Θα περίμενε κανείς ότι μετά από τόσες δράσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας, το κοινό θα είναι πλέον ενημερωμένο και ευαισθητοποιημένο για το απειλούμενο αυτό είδος. Ωστόσο έρευνα που πραγματοποίησε το MEDASSET έδειξε ότι μάλλον αυτό δεν ισχύει αφού το παράνομο εμπόριο θαλάσσιων χελωνών όχι μόνο δεν σταμάτησε αλλά έχει κιόλας αυξηθεί.
Παρά το γεγονός ότι η έρευνα αφορά τις ψαραγορές της Αιγύπτου, δεν αθωώνεται κανείς αφού μεταξύ των αγοραστών είναι και τουρίστες, είτε για να δοκιμάσουν το μεζέ, είτε για να αγοράσουν το καβούκι της χελώνας ως διακοσμητικό από την αγορά καλλιτεχνημάτων. Βάση των στοιχείων που διαθέτει η MEDASSET από έρευνες παλαιότερων δεκαετιών η αύξηση του παράνομου εμπορίου θαλάσσιων χελωνών εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί από 60-120%.
Στην έρευνα κόλαφο του MEDASSET καταγράφηκαν περιστατικά αιχμαλωσίας, εμπορίου, θανάτωσης και κατανάλωσης της Καρέττα Καρέττα και της σπάνιας πράσινης χελώνας Μύδας, σε έξι ψαραγορές της Αλεξάνδρειας. Ντόπιοι αλιείς αναφέρουν ότι το 90% των χελωνών που αλιεύουν τυχαία δεν απελευθερώνονται ποτέ.
Η έκθεση αποκαλύπτει τη διαδρομή που ακολουθεί η αιχμάλωτη χελώνα από το αλιευτικό σκάφος ως τον τελικό αγοραστή. Οι ψαράδες πωλούν τις χελώνες στους ιχθυοπώλες, οι οποίοι τις κρατούν ζωντανές από 1-30 ημέρες, κρεμώντας τες ανάποδα μέχρι να σφαγιαστούν. Στη συνέχεια πωλούν το κρέας, κυρίως στους ντόπιους που λόγω λανθασμένων αντιλήψεων περί θεραπευτικών ιδιοτήτων, δηλώνουν σε ποσοστό 86% ότι έχουν καταναλώσει κρέας θαλάσσιας χελώνας. Μεταξύ των αγοραστών ωστόσο βρίσκονται και τουρίστες ενώ όλοι γνωρίζουν ότι πρόκειται για απειλούμενο και προστατευόμενο είδος από τις Διεθνείς Συμβάσεις.
Η έρευνα έδειξε ότι οι ψαραγορές της Αλεξάνδρειας είναι μεν ένα από τα τελευταία κέντρα παράνομης εκμετάλλευσης θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο, ωστόσο το εμπόριο αυτό βρίσκεται σε άνθηση παρότι είναι απαγορευμένο και αποτελεί αδίκημα και για τον αιγυπτιακό νόμο. Η έκθεση κοινοποιήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος της Αιγύπτου προτείνοντας τη λήψη μέτρων για οριστική εξάλειψη του προβλήματος καθώς δράσεις και πολιτικές προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Τα βήματα προς τα μπροστά δε σταματούν για τη ΔΩΔΩΝΗ όσο ο κόσμος αλλάζει
Στρατηγικός στόχος να γίνει ένας αυτοκινητόδρομος μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2030
Οι υψηλοί στόχοι της επόμενης τριετίας
Ένα σημαντικό έργο για όλη την Ευρώπη
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί αναμφισβήτητα μια κορυφαία πρόκληση για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα
Ο πρωτοπόρος ενεργειακός Όμιλος φέρνει πιο κοντά το αύριο της έξυπνης ενέργειας
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Ισότητα, καινοτομία και ανάπτυξη, το τρίπτυχο της αειφορίας
Τι υποστηρίζεται σε νέα ανάλυση - Κάλεσμα για φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων
Από το Prius, στην ηλεκτροκίνηση και πέρα
Η Κλιματική Κρίση ξαναγράφει τον χάρτη των χιονοδρομικών κέντρων
Είναι τόσο μεγάλο που φαίνεται από το διάστημα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.