Περιβαλλον

Διασυνοριακά περιβαλλοντικά εγκλήματα

Έχει παρατηρηθεί και παράνομη συλλογή και διακίνηση σπανίων και απειλούμενων ειδών χλωρίδας και πανίδας

Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι επανειλημμένα έχουν φέρει στο προσκήνιο την έλλειψη συγκροτημένης πολιτικής για το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής, τη λαθροθηρία και τη λαθροϋλοτομία. Επιπλέον κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας περιστατικά μεταφοράς επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων από οργανωμένες ομάδες που συχνά είναι και οπλισμένες. Το τελευταίο διάστημα δε, το κακό έχει παραγίνει με θύματα κτηνοτρόφους που βλέπουν τα κοπάδια τους να εξαφανίζονται, ενώ έχει παρατηρηθεί και παράνομη συλλογή και διακίνηση σπανίων και απειλούμενων ειδών χλωρίδας και πανίδας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης συγκάλεσε σύσκεψη στο Υπουργείο προκειμένου να χαραχτούν οι πολιτικές εκείνες που θα πατάξουν το διασυνοριακό έγκλημα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο εκπρόσωπος του ελληνικού τμήματος της INTERPOL,εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας στην Ελλάδα, σχετικοί υπηρεσιακοί παράγοντες καθώς και εκπρόσωποι των περιφερειακών δασαρχείων.

Στη σύσκεψη έγινε ενημέρωση για την έξαρση των περιστατικών διασυνοριακού εγκλήματος, ενώ αναφέρθηκε ότι το λαθρεμπόριο άγριας ζωής είναι το τέταρτο παγκοσμίως σε οικονομικά μεγέθη μετά από τα ναρκωτικά, τα όπλα και το εμπόριο ανθρώπων. Τονίστηκε ότι χρειάζεται στενότερη συνεργασία και ανταλλαγή ευαίσθητων δεδομένων και πληροφοριών για την πάταξη του. Οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την υλοποίηση του εγχειρήματος με συγκεκριμένα βήματα και να χαράξουν έναν οδικό χάρτη για την πάταξη της λαθραίας διακίνησης προϊόντων που αποτελούν εθνική μας φυσική κληρονομιά.

Ο Αν. Υπουργός, Γιάννης Τσιρώνης δήλωσε σχετικά: «το διασυνοριακό έγκλημα , αν και μέχρι τώρα δεν είναι καταγεγραμμένο συστηματικά, δείχνει να δημιουργεί τεράστια προβλήματα ασφάλειας στις απομονωμένες περιοχές, στερεί φυσικούς και οικονομικούς πόρους, αλλά και θέσεις εργασίας από τις ορεινές κοινότητες που ήδη βρίσκονται σε μαρασμό. Χρειάζεται λοιπόν άμεσα να αποτιμηθεί επακριβώς και να αντιμετωπιστεί με διακρατική συνεργασία, σε συνδυασμό με την δημιουργία, την ειδική εκπαίδευση και τον εξοπλισμό ειδικού σώματος προστασίας της φύσης.

Η συστηματοποίηση και η διάχυση της πληροφορίας, η παρακολούθηση των συνόρων με νέες τεχνολογίες και η ενδυνάμωση των δικτύων επικοινωνίας μεταξύ όμορων υπηρεσιών με τις γειτονικές χώρες αποτελούν προτεραιότητα του υπουργείου μας».