Περιβαλλον

Λαθρεμπόριο Θαλάσσιας Χελώνας

Όχι μόνο δεν σταμάτησε αλλά έχει κιόλας αυξηθεί

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
133199-303099.jpg

Θα περίμενε κανείς ότι μετά από τόσες δράσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας, το κοινό θα είναι πλέον ενημερωμένο και ευαισθητοποιημένο για το απειλούμενο αυτό είδος. Ωστόσο έρευνα που πραγματοποίησε το MEDASSET έδειξε ότι μάλλον αυτό δεν ισχύει αφού το παράνομο εμπόριο θαλάσσιων χελωνών όχι μόνο δεν σταμάτησε αλλά έχει κιόλας αυξηθεί.

Παρά το γεγονός ότι η έρευνα αφορά τις ψαραγορές της Αιγύπτου, δεν αθωώνεται κανείς αφού μεταξύ των αγοραστών είναι και τουρίστες, είτε για να δοκιμάσουν το μεζέ, είτε για να αγοράσουν το καβούκι της χελώνας ως διακοσμητικό από την αγορά καλλιτεχνημάτων. Βάση των στοιχείων που διαθέτει η MEDASSET από έρευνες παλαιότερων δεκαετιών η αύξηση του παράνομου εμπορίου θαλάσσιων χελωνών εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί από 60-120%.

Στην έρευνα κόλαφο του MEDASSET καταγράφηκαν περιστατικά αιχμαλωσίας, εμπορίου, θανάτωσης και κατανάλωσης της Καρέττα Καρέττα και της σπάνιας πράσινης χελώνας Μύδας, σε έξι ψαραγορές της Αλεξάνδρειας. Ντόπιοι αλιείς αναφέρουν ότι το 90% των χελωνών που αλιεύουν τυχαία δεν απελευθερώνονται ποτέ.

image

Η έκθεση αποκαλύπτει τη διαδρομή που ακολουθεί η αιχμάλωτη χελώνα από το αλιευτικό σκάφος ως τον τελικό αγοραστή. Οι ψαράδες πωλούν τις χελώνες στους ιχθυοπώλες, οι οποίοι τις κρατούν ζωντανές από 1-30 ημέρες, κρεμώντας τες ανάποδα μέχρι να σφαγιαστούν. Στη συνέχεια πωλούν το κρέας, κυρίως στους ντόπιους που λόγω λανθασμένων αντιλήψεων περί θεραπευτικών ιδιοτήτων, δηλώνουν σε ποσοστό 86% ότι έχουν καταναλώσει κρέας θαλάσσιας χελώνας. Μεταξύ των αγοραστών ωστόσο βρίσκονται και τουρίστες ενώ όλοι γνωρίζουν ότι πρόκειται για απειλούμενο και προστατευόμενο είδος από τις Διεθνείς Συμβάσεις.

Η έρευνα έδειξε ότι οι ψαραγορές της Αλεξάνδρειας είναι μεν ένα από τα τελευταία κέντρα παράνομης εκμετάλλευσης θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο, ωστόσο το εμπόριο αυτό βρίσκεται σε άνθηση παρότι είναι απαγορευμένο και αποτελεί αδίκημα και για τον αιγυπτιακό νόμο. Η έκθεση κοινοποιήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος της Αιγύπτου προτείνοντας τη λήψη μέτρων για οριστική εξάλειψη του προβλήματος καθώς δράσεις και πολιτικές προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.