Περιβαλλον

Σχέδιο για την απορρύπανση του Ασωπού

Μισός αιώνας άναρχης βιομηχανικής ανάπτυξης τον μετέτρεψαν από ένα πανέμορφο ποτάμι σ’ ένα δηλητηριασμένο βούρκο

Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μισός αιώνας άναρχης βιομηχανικής ανάπτυξης στην περιοχή των Οινοφύτων μετέτρεψαν τον Ασωπό από ένα πανέμορφο ποτάμι σ’ ένα δηλητηριασμένο βούρκο. Χωρίς υποδομές δημιουργήθηκε ένα άτυπο βιομηχανικό πάρκο στη περιοχή, όπου ο καθένας έριχνε επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα στο ποτάμι. Ο ελλιπής έλεγχος, όχι μόνο στη βιομηχανία, αλλά κυρίως στο νερό και στον υδροφόρο ορίζοντα έκρυβαν για τόσα χρόνια το πρόβλημα, με αποτέλεσμα μόλις πριν από μια δεκαετία να μάθουμε για τη σοβαρότητα και την έκταση της ρύπανσης. Ωστόσο ο ποταμός μπορεί να είναι βαριά άρρωστος δεν είναι όμως πεθαμένος. Φτάνει να υπάρξει πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για την αποκατάσταση του.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος ενεργοποιεί σήμερα μια σύμβαση που υπογράφτηκε το καλοκαίρι του 2014, μεταξύ του Υπουργείου, της ΕΥΔΑΠ και του Δήμου Τανάγρας και υπόσχεται σε τρία χρόνια από τώρα το ποτάμι να είναι καθαρό, οι άνθρωποι να μην πίνουν εξασθενές χρώμιο και τα καρότα να μην ανιχνεύονται με νικέλιο.

Η ιδέα έγκειται στον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα από τα αποθέματα του νερού της λίμνης Υλίκης, ώστε να επιταχυνθεί η αποκατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα. Το έργο που θα κοστίσει σχεδόν 6 εκ. ευρώ περιλαμβάνει την κατασκευή δικτύου χαλύβδινων αγωγών μήκους περίπου 5.400 m με θέσεις υδροληψίας σε καθορισμένα σημεία.

Ένα άλλο έργο αφορά το πόσιμο νερό και την υδροδότηση της περιοχής από τους ταμιευτήρες του Μόρνου και του Ευήνου. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι περίπου 32 εκ. ευρώ και περιλαμβάνει την κατασκευή κεντρικής μονάδας επεξεργασίας νερού δυναμικότητας περίπου 1200m3/h και δίκτυο τροφοδοτικών αγωγών, 25 χιλιομέτρων, που θα μεταφέρουν το νερό από την κεντρική μονάδα μέχρι τις δεξαμενές των οικισμών Σχηματαρίου, Οινοφύτων, Οινόης, Δηλεσίου καθώς και στη βιομηχανική περιοχή.

Επιπλέον το Υπουργείο Περιβάλλοντος σκέφτεται να ενισχύσει τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος μιας και η Υπηρεσία τα τελευταία χρόνια έχει αποστελεχωθεί εντελώς. Θα προχωρήσει επίσης στην καθιέρωση ενός ηλεκτρονικού, διαδικτυακού συστήματος συλλογής και επεξεργασίας στοιχείων για την παραγωγή και τη διαχείριση των αποβλήτων.

Ωστόσο εάν δεν υπάρξουν οι υποδομές εκείνες που και η βιομηχανία θα μπορεί να κάνει τη δουλειά της με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο αλλά και οι ελεγκτές τη δική τους όσα άλλα έργα καθαρισμού και να γίνουν θα είναι αναποτελεσματικά. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης υποσχέθηκε ότι σύντομα θα ανακοινώσει χωροθέτηση βιομηχανικής περιοχής στα Οινόφυτα και το βιολογικό καθαρισμό που αυτό συνεπάγεται. Ίδωμεν.