- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Για περισσότερα από 20 χρόνια το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS υλοποιεί εκστρατείες καθαρισμού των ακτών. Εκστρατείες που όχι μόνο προετοιμάζουν τις ακτές να υποδεχτούν τους λουόμενους καθαρές από κάθε είδους απόβλητα, αλλά το σημαντικότερο ότι δημιουργούν συνείδηση για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Όλα αυτά τα χρόνια η εκστρατεία «Καθαρίστε τη Μεσόγειο» έχει κινητοποιήσει χιλιάδες πολίτες και μέσα από «θεματικούς καθαρισμούς» όπως η σημασία της βιώσιμης αλιείας ή τα αποτσίγαρα στις ακτές, έχει αναδείξει προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα οικοσυστήματα λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Οι καταγραφές των εθελοντών του Δικτύου αποτελούν το υλικό που επεξεργάζεται το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους αρμόδιους φορείς για τη διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, που αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο για τη χώρα μας.
Η φετινή εκστρατεία καθαρισμού των ακτών επικεντρώνεται στο θέμα του μικροπλαστικού και στις επιπτώσεις που έχει για τους θαλάσσιους οργανισμούς και το θαλάσσιο περιβάλλον. Ένα πλαστικό μπουκάλι που αφηρημένα ή από αδιαφορία μπορεί να παρατήσουμε σε μια ακτή είναι αρκετό, μετά από το θρυμματισμό του, να διασκορπιστεί σε κάθε μίλι ακτής σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ναι σωστά διαβάσατε σε ολόκληρο το πλανήτη, αφού το πλαστικό λόγω της επίδρασης της υπεριώδους ακτινοβολίας αλλά και των ρευμάτων της θάλασσας κατακερματίζεται σε μικροσκοπικές ίνες που δεν είναι ορατές στο μάτι.
Αυτές οι μικροσκοπικές ίνες είτε αιωρούνται στο νερό είτε καταλήγουν στο βυθό. Και στις δυο περιπτώσεις τα ψάρια μπερδεύουν το μικροπλαστικό με την τροφή τους και το καταναλώνουν. Στη συνέχεια βέβαια το καταναλώνουμε και εμείς μέσω της τροφικής αλυσίδας.
Ομάδα επιστημόνων που μελέτησε τον πυθμένα του Ατλαντικού, του Ειρηνικού και της Μεσογείου αποκάλυψε ότι η ποσότητα του πλαστικού που υπάρχει στον πυθμένα είναι 1.000 φορές μεγαλύτερη από την ποσότητα που επιπλέει στην επιφάνεια. Φτάνει να σκεφτούμε - σύμφωνα με τους επιστήμονες τα κομμάτια του πλαστικού που επιπλέουν στις θάλασσες ανέρχονται σε 5 τρισεκατομμύρια και ζυγίζουν πάνω από 250.000 τόνους- για να καταλάβουμε ότι κολυμπάμε ανάμεσα σε σκουπίδια και ας μην τα βλέπουμε.
Την κατάσταση αυτή των θαλασσών μας «αποτύπωσε» το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS στο video που ακολουθεί και αξίζει να το δείτε.
Η εκστρατεία ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ θα διαρκέσει μέχρι τέλος Ιουνίου και όσοι θέλετε μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο site: medsoscleanup.gr ή στο τηλέφωνο 210 8228795. Ωστόσο το καλοκαίρι είναι μπροστά μας και η οργάνωση θα χαρεί να «σπάσει» τους χρονικούς περιορισμούς και να συντονίσει τη δράση που εσύ θα προτείνεις και πέρα από τον Ιούνιο.