Περιβαλλον

Χημικές ουσίες: μια παγκόσμια απειλή για την υγεία

Αν και έχουν απαγορευτεί τα τελευταία χρόνια, εξακολουθούν να υπάρχουν στα προϊόντα

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
131247-297866.jpg

Για μια μεγάλη γκάμα χημικών ουσιών, που συνθέτουν μια σειρά προϊόντων που χρησιμοποιούμε καθημερινά, υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι ευθύνονται για ενδοκρινολογικές διαταραχές. Διαταραχές που συνδέονται με την αύξηση του διαβήτη, της παχυσαρκίας και του καρκίνου. Τέτοιες ουσίες έχουν ανιχνευτεί σε δοχεία τροφίμων, καλλυντικά, παιχνίδια, ηλεκτρονικά είδη, πλαστικά, φυτοφάρμακα, αντιβακτηριακά κα. Παρότι αρκετές απ’ αυτές έχουν απαγορευτεί τα τελευταία χρόνια, εξακολουθούν όμως να υπάρχουν στα προϊόντα σε μεγάλες ποσότητες, και όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες υπάρχει κίνδυνος να έχουν εισέλθει και στη τροφική αλυσίδα. Ο κίνδυνος δε για τα έμβρυα και τα μικρά παιδιά είναι ακόμη μεγαλύτερος και πιστεύεται ότι η έκθεση τους θα οδηγήσει σε αυξημένη προδιάθεση για ορισμένες ασθένειες και άλλες δυσλειτουργίες αργότερα στη ζωή τους.

Σε έκθεση του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναφέρεται στις ανοδικές τάσεις που υπάρχουν σε πολλές ενδοκρινικές διαταραχές τόσο στους ανθρώπους όσο και στην άγρια ζωή, και χαρακτηρίζει αυτές τις χημικές ουσίες ως μια παγκόσμια απειλή. Η έκθεση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν ενδείξεις στειρότητας, καρκίνου και δυσπλασίες, ενώ η έκθεση μας στις ουσίες αυτές μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς, τη λειτουργία του εγκεφάλου, τον μεταβολισμό, την ινσουλίνη, την ομοιόσταση της γλυκόζης και να οδηγήσουν σε παχυσαρκία.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν τη μείωση της έκθεσης των ευρωπαίων πολιτών στις ουσίες αυτές και καταδικάζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όχι μόνο γιατί δεν δημοσίευσε τα επιστημονικά ευρήματα όπως υποχρεούταν, αλλά και γιατί δεν συμμορφώθηκε με τις θεσμικές της υποχρεώσεις, όπως απορρέουν από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες.

Οι ευρωβουλευτές επικαλούνται την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που είχε προηγηθεί τον Δεκέμβριο του 2015, και είχε αποφανθεί ότι η εκτελεστική εξουσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραβίασε την ευρωπαϊκή νομοθεσία καθότι δεν δημοσίευσε όπως είχε δεσμευθεί τα επιστημονικά κριτήρια για τον καθορισμό των ενδοκρινών διαταρακτών –όπως ονομάζονται οι χημικές ουσίες που προκαλούν τις ορμονικές διαταραχές- ενώ οι ευρωβουλευτές είχαν επανειλημμένα ζητήσει την άμεση αντιμετώπιση και διαχείριση αυτών των ουσιών.

Όπως επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές μια πλήρης πρόταση για τα επιστημονικά κριτήρια ήταν ήδη έτοιμη από το 2013, αλλά παρέμεινε αδημοσίευτη και αντ’ αυτού η Επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει σε μελέτη αξιολόγησης των επιπτώσεων. Κίνηση που δεν απαιτούνταν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ούτε ήταν κατάλληλη ώστε να ληφθεί μια απόφαση για ένα επιστημονικό ζήτημα.

Οι ευρωβουλευτές με ψήφισμα εγκαλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμμορφωθεί με τις θεσμικές της υποχρεώσεις αλλά και με την πολιτική της δέσμευση και να δημοσιεύσει την πρόταση με τα εν λόγω κριτήρια άμεσα.

Μετά το ψήφισμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταποκρίθηκε στην παρουσίαση των κριτηρίων προσδιορισμού των ενδοκρινικών διαταρακτών μόνο όμως στον τομέα των φυτοφαρμάκων και των βιοκτόνων.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.