Περιβαλλον

Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά και την παραλία

 Eκτός από τις συνέπειες για την υγεία μας αποτελεί τοξική βόμβα για το περιβάλλον

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
132397-301006.JPG

Γνωρίζουμε τις βλαβερές συνέπειες που έχει το κάπνισμα για την υγεία μας, ωστόσο δεν γνωρίζουμε ότι αυτό το μικρό, το ελάχιστο είδος απορρίμματος, που είναι το αποτσίγαρο, αποτελεί τοξική βόμβα για το περιβάλλον. Οι χημικές ουσίες που περιέχονται στα τσιγάρα, όπως το αρσενικό, η νικοτίνη , ο μόλυβδος και η φαινόλη αιθυλική, εξακολουθούν να υπάρχουν και στα αποτσίγαρα με αποτέλεσμα όταν τα πετάμε ανεξέλεγκτα να εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για το περιβάλλον. Τα αποτσίγαρα που θάβουμε στη παραλία ή αυτά που πετάμε από το καράβι στη θάλασσα είναι εξαιρετικά τοξικά και δηλητηριάζουν τα ψάρια. Στην συνέχεια βέβαια και τον άνθρωπο που θα τα καταναλώσει.

Η MESASSET και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία ενώνουν τις δυνάμεις τους με την εκστρατεία «Το Κάπνισμα Βλάπτει Σοβαρά και την Παραλία» με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού αλλά και την κινητοποίηση των φορέων για την λήψη μέτρων ώστε να μειωθεί η θαλάσσια ρύπανση, να διαφυλαχθεί ο φυσικός μας πλούτος και να προστατευθεί η κάθε μορφή ζωής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος, από τα 6 τρισεκατομμύρια τσιγάρα που καταναλώνονται παγκοσμίως τα 4,5 τρισεκατομμύρια πετάγονται σε δημόσιους χώρους. Επιπλέον υπάρχουν ενδείξεις ότι η απαγόρευση του καπνίσματος σε εσωτερικούς χώρους συνέβαλε στην αύξηση της ποσότητας των τσιγάρων που πετιούνται στο δρόμο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο για παράδειγμα υπολογίζεται ότι η αύξηση αυτή άγγιξε το 43%.

Στην Ελλάδα η κατάσταση έχει ως εξής: Βάση των στοιχείων του 2014 στη χώρα μας καταναλώθηκαν 17,27 δισεκατομμύρια νόμιμα τσιγάρα και 4,4 δις παράνομα. Σύνολο δηλαδή 21,67 δις τσιγάρα ετησίως, που αντιστοιχούν σε 1 δις. πακέτα. Τα φίλτρα αυτών των τσιγάρων που καταναλώθηκαν ζυγίζουν 3.500.000 κιλά. Με απλά λόγια 3.500 τόνοι αποτσίγαρα που ένα μεγάλο ποσοστό τους έχει πεταχτεί ανεξέλεγκτα σε δημόσιους χώρους, παραλίες, δρόμους, πλατείες, αλσύλλια, παιδικές χαρές, δάση και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Αν τώρα υπολογίσουμε και τα απορρίμματα από τα πακέτα, το περιτύλιγμα και τα αλουμινένια χαρτιά που περιέχονται στα πακέτα καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο ποσοστό σκουπιδιών που χρήζει διαχείρισης. Σε κάποιες χώρες δραστηριοποιούνται εταιρείες ανακύκλωσης.

Το μύθο ότι η χρήση φίλτρου στα τσιγάρα που καπνίζουμε έχει όφελος για την υγεία μας κατέρριψε ο κ. Φιλόπουλος με τα στοιχεία που παρέθεσε. Στην αρχή στόχος της καπνοβιομηχανίας ήταν να βρεθεί φίλτρο που να συγκρατεί το 50% της πίσσας. Τα φίλτρα όμως που κυκλοφόρησαν κατάφεραν να συγκρατούν μόνο 15%. Επιπλέον οι υπεύθυνοι των καπνοβιομηχανιών διαπίστωσαν ότι ένα αξεπέραστο εμπόδιο για το αποτελεσματικό φίλτρο ήταν το γεγονός, πως ό,τι προκαλεί τη βλάβη στην υγεία είναι το ίδιο που προκαλεί απόλαυση στον καπνιστή. Προκειμένου λοιπόν να δουν τις πωλήσεις τους να μειώνονται δημιούργησαν φίλτρα χωρίς σχεδόν καμία απόδοση και δημιούργησαν ψεύτικες εντυπώσεις ακόμα και στο χρώμα του φίλτρου που μαυρίζει κατά τη διάρκεια του καπνίσματος, όχι γιατί απορροφά βλαπτικές ουσίες αλλά επειδή η βιομηχανία έχει προσθέσει χρωστικές ουσίες για να ξεγελά. «Όλη η προώθηση των τσιγάρων με φίλτρο δεν συνιστά τίποτα περισσότερο από ένα επιτυχημένο marketing, δίνοντας στον καταναλωτή την εντύπωση ενός ασφαλέστερου τσιγάρου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φιλόπουλος.

Άλλη εντύπωση που επικρατεί είναι ότι επειδή τα φίλτρα αποσυντίθεται δεν προκαλούν ζημιά στο περιβάλλον. Η κατάσταση δεν είναι ακριβώς έτσι γιατί ναι μεν αποσυντίθεται δεν είναι όμως βιοδιασπώμενα, με αποτέλεσμα να μολύνουν το περιβάλλον για διάστημα 10 ή και περισσότερων χρόνων από τη στιγμή που πετάχτηκαν. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι η πρακτική ορισμένων καπνιστών με περιβαλλοντική συνείδηση, να σκορπούν τον εναπομείναντα καπνό του τσιγάρου και να κρατούν το φίλτρο για να το αποθέσουν στα σκουπίδια είναι υπό αμφισβήτηση αφού έρευνα έχει δείξει ότι σε υδάτινο περιβάλλον οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των μετάλλων βρίσκονταν στη γενικευμένη διαρροή από το τμήμα του τσιγάρου που δεν έχει καπνιστεί. Ενδεχομένως λοιπόν να προκαλείται μεγαλύτερη ρύπανση από γόπες με λίγο ή καθόλου κατάλοιπο καπνού.

Η κ. Κωνσταντίνα Κωστούλα υπεύθυνη της εκστρατείας της MEDASSET ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις οργανώνουν συχνά εκστρατείες καθαρισμού των ακτών, η συλλογή των αποτσίγαρων δεν είναι εύκολη υπόθεση γιατί τις περισσότερες φορές θάβονται στην άμμο αλλά και όταν δεν μαζεύονται ένα ένα με το χέρι αλλά με μηχανική διαλογή υπάρχει κίνδυνος για καταστροφή αμμοθινών και άλλων συστατικών των ακτών που συγκρατούν την άμμο.

Η MEDASSET και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία κάλεσαν τους Δήμους της χώρας να συμμετέχουν ενεργά στην εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση των πολιτών, ενώ πρότειναν αυστηρότερα πλήρη απαγόρευση καπνίσματος στην παραλία και δημιουργία ειδικών χώρων καπνίσματος εξοπλισμένων με ειδικούς συλλεκτήρες. Οι καπνιστές ας δώσουμε την υπόσχεση το φετινό καλοκαίρι να μην πετάξουμε ούτε ένα αποτσίγαρο στην παραλία (και οπουδήποτε αλλού στο δημόσιο χώρο).

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

To μεγάλο βήμα της Βόρειας Θάλασσας προς την ενεργειακή μετάβαση
To μεγάλο βήμα της Βόρειας Θάλασσας προς την ενεργειακή μετάβαση

Η Βόρεια Θάλασσα έχει αναδειχθεί σε hotspot πράσινης καινοτομίας και σε παγκόσμιο πρότυπο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές χάρη σε μια σειρά από ποικίλα έργα καθαρής ενέργειας.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.