- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Μια φάρμα μεγαλώνει στο Μπρούκλιν
Η μεγαλύτερη ταρατσο-φάρμα βρίσκεται στο Μπρούκλιν, παράγει μόνο βιολογικά και είναι απίστευτα κερδοφόρα
Βιολογικά λαχανικά, φρούτα, λουλούδια αλλά και μέλι παράγονται στην καταπράσινη ταράτσα με την εντυπωσιακή θέα. Σε αυτήν την αστική φάρμα ό,τι καλλιεργείται πωλείται και έτσι βγαίνουν και τα έξοδα. Τα προϊόντα διοχετεύονται στις λαϊκές αγορές της περιοχής αλλά και σε εστιατόρια και καταστήματα ενώ πλέον χρησιμοποιείται και ο χώρος για μαθήματα γιόγκα, δεξιώσεις, γεύματα κ.ά. Τα πρώτα έσοδα συγκεντρώθηκαν μέσω crowfunding που έγινε online και έτσι νοικιάστηκε η τεράστια αυτή ταράτσα με τη μορφή leasing για 20 χρόνια.
Εννιά μήνες τον χρόνο καλλιεργείται το χώμα και τους υπόλοιπους ξεκουράζεται και καθαρίζεται με μικρο-καλλιέργειες βελανιδιών και άλλων ειδών. Η ετήσια συγκομιδή υπολογίζεται σε 20.000-25.000 κιλά και η ποικιλία των προϊόντων τεράστια. Από τα κλασικά μαρούλια, λάχανο, πιπεριές, καρότα μέχρι βότανα, ραδίκια, σέσκουλα αλλά και 40 διαφορετικές ποικιλίες ντομάτες.
Δείτε το βίντεο με την μεταμόρφωση βήμα βήμα της μεγαλύτερης ταράτσας σε φάρμα στον κόσμο:
Brooklyn Grange - A New York Growing Season from Christopher St. John on Vimeo.
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ
2009: Γίνονται οι πρώτες επαφές μεταξύ των μελών της ομάδας και αποφασίζεται να στηθεί η εταιρία – φάρμα. Ιδρύεται η Brooklyn Grange και ξεκινάει η συγκέντρωση κεφαλαίων.
2010: Εντοπίζεται ο χώρος και υπογράφεται συμβόλαιο μίσθωσης leasing για ελεύθερη χρήση της ταράτσας έκτασης περίπου 13.000 τετραγωνικών μέτρων στον αριθμό 37-18 της Λεωφόρου Northern στο Κουίνς. Τον Μάιο ο πρώτος γερανός φέρνει το χώμα στην κορυφή του κτηρίου και τον Οκτώβριο υπάρχει ήδη η πρώτη παραγωγή.
2011: Ιδρύεται από την ίδια ομάδα η ΜΚΟ City Growers με σκοπό να έρχονται νέοι και να εκπαιδεύονται στη φάρμα. Λίγο αργότερα ξεκινάει συνεργασία με το Κέντρο Στήριξης Προσφύγων και Αιτούντων Άσυλο και παράλληλα αλλοδαποί ξεκινούν να εργάζονται στη φάρμα και να εκπαιδεύονται στη γεωργική παραγωγή. Μαζί έρχεται και μία μεγάλη κρατική επιχορήγηση που συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του πρότζεκτ. Τον Οκτώβρη τελειώνει η δεύτερη σεζόν της φάρμας με 40% αύξηση στις πωλήσεις.
2012: Υπογράφεται συμβόλαιο μίσθωσης 20 ετών με άλλη ταράτσα έκτασης περίπου 20.000 τετραγωνικών μέτρων 11όροφου κτηρίου. Το φθινόπωρο ολοκληρώνεται και η Τρίτη σεζόν παραγωγής με διπλασιασμό των εσόδων ενώ άλλες δύο μικρότερες φάρμες – ταράτσες έχουν στηθεί στην πόλη από την ίδια ομάδα. Η ιδέα γίνεται μπίζνα και ξεκινούν πλέον επίσημα να σχεδιάζουν και να στήνουν παρόμοιες ταράτσες για άλλους πελάτες κατά παραγγελία.
2013: Οι ιδέες δεν σταματούν ποτέ και οι δραστηριότητες επεκτείνονται. Ξεκινούν στον χώρο μαθήματα γιόγκα μία φορά τη βδομάδα ενώ λανσάρονται και τα δείπνα στην ταράτσα με εισιτήριο για τους τυχερούς. Τα έσοδα ενισχύονται κι άλλο και οι δύο νέες ιδέες βρίσκουν εντυπωσιακή ανταπόκριση. Την ίδια χρονιά φιλοξενείται στην ταράτσα – φάρμα και η πρώτη δεξίωση γάμου.