίνει ιστορικά στοιχεία της κάθε περιοχής, χρήσιμες πληροφορίες και τηλέφωνα καθώς και άλλες δραστηριότητες που μπορείτε να απολαύσετε.
1. Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ - ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ
Λίμνη Βουλιαγμένης «Η Απολλώνεια Λίμνη»
Πασίγνωστη ως η Λίμνη με τα βαθυπράσινα ιαματικά νερά και τους επιβλητικούς κοκκινόχρωμους βράχους να την περιστοιχίζουν, τα προκλητικά και μυστηριακά ‒για τους σπηλαιολόγους και σπηλαιοδύτες‒ δαιδαλώδη σπηλαιοβάραθρα, η Λίμνη της Βουλιαγμένης δίκαια έχει χαρακτηριστεί ως «Μνημείο της Φύσης».
Τοποθεσία
H Βουλιαγμένη απέχει 25 χλμ. νοτιοανατολικά από την Αθήνα.
Ιαματικές Πηγές - Θεραπευτικές Ιδιότητες
Τα ιαματικά νερά της Λίμνης της Βουλιαγμένης έχουν θερμοκρασία 20oC- 27oC και σύσταση χλωρονατριούχα, ιδανική για την ίαση ρευματισμών, ισχυαλγιών, μυαλγιών, νευραλγιών, γυναικολογικών παθήσεων.
Μυθολογία - Ιστορία
Ο μύθος συνδέει τη Λίμνη της Βουλιαγμένης με το ιερό νησί της Δήλου και τους Ολύμπιους θεούς. Η αρχαία ονομασία της περιοχής ήταν «Ζωστήρ» προερχόμενη από τον «Ζωστήρα Απόλλωνα», συμπαραστάτη θεό στις πολεμικές επιχειρήσεις. Σημάδια ανθρώπινης ζωής έχουν διαπιστωθεί στην περιοχή, βάσει αρχαιολογικής έρευνας, από τα τέλη της Νεολιθικής περιόδου. Ο σχηματισμός της Λίμνης και η ονομασία «Βουλιαγμένη» αποδίδεται σε σεισμό των χριστιανικών χρόνων όπου και κατέρρευσε η οροφή ενός υπογείου σπηλαίου.
Αξιοθέατα
Ο ναός του Ζωστηρίου Απόλλωνα, της προκλασσικής εποχής.
Ο Λαιμός ή Μικρό Καβούρι, στο άκρο της χερσονήσου της Βουλιαγμένης.
Δραστηριότητες
Κολύμπι, σπηλαιοκατάδυση
Χρήσιμα τηλέφωνα
Δήμος Βουλιαγμένης: 210.89.60.156 – 210.89.62.261
2. ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ – Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Λουτρά Υπάτης «Τα λουτρά της Αφροδίτης»
Σκαρφαλωμένη στις πλαγιές της Οίτης, με τον καταρράκτη να σε καλωσορίζει στο έμπα της πόλης και πλούσια βλάστηση, ατενίζει από ψηλά τον κάμπο του Σπερχειού και την παραλία της Αγ. Μαρίνας, η Υπάτη στέκει στο πέρασμα των χιλιετιών, γραφική, μυστηριακή κι απόρθητη. Προσφέρει γενναιόδωρα στον επισκέπτη τη μακραίωνη ιστορία της, την εξαίρετη θέση της στους πρόποδες του Εθνικού Δρυμού της Οίτης και τα ιαματικά της νερά.
Τοποθεσία
Η Υπάτη απέχει 235 χλμ. από την Αθήνα και 23 χλμ. από τη Λαμία.
Ιαματικές Πηγές - Θεραπευτικές Ιδιότητες
Στα Λουτρά της Υπάτης, σε απόσταση 5 χλμ. περίπου από τον οικισμό, λειτούργησε το 1903 το πρώτο οργανωμένο ιαματικό κέντρο στην Ελλάδα. Η ιαματική πηγή της Υπάτης βρίσκεται σε ένα καταπράσινο περιβάλλον και αναβλύζει από βάθος 18μ. Είναι υδροθειο-χλωρονατριούχος και αλκαλικών γαιών οξυπηγή, με νερό, θερμοκρασίας 33,5ο C, ιδανικό για παθήσεις δερματικές, κυκλοφορικού και νευροφυτικού συστήματος, καρδιοπάθειες και ρευματοπάθειες.
Μυθολογία-Ιστορία
Από αναφορές του Στράβωνα, η πηγή της Υπάτης δημιουργήθηκε από σεισμό το 427 π.Χ. Ευρήματα εγχάρακτων επιγραφών στο βάθος της πηγής υποδηλώνουν πως τα λουτρά ήταν αφιερωμένα στη θεά Αφροδίτη. Το 410 π.Χ. ιδρύθηκε η πόλη «Υπάτα» (υψηλή, απόρθητη θέση, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη) ως πρωτεύουσα του λαού των «Αινιανών». Στην περίοδο της τουρκοκρατίας ήταν έδρα επαρχίας και γνωστή με την ονομασία «τα Λουτρά του Πατρατζίκ». Το 1944 η πόλη έπεσε θύμα ολοκαυτώματος από τους Γερμανούς και το 1998 ανακηρύχθηκε τιμητικά «Μαρτυρική Πόλη».
Αξιοθέατα
Ο καταρράκτης με το νερόμυλο στην είσοδο της πόλης.
Το Κάστρο, η αρχαία ακρόπολη της Υπάτης.
Το μοναστήρι του Οσίου Αγάθωνα του 15ου αιώνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στις πλαγιές της Οίτης.
Το Βυζαντινό Μουσείο, στον Βαυαρικό Στρατώνα.
Ο εθνικός Δρυμός της Οίτης.
Το σπήλαιο των μαγισσών, Ανεμότρυπα.
Δραστηριότητες
Πεζοπορία, αναρρίχηση, ορειβασία
Χρήσιμα τηλέφωνα
Κοινότητα Υπάτης: 22310 98341
3. ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ – Ν.ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Πηγές Θερμοπυλών: «Οι πηγές της Γαίας»
Μια στενή λωρίδα γης που διατηρεί το όνομά της από την αρχαιότητα. Ιαματικές πηγές που αναπηδούν μέσα από τους ελαιώνες, ήταν και είναι, αι «Θερμαί – πύλαι» οι οποίες εκτείνονται από τις παρυφές της Οίτης ως τη στενωπό του Καλλιδρομίου όρους και φτάνουν μέχρι τις ακτές του Μαλιακού κόλπου. Μέσα από πεύκα, πλατάνια, πικροδάφνες και κουμαριές, οι πηγές αναβλύζουν κοντά στο καταφύγιο του Καλλιδρομίου μαγεύοντας τον επισκέπτη, καθώς σχηματίζουν το μοναδικό φαινόμενο του «ιαματικού καταρράκτη».
Τοποθεσία
Tα Λουτρά των Θερμοπυλών απέχουν 200 χλμ. από την Αθήνα και 15 χλμ. από τη Λαμία.
Ιαματικές Πηγές – Θεραπευτικές Ιδιότητες
Τα ιαματικά νερά των πηγών των Θερμοπυλών έχουν υδροθειο-χλωρονατριούχα σύσταση, θερμοκρασία 41oC και είναι ιδανικά για την ίαση ρευματοπαθειών, αρθρίτιδων, ισχυαλγιών, φλεβίτιδων, αιμμοροίδων, γυναικολογικών, δερματολογικών και αναπνευστικών παθήσεων, καθώς και νευρολογικών παθήσεων.
Μυθολογία-Ιστορία
Η Αθηνά ζήτησε από τη Γαία να δημιουργήσει θερμά νερά για να ανανεώνουν τον Ηρακλή μετά από τους άθλους του κι εκείνη τα ανέβλυσε στις Θερμοπύλες. Ένας τόπος – σύμβολο, ιστορικής σημασίας και υπέρτατης θυσίας. Στο στενό των Θερμοπυλών γράφτηκε μία από τις σημαντικότερες σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας, όταν το 480 π.Χ. ο βασιλιάς Λεωνίδας με 300 Σπαρτιάτες, 700 Θεσπιείς και 80 Μυκηναίους, επεχείρησαν την ηρωική απόκρουση της στρατιάς του Ξέρξη. Ο ποιητής, Κωνσταντίνος Καβάφης, έγραψε το ομώνυμο ποίημα πασίγνωστο στην παγκόσμια λογοτεχνία.
Αξιοθέατα
Ο αδριάντας του Λεωνίδα και το μνημείο των πεσόντων.
Η ιστορική γέφυρα της Αλαμάνας με το μνημείο του Αθ. Διάκου.
Η πόλη της αρχαίας Ανθήλης, όπου υπήρχε το ιερό της Δήμητρας της Αμφικτυονίας ή Πυλαίας.
Η πόλη της Λαμίας με τα μνημεία της Εθνικής Αντίστασης, του Άρη Βελουχιώτη, του Άγνωστου Στρατιώτη, το αρχαιολογικό και το λαογραφικό μουσείο.
Δραστηριότητες
Πεζοπορία, αναρρίχηση.
Χρήσιμα τηλέφωνα
Δήμος Λαμιέων: 22310 22557
4. ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ – NOMOΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Πηγές Καμένων Βούρλων «Οι πηγές του Ηρακλή»
Οι ιτιές και τα πλατάνια στην κεφαλή της πόλης, οι ευκάλυπτοι των ιαματικών πηγών και τα ρέματα του Βοάγριου ποταμού, συνθέτουν ένα ξεχωριστό τοπίο στην πασίγνωστη λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων, που εκτείνεται από τους πρόποδες του όρους Κνημίδα ως τη θάλασσα του Ευβοϊκού, φλερτάροντας με τα, απέναντι, πανέμορφα Λιχαδονήσια.
Τοποθεσία
Η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων βρίσκεται στο νομό Φθιώτιδας, απέχει 178 χλμ. από την Αθήνα και 50 χλμ. από τη Λαμία.
Ιαματικά Λουτρά – Θεραπευτικές Ιδιότητες
Οι πηγές των Καμένων Βούρλων είναι ραδιενεργές – χλωρονατριούχες με θερμοκρασία νερού 34ο C – 35ο C, ιδανικό για την ίαση ουρικών αρθρίτιδων, εκφυλιστικών αρθροπαθειών, χρονίων ρευματοειδών αρθρίτριδων, ισυχαλγιών, νευραλγιών, τόνωση οπτικού, ακουστικού νεύρου και νευρικού συστήματος γενικότερα, νευροφυτικών διαταραχών, δυσμηνορροιών, αμμηνοροιών, στειρώσεων, βρογχικού άσθματος, αλλεργικών δερματοπαθειών.
Οι παρακείμενες ιαματικές πηγές του “Μύλου Κονιαβίτη” χαρακτηρίζονται σαν υδροθειο-χλωρονατριούχες και το νερό τους είναι ιδανικό για την ίαση ρευματισμών, λοιμώξεων και φλεγμονοδών παθήσεων των άκρων, μετατραυματικών αρθρίτιδων, δερματοπαθειών, ακμής, χρονίων κνιδώσεων και άλλων εκζεμάτων, γυναικολογικών παθήσεων, παθήσεις ήπατος και χολής.
Η δυτική πηγή προσφέρεται για ποσιθεραπεία παθήσεων ήπατος, χολής κλπ.
Μυθολογία-Ιστορία
Σύμφωνα με τον Όμηρο τα Καμένα Βούρλα μαζί με την πόλη Καινούργιο ήταν κτισμένα στην περιοχή της αρχαίας πόλης Θρόνιο, κοντά στα ρέματα του «Βοάγριου» ποταμού και κατοικούνταν από τους «Επικνημίδιους Λοκρούς.» Αρκετοί μύθοι που αφορούν τον ημίθεο Ηρακλή, σχετίζονται με την ευρύτερη περιοχή.
Αξιοθέατα
Το μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, που χρονολογείται από τον 11ο - 12ο αιώνα
Το γραφικό χωριό, Καινούργιο.
Το καταπράσινο χωριό Ρεγγίνι με τον ποταμό Βοάγριο.
Η γέφυρα του Γοργοπόταμου.
Το σύμπλεγμα νησιών Λιχαδονήσια, στον Ευβοϊκό, απέναντι από τα Καμένα Βούρλα.
Δραστηριότητες
Πεζοπορία, κολύμπι, ορειβασία
Χρήσιμα τηλέφωνα:
Δήμος Καμένων Βούρλων: 22350 22300
5. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ – Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Πηγές Λουτρακίου «Οι πηγές της Θερμίας Αρτέμιδας»
Στα βόρεια του Κορινθιακού κόλπου εκτείνεται η λουτρόπολη με το πλούσιο ελατόδασος των Γερανείων, με τα ιαματικά και φυσικά μεταλλικά νερά και τις ατέλειωτες ηλιόλουστες μέρες. Δώρα που έχουν προικίσει την πόλη του Λουτρακίου με διεθνή φήμη και με τη δυνατότητα να είναι επισκέψιμη όλες τις εποχές του χρόνου.
Τοποθεσία
Το Λουτράκι βρίσκεται στο νομό Κορινθίας, απέχει 80 χλμ. από την Αθήνα, 120 χλμ. από την Πάτρα και 4 χλμ από τη Διώρυγα του Ισθμού της Κορίνθου.
Iαματικά λουτρά – Θεραπευτικές Ιδιότητες
Το ιαματικό νερό στο κέντρο ποσιθεραπείας αναβλύζει ασταμάτητα μετά το σεισμό που έγινε το 1921 στην Κόρινθο. Το κέντρο στεγάζεται σε διατηρητέο κτίριο στην παλιά λουτρόπολη. Η σύστασή του το καθιστά ιδανικό για την ίαση ουρικής διάθεσης, ψαμμιάσεις, νεφρολιθιάσεις, χολολιθιάσεις, υποσθενικές δυσπεψίες, μικρές ηπατικές ανεπάρκειες.
Το κέντρο υδροθεραπείας στεγάζεται σε κεντρικό σημείο της πόλης και η σύσταση του νερού με θερμοκρασία που κυμαίνεται στους 39,7ο C, είναι ιδανική για την ίαση γυναικολογικών παθήσεων, χρονίων ρευματοπαθειών, μυαλγιών, αρθραλγιών, δερματικών φλεγμονών, χρόνιας ρευματικής αρθροπάθειας.
Ιστορία
Σύμφωνα με τη μυθολογία, το Λουτράκι, ήταν ένα πανέμορφο μωρό που γέννησε η θεά Υγεία. Ο Δίας για να το προστατέψει το άφησε στο βόρειο μυχό του σημερινού Κορινθιακού κόλπου. Θεωρείται η αρχαιότερη ελληνική λουτρόπολη, γνωστή με την ονομασία «Θερμαί». Κατά το μύθο οφείλει την ονομασία του στη Θερμία – Αρτέμιδα, προστάτιδα των ιαματικών νερών. Ήταν η αγαπημένη πόλη του Απόλλωνα και της Ήρας, γεγονός που αποδεικνύεται από τα ερείπια του ναού, του Ηραίου. Η πρώτη αναφορά για τα θαυματουργά νερά της πόλης γίνεται από τον Ξενοφώντα. Στα χρόνια του Βυζαντίου το Λουτράκι γίνεται τουριστικό θέρετρο αυτοκρατορικών οικογενειών. Στην περίοδο αυτή οφείλεται το πλήθος των βυζαντινών εκκλησιών που σώζονται στην περιοχή.
Αξιοθέατα
Το κυκλικό διατηρητέο κτίσμα «Πικιώνη», τεχνοτροπίας του 1930, με τα μοναδικά ψηφιδωτά του Στέφανου Ξενόπουλου, όπου στεγάζεται το κέντρο ποσιθεραπείας.
Η λίμνη της Βουλιαγμένης με το ιδιαίτερο τοπίο της.
Το ακρωτήριο Ηραίο με τα ερείπια του ναού της Ήρας της Ακραίας.
Ο παλιός πέτρινος Φάρος στο ακρωτήριο Ηραίο.
«Το περιβόλι της Παναγιάς» με πλήθος εκκλησιών.
Η μονή του Οσίου Παταπίου, του 11ου αιώνα.
Δραστηριότητες
Κολύμπι, πεζοπορία, ορειβασία.
Χρήσιμα τηλέφωνα
Δήμος Λουτρακίου: 27440 22124
6. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ – Ν. ΗΛΕΙΑΣ
Λουτρά Κυλλήνης «Τα λουτρά του Ερμή»
Με τη Ζήρεια να υψώνεται ελατοσκέπαστη κι αγέρωχη, τις εξαίρετες αμμώδεις παραλίες να συνορεύουν με τις καλλιέργειες, τα απομεινάρια των ρωμαϊκών λουτρών να δεσπόζουν πλάι στις σύγχρονες εγκαταστάσεις των ιαματικών πηγών και το θεό Ερμή να τριγυρίζει ακόμα γύρω από τη σπηλιά που γεννήθηκε, η Κυλλήνη αποτελεί ένα τοπίο ποικιλόμορφο και ιστορικά πολύτιμο.
Τοποθεσία
Η λουτρόπολη της Κυλλήνης βρίσκεται στο νομό Ηλείας, είναι πρωτεύουσα του Δήμου «Κάστρου – Κυλλήνης», απέχει 43 χλμ. από τον Πύργο και 100 χλμ. από το λιμάνι της Πάτρας. Το λιμάνι της Κυλλήνης είναι κέντρο μετακίνησης προς τα νησιά του Ιονίου.
Ιαματικά Λουτρά – Θεραπευτικές Ιδιότητες
Τα ιαματικά Λουτρά της Κυλλήνης απέχουν 9 χλμ. από την πόλη και βρίσκονται μέσα σε φυσικό δάσος.
Στην περιοχή υπάρχουν επτά θερμές υδροχλωριούχες πηγές με πολλούς λουτήρες. Τα ιαματικά τους νερά, ενδείκνυνται για παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, χρόνιες βρογχίτιδες, πνευμονικό εμφύσημα, λαρυγγίτιδες και δερματικές παθήσεις.
Μυθολογία-Ιστορία
Οι πρώτες γραπτές μαρτυρίες για την Κυλλήνη δίνονται από τον Όμηρο, ο οποίος αναφέρει πως η Νύμφη Μαία, γέννησε τον Ερμή σε μια σπηλιά του όρους Κυλλήνη ή Ζήρεια. Σύμφωνα με τον Παυσανία, η πόλη ιδρύθηκε από Αρκάδες οικιστές, με προστάτη τον Ερμή και ήταν το επίνειο της «Αρχαίας Ολυμπίας». Το 1204 οι Φράγκοι ανακατασκευάζουν το αρχαίο λιμάνι που χαρακτηρίστηκε από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου και δημιουργούν μια νέα πόλη, τη «Γλαρέτζα». Το 1432 ο βυζαντινός αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος θα την κατεδαφίσει συθέμελα, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των πειρατών.
Αξιοθέατα
H μονή Βλαχερνών, που εντυπωσιάζει λόγω του συγκερασμού δυτικού και ανατολικού αρχιτεκτονικού ρυθμού.
Το κάστρο Χλεμούτσι, εξαίρετο δείγμα οχυρωματικής τέχνης της εποχής της Φραγκοκρατίας.
O «Φάρος» στη νησίδα Καυκαλίδα απέναντι από την Κυλλήνη.
Το γραφικό ξωκκλήσι της Ανάληψης με τα τρεχούμενα νερά και την πυκνή βλάστηση.
Δραστηριότητες
Κολύμπι, πεζοπορία, αναρρίχηση.
Xρήσιμα τηλέφωνα
Γραφείο Δήμου Ηλείας: 26230 92.661
7. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ – Ν. ΗΛΕΙΑΣ
*(δεν ξέρω αν το φυσικό περιβάλλον έχει αποκατασταθεί σε ικανό σημείο μετά τις φωτιές)
Πηγές Καϊάφα: «Οι πηγές των Νυμφών»
Ένα τοπίο σπάνιας φυσικής αρχιτεκτονικής και ένα μοναδικό οικοσύστημα που συνδυάζει βουνό, λίμνη, δάσος και θάλασσα. Ο επισκέπτης θα αντιληφθεί αμέσως πως δίκαια η περιοχή Καϊάφα έχει ανακηρυχθεί ως «Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους». Η Λίμνη που δεσπόζει στους πρόποδες τμήματος του όρους Λαπίθα, το πευκοδάσος, η κρυστάλλινη θάλασσα με την αμμώδη ακτή, σε συνδυασμό με τα σπήλαια όπου αναβλύζουν τα ιαματικά νερά των Πηγών, επιβεβαιώνουν τη φήμη του τόπου.
Τοποθεσία
H περιοχή Καϊάφα βρίσκεται στο Νομό Ηλείας, απέχει 27 χλμ. από τον Πύργο Ηλείας κι εκτείνεται μέσα στα όρια του Δήμου Ζαχάρως.
Ιαματικά Λουτρά – Θεραπευτικές Ιδιότητες
Από τα σπήλαια της περιοχής αναβλύζουν οι Ιαματικές Πηγές κι εκεί γίνεται η λουτροθεραπεία. Η Πηγή των Ανιγρίδων Νυμφών είναι υδροχλωριονατριούχος, με ελεύθερο υδρόθειο σε σημαντική ποσότητα. Η θερμοκρασία του νερού είναι 34ο – 35ο C, ιδανική για αρθρίτιδες, αρθραλγίες και ρευματικές παθήσεις, γυναικολογικές φλεγμονές, δερματικές παθήσεις και νευραλγίες. Χαρακτηριστικό είναι πως στο συγκεκριμένο σπήλαιο συμπυκνώνονται οι ατμοί του ελεύθερου ιωδίου που περιέχει το νερό κι έτσι δημιουργείται ένα ιαματικό αναπνευστήριο για τη θεραπεία του άσθματος με εισπνοές.
Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η υδροθειοχλωρονατριούχος Πηγή Γερανίου, με νερό πρασινωπού χρώματος και χρησιμεύει για Ποσιθεραπεία σε παθήσεις του ήπατος, της χοληδόχου κύστης, νεφρικές ψαμμιάσεις και παθήσεις της ουροδόχου κύστης.
Μυθολογία-Ιστορία
Δύο σπήλαια πολύ γνωστά από την αρχαιότητα βρίσκονται στο τέλος της οροσειράς Λαπίθα. Το «Γεράνιο άντρο» ή «Γεράνιο αυλάκι» και το «Σπήλαιο των Ανιγρίδων Νυμφών». Σύμφωνα με το μύθο, τρείς αγαθές και καλές Νύμφες, οι Ανιγρίδες, κατοικούσαν στο Σπήλαιο. Η Πηγαία, η Ίασις και η Καλλιάφεια, η οποία και έδωσε το όνομά της στην περιοχή Καϊάφα. Ο Παυσανίας κι ο Στράβωνας κάνουν μεγάλη αναφορά στις Πηγές Καϊάφα. Κατά τον Παυσανία - στα «Ηλιακά της Ελλάδος» - ο Άνιγρος ποταμός, στη θέση του οποίου σήμερα βρίσκεται η Λίμνη, αναβλύζει από το όρος Λαπίθα κι εκβάλλει στη θάλασσα τα θαυματουργά του νερά. Μύθοι και θρύλοι έχουν καταγραφεί στο πέρασμα των αιώνων, διεκδικώντας την ονομασία και την ιστορία της περιοχής.
Αξιοθέατα
Η Λίμνη, που αποτελεί ένα ζωντανό υγροβιότοπο με ψάρια, χέλια, και πολλά αποδημητικά πουλιά καθώς και το νησάκι της Αγίας Αικατερίνης που βρίσκεται μέσα στη Λίμνη.
Το υπερκείμενο της λίμνης τμήμα του όρους Λαπίθα, ύψους 744μ, με το σπήλαιο των «Ανιγρίδων Νυμφών» στους πρόποδες του βουνού.
Η παραλία της Αιγιαλίας, σπάνιας ομορφιάς, με την αμμώδη ακτή μήκους 4χλμ.
Το πευκοδάσος της Στροφιλιάς, έκτασης 1500 στρεμμάτων, καλύπτει την περιοχή Καϊάφα και καταλήγει στη Ζαχάρω.
Δραστηριότητες
Koλύμπι, θαλάσσιο σκι, πεζοπορία, αναρρίχηση.
Χρήσιμα τηλέφωνα
Γραφείο Τουρισμού: 26250 31277
8. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Πηγές Μεθάνων: «Οι πηγές του ηφαιστείου»
Μια έκρηξη ηφαιστείου, πριν 23 αιώνες, γέννησε το «θαύμα» στα ανατολικά της Πελοποννήσου και στα νοτιοδυτικά του Πειραιά: τη χερσόνησο των Μεθάνων. Αυτή η αλλιώτικη ομορφιά, η γεμάτη αντιθέσεις, λικνίζεται στην αγκαλιά του Σαρωνικού, μέσα σε κρατήρες, σπηλιές, ιαματικές πηγές, ελκυστικές ακρογιαλιές, οροπέδια, πευκοδάση, αμπέλια και μια ιστορία που απαριθμεί χιλιάδες χρόνια.
Τοποθεσία:
Τα Μέθανα απέχουν από την Αθήνα οδικώς 187 χλμ κι ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά 28 ν.μ.
Iαματικά Λουτρά – Θεραπευτικές Ιδιότητες
Οι ιαματικές πηγές των Μεθάνων αναβλύζουν σε τρία σημεία.
Οι θειούχες, αναβλύζουν στην παραλία των Μεθάνων και εκβάλλουν στην τοποθεσία Βρωμολίμνη με νερό ιδανικό για ίαση δερματικών παθήσεων, γυναικολογικών και νευρολογικών ασθενειών καθώς και για ρευματοπάθειες, θερμοκρασίας 28ο C – 35ο C.
Οι χλωρονατριούχες, αναβλύζουν από σπηλιά στον Αγ. Νικόλαο, καταλήγοντας στη θάλασσα. Η θερμοκρασία του νερού που το καλοκαίρι φτάνει μέχρι 41ο C, το καθιστά ιδανικό για νευρασθένειες, ισχιαλγίες, αναιμία, δερματοπάθειες.
Οι οξύπηγες, οι οποίες ενδείκνυνται για ποσιθεραπεία, αναβλύζουν κοντά στα Αρχαία Μέθανα με νερό ιδανικό για παθήσεις του πεπτικού συστήματος.
Μυθολογία-Iστορία
Σύμφωνα με τον Παυσανία -στα «Τροιζηνιακά»- οι πηγές των Μεθάνων εμφανίστηκαν στις αρχές του 3ου π.Χ. αιώνα μετά την έκρηξη του ομώνυμου ηφαιστείου. Όπως υποστηρίζει ο ηφαιστειολόγος Φουκέ, από το 300 π.Χ. έως το 20 μ.Χ. δημιουργήθηκε η «Καμένη Χώρα» άποψη που συμπίπτει με την αναφορά του Παυσανία για την εμφάνιση θερμών πηγών. Στην Καμένη Χώρα ακόμα και σήμερα υπάρχουν σπηλιές που το χειμώνα εκπέμπουν ζεστό αέρα και το καλοκαίρι ψυχρό. Αναφορές για τα Μέθανα γίνονται επίσης από τον Στράβωνα και τον Οβίδιο. Κατά το διάστημα 1826-1827 ο στρατηγός Κάρολος Φαβιέρος κατέφυγε με λίγους στρατιώτες στα Μέθανα όπου κι έχτισε το κάστρο του. Στα χρόνια της επανάστασης του 1821 στα Μέθανα κατέφευγαν για αποτελεσματική προστασία γυναικόπαιδα και πρόσφυγες.
Αξιοθέατα
Το πευκόφυτο νησάκι Αγ. Ανάργυροι.
Το Θρονί, στη Βρωμολίμνη, με ερείπια από την κλασσική και ελληνιστική εποχή.
Ο παραθαλάσσιος οικισμός Βαθύ με τον κρατήρα του ηφαιστείου, την αρχαία ακρόπολη και τα σωζόμενα τμήματα του τείχους από τον Πελοποννησιακό πόλεμο.
Το Σπήλαιο των Περιστεριών.
Το χωριουδάκιΠαλιά Λουτρά» με τα λουτρά του Παυσανία.
Το «Στενό», στο πιο στενό σημείο της Χερσονήσου, με τα ερείπια αρχαίων τειχών, το κάστρο του Φαβιέρου και την εκκλησία του Αγ. Νικολάου του 15ου αιώνα.
Ο λόφος «Αγ. Κων/νου & Ελένης» με τα ευρήματα προϊστορικού οικισμού Μυκηναϊκής εποχής.
Δραστηριότητες
Ορειβασία, πεζοπορία, κολύμπι
Xρήσιμα τηλέφωνα
Δήμος Μεθάνων: 22980 92215
9. Ν.ΚΥΚΛΑΔΩΝ – ΑΝΔΡΟΣ
Πηγές Άνδρου: «Οι αστείρευτες πηγές της Υδρούσας»
Αντανακλώντας το αιγαιοπελαγίτικο χρώμα η Άνδρος, ή αλλιώς Υδρούσα, γεμάτη κάμπους και ρεματιές με πικροδάφνες, βότανα κι αγριολούλουδα, ξερολιθιές και παρθένες παραλίες, μεγαλόπρεπη ως αρχόντισσα, ξεδιπλώνει τη μοναδική αρχιτεκτονική των οικισμών της, την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της και τις αναρίθμητες ζωοφόρες ιαματικές πηγές της. Τριγυρισμένη από βράχια-φρουρούς των θησαυρών της, προκαλεί τον επισκέπτη να την ανακαλύψει.
Τοποθεσία
Η Άνδρος απέχει από τη Ραφήνα 37 ν.μ. και συνδέεται ατμοπλοικά όλο το χρόνο με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Ιαματικές Πηγές – Θεραπευτικές Ιδιότητες
Ιαματικές πηγές, κατάλληλες για ποσιθεραπεία είναι αυτές της Άνδρου. Η πιο γνωστή είναι της Σάριζας κοντά στην περιοχή Αποίκια. Το φημισμένο μεταλλικό νερό της είναι ιδανικό για ψαμμιάσεις, νεφρολιθιάσεις κλπ. Άλλες πηγές είναι η Λεζίνια, το Ζένιο στην Κουβάρα, η Κούμουλος στους Μένητες, το Μελίτι και το Μετόχι στις Στραμπουριές, η Άβυσσος στα Λειβάδια και η Ακοή στα Λάμυρα.
Μυθολογία-Ιστορία
Σύμφωνα με τη μυθολογία το νησί οφείλει το όνομά του στο γιό του Απόλλωνα, «Άνδρο» που ήταν κι ο πρώτος οικιστής του νησιού. Αρχαιολογικές έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι το νησί κατοικήθηκε από τους μυκηναϊκούς χρόνους. Από την πλούσια νομισματοκοποία της κλασσικής περιόδου αποδεικνύεται η ευημερία του τόπου. Στη Γεωμετρική περίοδο ιδρύονται οι οικισμοί της Ζαγοράς και της Υψηλής, οι οποίοι γνωρίζουν μεγάλη ακμή. Εκτός από τις πειρατικές επιδρομές, κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους, τους Φράγκους και τους Τούρκους.
Αξιοθέατα
Η Χώρα, χτισμένη σε κυκλαδική και νεοκλασσική αρχιτεκτονική.
Ο Πύργος του Αγ. Πέτρου, ελληνιστικής εποχής, στον κάμπο του Γαυρίου.
Η Παλαιόπολη, η αρχαία χώρα της Άνδρου με το αρχαιολογικό μουσείο.
Ο «Αρχαίος Οικισμός» στη χερσόνησο της Ζαγοράς.
Το ενετικό κάστρο Πάνω Κάστρο ή Κάστρο της Φανερωμένης με τη μαγευτική θέα.
Η Μονή Παναχράντου, του 9ου αιώνα.
Οι Νερόμυλοι, στην κοιλάδα Διποταμάτα
Δραστηριότητες
Πεζοπορία, κολύμπι, θαλάσσια σπορ
Χρήσιμα τηλέφωνα
Τουριστικό περίπτερο λιμένα Γαυρίου: 22820 71770
Τουριστικό περίπτερο Χώρας: 22820 25162
10. Ν. ΚΥΚΛΑΔΩΝ – ΚΥΘΝΟΣ
Λουτρά Κύθνου «Τα βασιλικά λουτρά»
Ένα τοπίο κυκλαδίτικης γνησιότητας, ημιορεινό, ζωγραφισμένο στο λευκό και το γαλάζιο, με πλακόστρωτα καλντερίμια, ολάνθιστες αυλές και μυρωδιές από ρίγανη, πανέμορφες παραλίες και ιαματικές πηγές πλάι στη θάλασσα, είναι η κρυμμένη ομορφιά της Κύθνου. Ήρεμη, γοητευτική και φιλόξενη, προσκαλεί τον επισκέπτη στα δικά της μονοπάτια του ήλιου.
Τοποθεσία
Η Κύθνος απέχει 56 ν.μ. από το λιμάνι του Πειραιά και δύο ώρες από το λιμάνι του Λαυρίου. Εκτός από τα λιμάνια της Αττικής, η Κύθνος συνδέεται με καθημερινά δρομολόγια ατμοπλοικά, με τα νησιά Σέριφο, Κίμωλο, Μήλο και Σίφνο.
Ιαματικές Πηγές – Θεραπευτικές ιδιότητες
Τα ιαματικά λουτρά της Κύθνου είναι οι μοναδικές πηγές στις Κυκλάδες που τα νερά τους είναι θειούχα, αλατούχα και σιδηρούχα.
Στο νησί υπάρχουν δύο πηγές. Η μία βρίσκεται μέσα σε υδροθεραπευτήριο με θερμοκρασία νερού 39οC, και η δεύτερη, ελεύθερης πρόσβασης, είναι σε απόσταση 50μ από το υδροθεραπευτήριο με θερμοκρασία νερού 52οC. Και οι δύο πηγές είναι κατάλληλες για την ίαση ρευματικών, οσφυαλγίας, γυναικολογικών παθήσεων και σπονδυλαρθρίτιδας.
Μυθολογία-Ιστορία
Οι Δρύοπες με βασιλιά τον Κύθνο, ήταν οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού, λόγος που η αρχική του ονομασία ήταν «Δρυοπίς» ή «Οφιούσα». Ο Αριστοτέλης αναφέρει χαρακτηριστικά την «Κυθνίων Πολιτεία» στο έργο του «Περί Πολιτείας» επικαλούμενος την ευνομία της αρχαίας Κύθνου, η οποία της είχε προσδώσει ιδιαίτερη φήμη. Θέση στρατηγικής σημασίας, η Κύθνος, το 1207 καταλήφθηκε από τους Ενετούς. Οι Τούρκοι την κατέλαβαν το 1537 και το 1600 κατέσφαξαν όλο τον ανδρικό πληθυσμό του τόπου, με αποτέλεσμα το νησί να ερημωθεί για μεγάλο διάστημα. Κατά τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821 έλαβε ενεργό μέρος και ενώθηκε με την Ελλάδα το 1832. Τα Λουτρά της Κύθνου επισκέπτονταν συχνά ο βασιλέας Όθωνας και η σύζυγός του Αμαλία για τις ευεργετικές τους ιδιότητες.
Αξιοθέατα
Η Χώρα, χτισμένη το 17ο αιώνα με την αξιόλογη παραδοσιακή αρχιτεκτονική.
Το Βρυόκαστρο, η αρχαία πρωτεύουσα της Κύθνου.
Ο οικισμός Μεσολιθικής εποχής, στη θέση Μαρουλάς.
Το Αιολικό και Ηλιακό πάρκο.
Η εκκλησία της Παναγιάς Κανάλας, από τις ομορφότερες του Αιγαίου.
Η Δρυοπίδα, με το σπήλαιο Καταφύκι και το λαογραφικό μουσείο.
Η ιδιότυπη παραλία Κολώνα.
Το ηλιοβασίλεμμα στον Μέριχα.
Δραστηριότητες
Κολύμπι, κατάδυση, πεζοπορία
Εγκαταστάσεις
Υδροθεραπευτήριο στο ισόγειο του παλιού «Ξενία».
Ιδιοκτησία: EOT
Φορέας διαχείρισης: Ε.Τ.Α
Τηλέφωνα: 22810 31217 & 22810 31001
Χρήσιμα τηλέφωνα
Δήμος Κύθνου: 22810 31277
11. ΚΥΚΛΑΔΕΣ – Ν. ΣΑΜΟΥ
Πηγές Ικαρίας «Οι πηγές του Διόνυσου»
Ατέλειωτες αμμουδιές, καταπράσινες πλαγιές, κοιλάδες που μοσχοβολούν βότανα, ποτάμια, καταρράκτες και σπηλιές γεμάτες μύθους, πηγές που αναβλύζουν τα νερά της ίασης, με την αγέρωχη οροσειρά του Αθέρα να αντιλαλεί ακόμα το θρόισμα των φτερών του Ίκαρου. Ο τόπος της αυθεντικής σαγήνης, η Ικαρία, καθηλώνει τον επισκέπτη μέσα από τις εναλλαγές του τοπίου της και τον πλούτο της παράδοσής της.
Tοποθεσία
Η Ικαρία ανήκει διοικητικά στο Νομό Σάμου. Απέχει 143 ν.μ. από τον Πειραιά και συνδέεται ακτοπλοϊκά με τη Σάμο και τους Φούρνους. Λειτουργεί αεροδρόμιο στην περιοχή Φανάρι, που συνδέει το νησί με την Αθήνα αεροπορικώς.
Ιαματικά Λουτρά – Θεραπευτικές Ιδιότητες
Οι πηγές της Ικαρίας θεωρούνται από τις πλέον ραδιενεργές πηγές του κόσμου, λόγω της περιεκτικότητας του ραδονίου και συγκαταλέγονται ανάμεσα στις 17 κυριότερες πηγές της Ελλάδας. Οι οργανωμένες πηγές βρίσκονται στον Αγ. Κήρυκο και την περιοχή της Λευκάδας. Διάσπαρτες πηγές υπάρχουν σε αρκετά σημεία του νησιού. Τα θερμομεταλλικά νερά της Ικαρίας με θερμοκρασία από 45οC – 52oC, θεωρούνται ιδανικά για την θεραπεία χρόνιων ρευματισμών και διαφόρων μορφών αρθρίτιδας, νευραλγιών, μυίτιδων, γυναικολογικών παθήσεων, διαταραχών αναπνευστικού, δερματοπαθειών και παθήσεων κυκλοφορικού.
Μυθολογία-Ιστορία
Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Διόνυσος γεννήθηκε στο όρος Δράκανος της Ικαρίας, όπως επίσης ότι το νησί ήταν ο αγαπημένος τόπος διαμονής της «Αρτέμιδας της Ταυροπόλου». Πασίγνωστος ο μύθος του Ίκαρου, που έδωσε το όνομά του στο Ικάριο πέλαγος. Τον 14ο αιώνα η Ικαρία ήταν προσαρτημένη στη Γενοβέζικη αυτοκρατορία του Αιγαίου μέχρι και το 1521. Στη συνέχεια απετέλεσε μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το 1912 ενώθηκε με την υπόλοιπη Ελλάδα. Στα μέσα του 20ου αιώνα και κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εξορίας των αντικαθεστωτικών.
Αξιοθέατα
Η αρχαία περιοχή Νας, με το ναό της Ταυροπόλου Αρτέμιδας.
Τα ευρήματα τάφου του 5ου π.Χ. αιώνα και το Ρωμαϊκό Ωδείο στην περιοχή Οινόη, την αρχαία πρωτεύουσα του νησιού.
Η Αρχαϊκή Ακρόπολη, στα Θέρμα.
Ο Πύργος του Δρακάνου, του 4ου π.Χ. αιώνα, στην ομώνυμη αρχαία πόλη.
Το κάστρο του Κοσκινά, μεσαιωνικό κτίσμα στην Κεντρική Ικαρία, με την εκκλησία του Αγ. Γεωργίου του Δοργανά.
Τα μουσεία, «Αγ. Κηρύκου», «Κάμπου», «Αγ. Πολυκάρπου», «Περδικίου», «Βρακάδων».
Δραστηριότητες
Ορειβασία, αναρρίχηση, πεζοπορία, κολύμπι, θαλάσσια σπορ.
Χρήσιμα τηλέφωνα
Επαρχείο Ικαρίας: 22750 23822
12. Β. ΕΥΒΟΙΑ – ΑΙΔΗΨΟΣ
Λουτρά Αιδηψού «Τα λουτρά των ρωμαίων αυτοκρατόρων»
Πλημμυρισμένη από ελλαδικό ήλιο, καθάρια χρώματα και ευωδιές της Εύβοιας, η Αιδηψός, είναι μία λουτρόπολη με φήμη χιλιετηρίδων. Ιαματικά νερά αναβλύζουν σχεδόν από παντού, ακόμα κι από τη θάλασσά της. Μια λουτρόπολη – θρύλος, που αποκαλύπτει τα αγέραστα κάλλη της κάτω από τη σκιά του όρους Τελέθριου και προσφέρει στον επισκέπτη, συναρπαστικές ευκαιρίες να την ανακαλύψει και να την απολαύσει.
Τοποθεσία
Η Αιδηψός βρίσκεται στη Β. Εύβοια, 250 χλμ. από την Αθήνα.
Ιαματικά λουτρά – Θεραπευτικές Ιδιότητες
Στην Αιδηψό υπάρχουν πάνω από 80 ιαματικές πηγές. Η θερμοκρασία τους κυμαίνεται από 28ο C έως 86ο C και ενδείκνυνται για ρευματοπάθειες, σπονδυλοαρθρίτιδες, εκφυλιστικές αρθροπάθειες, ριζίτιδες, οσφυαλγίες, ισχαλγίες, μετατραυματικές φλεγμονές και αγκυλώσεις, ημικρανίες, γυναικολογικές παθήσεις, νευραλγίες, μυαλγίες, παθήσεις του ενδοκρινολογικού κύκλου και αγγειοπάθειες. Το μεταλλικό πόσιμο νερό που αναβλύζει από τις σχετικές πηγές, είναι ιδανικό για ίαση ασθενειών του στομάχου και των νεφρών.
Ιστορία
Ο Ήφαιστος εκπληρώνοντας την επιθυμία της Αθηνάς, χτύπησε με το σφυρί του τη γη της Αιδηψού κι ανάβλυσαν θερμά νερά προκειμένου να ξεκουράζεται μετά από κάθε άθλο ο αγαπημένος της Ηρακλής. Σε αυτά τα νερά απέδωσαν οι αρχαίοι Έλληνες την υπερφυσική δύναμη του Ηρακλή. Πολλές είναι οι αναφορές για την πόλη της Αιδηψού από τους αρχαίους ιστορικούς, χωρίς όμως να προσδιορίζεται το πότε ακριβώς χτίστηκε. Το βέβαιο είναι πως τα ιαματικά της νερά ήταν γνωστά πριν από τον 4ο π.Χ. αιώνα αφού στις περιγραφές του Στράβωνα ονομαζόταν «Θερμά Ηρακλέους». Στη ρωμαϊκή εποχή η πόλη γνωρίζει μεγάλη άνθηση, λόγω των Ρωμαίων αυτοκρατόρων που την επισκέπτονταν για σκοπούς θεραπευτικούς και ανάπαυσης. Τα ερείπια των λουτρών του αυτοκράτορα Σύλλα, σώζονται μέχρι σήμερα.
Aξιοθέατα
Το παλιό υδροθεραπευτήριο των Αγίων Αναργύρων, νεοκλασσικής αρχιτεκτονικής.
Η σπηλιά του Σύλλα, με τα ευρήματα των ομώνυμων λουτρών της ρωμαικής περιόδου.
Το γραφικό παραδοσιακό χωριουδάκι Πολύλοφο με τις καρυδιές.
Η πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο και την εκκλησία της «Κοιμήσεως της Θεοτόκου» με ιστορία 142 χρόνων.
Δραστηριότητες
Κολύμπι, κατάδυση, πεζοπορία, ορειβασία.
Χρήσιμα τηλέφωνα
Τουριστική Αστυνομία: 2260 23333
13. Β. ΕΛΛΑΔΑ – Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ
Πηγές Ελευθερών «Οι πηγές των χιλιετηρίδων»
Ανάμεσα στο Νέστο και τον Στρυμώνα βρίσκεται η περιοχή του Δήμου Ελευθερών. Με χρυσαφένιες αμμουδιές και καταπράσινες πεδιάδες είναι από τις ομορφότερες τοποθεσίες του νομού Καβάλας. Σους πρόποδες του όρους Σύμβολο, και μέσα από τους πλούσιους αμπελώνες, το χωριό Ελευθερές ατενίζει την κατάφυτη κοιλάδα με τις ιαματικές πηγές κι αφουγκράζεται το πέταγμα των αετών που έρχονται από το Παγγαίο να ξεκουραστούν στον ποταμό Μαρμαρά, πριν συνεχίζουν το ταξίδι τους στο χώρο και τον χρόνο.
Τοποθεσία
Οι «Ελευθερές» είναι πόλη του Δήμου Ελευθερών του Ν. Καβάλας και απέχει 42 χλμ. από την Καβάλα.
Ιαματικές Πηγές – Θεραπευτικές Ιδιότητες
Τα ιαματικά νερά των πηγών των Ελευθερών είναι αλκαλικά, χλωρονατριούχα με θερμοκρασία 40ο C - 43ο C, ιδανικά για γυναικολογικές, δερματολογικές και ρευματικές παθήσεις, αρθρίτιδες, μυικές και νευρολογικές παθήσεις.
Μυθολογία-Ιστορία
Στην πλούσια ιστορική διαδρομή της ευρύτερης περιοχής του Ν. Καβάλας, ο Δήμος Ελευθερών, προσθέτει τις δικές του σελίδες ιστορίας που ξεκινούν από την αρχαιότητα. Ειδικά για το χωριό Ελευθερές, που βρίσκεται στα ορεινά της Νέας Περάμου, πρωτεύουσας του Δήμου, αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι ήταν η περιοχή της αρχαίας «Δάτου». Κατά μία άλλη εκδοχή η περιοχή του Δήμου Ελευθερών ήταν η αρχαία «Οισύμη» ή «Αισύμη», αποικία των Θασίων, χτισμένη τον 7ο π.Χ. αιώνα. Τα λουτρά της περιοχής χρησιμοποιούνταν από τους ρωμαϊκούς χρόνους.
Αξιοθέατα
Η βυζαντινή Ανακτορούπολη, στη Νέα Πέραμο.
Το μουσείο Ελιάς, στο παλιό ελαιοτριβείο του Ελαιοχωρίου.
Ο πύργος της Απολλωνίας, στο χωριό Φωλιά.
Το χωριό Μυρτόφυτο, με τη χρυσαφένια παραλία, το σπήλαιο με τους πολύχρωμους σταλακτίτες, τα παραδοσιακά αποστακτήρα τσίπουρου και το βυζαντινό ναό του Αγ. Αθανασίου.
Η Παλιά Πόλη της Καβάλας, με την εξαιρετική θέα και την πολυποίκιλη αρχιτεκτονική των κτιρίων της.
Δραστηριότητες
Πεζοπορία, κολύμπι, rafting.
Χρήσιμα τηλέφωνα
Δήμος Ελευθερών: 25940 2900
14. Β. ΕΛΛΑΔΑ – Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ
Λουτρά Κρηνίδων «Τα λασπόλουτρα του Φιλίππου»
Στους πρόποδες του ανεξερεύνητου Όρβηλου, αντίκρυ από το χρυσοφόρο Παγγαίο, βρίσκεται η τοποθεσία με τα αστείρευτα νερά και τα περίφημα «Λασπόλουτρα» που γιατρεύουν κι αναζωογονούν. Οι Κρηνίδες είναι μια πόλη μουσείο, ένα θησαυροφυλάκιο ιστορικής κληρονομιάς, ο απόλυτος τόπος της πηλοθεραπείας.
Τοποθεσία
Η περιοχή των Κρηνίδων, ανήκει διοικητικά στο Δήμο Φιλίππων του Νομού Καβάλας. Απέχει 171 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 17 χλμ. από την Καβάλα. Τα Λασπόλουτρα των Κρηνίδων απέχουν 3 χλμ. από τον οικισμό των Κρηνίδων.
Ιαματικές Πηγές – Θεραπευτικές Ιδιότητες
Τα Λασπόλουτρα των Κρηνίδων αποτελούν τη σημαντικότερη, ίσως, ελληνική παρουσία στο χώρο της πηλοθεραπείας, η οποία βασίζεται στη χρήση «ώριμου» πηλού κι εφαρμόζεται στο σώμα μερικά ή ολικά, με εμβάπτιση ή με επάλειψη. Η σύσταση του πηλού αποτελείται από θείο, ραδόνιο, χλωριούχο νάτριο κλπ., ιδανική για ρευματολογικές και γυναικολογικές παθήσεις, καρδιοαγγειακές και δερματικές νόσους, μετατραυματική αγωγή, παθήσεις του νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, αισθητική.
Μυθολογία-Ιστορία
Ένας από τους πλέον σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ανατολικής Μακεδονίας βρίσκεται στις Κρηνίδες, τη σημερινή πρωτεύουσα του Δήμου Φιλίππων. Αρχαιολογικά ευρήματα έδειξαν πως η περιοχή πρωτοκατοικήθηκε στη Νεολιθική Εποχή στην περιοχή «Ντικιλί Τας» δίπλα στις πηγές του νερού. Όταν ο Φίλιππος ο Β΄, πατέρας του Μ. Αλεξάνδρου, κατέλαβε την περιοχή, τη μετονόμασε σε Φιλίππους. Το 42 π.Χ. η πόλη γίνεται ρωμαϊκή αποικία μετά την περίφημη μάχη των Φιλίππων. Χρονολογία σταθμός υπήρξε το 49 ή 50 μ.Χ. όταν ο Απόστολος Παύλος επισκέφθηκε την περιοχή, βάπτισε την πρώτη ευρωπαία Χριστιανή, τη Λυδία, ιδρύοντας την πρώτη Χριστιανική εκκλησία της Ευρώπης. Κατά τους βυζαντινούς χρόνους γίνεται ανοικοδόμηση των τειχών και χτίζονται οι πύργοι και το τείχος της ακρόπολης.
Αξιοθέατα
Ο αρχαιολογικός χώρος των Κρηνίδων.
Ο προϊστορικός οικισμός Μεγάλο Λιθάρι ή Ντικιλί Τας.
Το αρχαιολογικό μουσείο με τα νεολιθικά, ελληνιστικά και ρωμαϊκά ευρήματα, καθώς και με ευρήματα των πρώτων χριστιανικών χρόνων.
Τα Λουτρά των Φιλίππων.
Το Αρχαίο Θέατρο.
Το Βαπτιστήριο της Αγ. Λυδίας, μοναδικό στο είδος του, στις όχθες του ποταμού Ζυγάκτη.
Δραστηριότητες
Ορειβασία, πεζοπορία.
Χρήσιμα τηλέφωνα
Δήμος Φιλίππων: 2510 622900
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επιστήμονες τα χαρακτηρίζουν «ωρολογιακή βόμβα»
Νέοι οδικοί χάρτες το 2025 για την Κλιματική Κρίση
Ο στόχος που έχει τεθεί για το 2030
Οι δυο αρκούδες είναι αχώριστες εδώ και χρόνια
Για όσους θυμούνται τις καλοκαιρινές διακοπές περασμένων δεκαετιών, τα πρόσφατα καλοκαίρια έχουν μια πολύ διαφορετική αίσθηση
Μια συμπεριφορά που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και WWF Ελλάς εγκαινιάζουν έτσι τη συνεργασία τους
Το Ινστιτούτο Πότσνταμ (PIK) και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW συνέταξαν μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.