Περιβαλλον

Τι αλλάζει στο κυνήγι

Ό,τι μέτρα λαμβάνει η πολιτεία μόνο ως θετικά μπορούν να χαρακτηριστούν

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
134109-305778.jpg

Κάθε φορά που ακούω για κυνήγι και για κυνηγούς πραγματικά αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν να σηκώνεις όπλο να αφαιρείς μια ζωή, να σκοτώνεις την ομορφιά που υπάρχει γύρω σου και αυτό να το ονομάζεις ψυχαγωγία. Το προηγούμενο αιώνα στα βαγόνια του ηλεκτρικού υπήρχε ταμπελίτσα που έγραφε «απαγορεύεται το πτύειν». Σήμερα όταν βλέπεις αυτή τη ταμπελίτσα στο Μουσείο στο σταθμό του Πειραιά, αφενός γελάς, αφετέρου δεν μπορείς ούτε καν να το φανταστείς. Θέλω να πιστεύω ότι κάπως έτσι θα βλέπουν και το κυνήγι οι επόμενες γενιές.

Ωστόσο μέχρι να έρθει εκείνη η ευλογημένη μέρα που ο άνθρωπος θα έχει εκπολιτιστεί πραγματικά και δεν θα εγκληματεί κατά της φύσης και κατ’ επέκταση του ίδιου του εαυτού του, ό,τι μέτρα λαμβάνει η πολιτεία για θέσπιση κανόνων μόνο ως θετικά μπορούν να χαρακτηριστούν. Εχτές ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης παρουσίασε τα κύρια σημεία του πορίσματος όπως αυτά προέκυψαν από τον εθνικό διάλογο που είχε προηγηθεί.

Για το «δύσκολο» θέμα του κυνηγιού, που διαχρονικά προκαλεί εντάσεις και αντιπαραθέσεις, το Υπουργείο έχει ιεραρχήσει τις απόψεις όλων των φορέων σε ένα συνοπτικό κείμενο ώστε να προχωρήσει στην αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου. Το Υπουργείο θα προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία Εθνικής Επιτροπής για τη Διαχείριση της Άγριας Πανίδας ως ανεξάρτητου γνωμοδοτικού οργάνου που θα βοηθάει τις δημόσιες υπηρεσίες στη λήψη αποφάσεων. Επιπλέον και αυτό είανι πολύ σημαντικό θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία ενιαίου Ελληνικού Σώματος Φύλαξης της Φύσης με εξειδίκευση γενικά στα περιβαλλοντικά εγκλήματα και όχι μόνο σε συγκεκριμένα ζητήματα.

Μαζί με άλλα υπουργεία προχωράει στη διερεύνηση του τρόπου έκδοσης των αδειών θήρας με αυτόματο ηλεκτρονικό τρόπο για την απλοποίηση της διαδικασίας, αλλά με πιο αυστηρές εξετάσεις τόσο για την επάρκεια του κυνηγού όσο και για την ψυχολογική και πνευματική κατάσταση του ανθρώπου που έχει στην κυριότητα του όπλο.

Θεσμοθετείται επιβολή προστίμων, ενώ τα τέλη που πληρώνουν οι κυνηγοί για την έκδοση αδειών θα κατευθύνονται στην αποκατάσταση της φύσης. Σχεδιάζονται προδιαγραφές παρακολούθησης και εκπόνησης διαχειριστικών σχεδίων των ειδών της άγριας πανίδας και των οικοτόπων με προτεραιότητα στα θηρεύσιμα είδη. Παράλληλα θα υπάρξει και επιστημονική ενδυνάμωση της Δασικής Υπηρεσίας και πλήρη αξιοποίηση της εμπειρίας των δασοφυλάκων.

«Παρότι ο πολιτισμός μας δεν έχει ανάγκη πλέον τη θύρα για την επιβίωση μας, ωστόσο δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου να καταστήσει το κυνήγι παράνομη δραστηριότητα. Θα πρέπει όμως να διασφαλίσει την ασφάλεια της πανίδας αλλά και του ανθρώπου. Θα πρέπει να υπάρξει εκσυγχρονισμός για το ποιος κατέχει όπλα» θα πει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο Αν. Υπουργός, Γιάννης Τσιρώνης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περιβαλλοντικά προβλήματα: Λύσεις από την τεχνολογία, αδιέξοδα από ιδεολογία
Περιβαλλοντικά προβλήματα: Λύσεις από την τεχνολογία, αδιέξοδα από ιδεολογία

«Σκέψου συνολικά, δράσε τοπικά» είναι το σύνθημα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, ο οικολογικός δογματισμός δεν βλέπει παρά «συνολικά ιδεολογήματα» και «τοπικά κινήματα κατά των επενδύσεων»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.