Περιβαλλον

Το πράσινο στα χέρια μας

Στον κάθε Αθηναίο αντιστοιχούν μόλις 0,96 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου

Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η ελάχιστη αναλογία πρασίνου στις πόλεις δεν πρέπει να είναι κάτω από 9 τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο. Για την Αθήνα όμως αυτό είναι μάλλον πολυτέλεια. Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι στον κάθε Αθηναίο αντιστοιχούν μόλις 0,96 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου. Δηλαδή ούτε καν ένα τετραγωνικό. Και δεν φτάνει που οι χώροι πρασίνου είναι λίγοι, τις περισσότερες φορές είναι και υποβαθμισμένοι. Σκουπίδια, παγκάκια κατεστραμμένα και έλλειψη φωτισμού το βράδυ, κάνουν τα πάρκα από χώρους αναψυχής και κοινωνικοποίησης, χώρους προσέλκυσης της κάθε μορφής παράνομης συναλλαγής και εγκληματικότητας. Δικαιολογημένα λοιπόν οι Αθηναίοι αποτυπώνονται στο Ευρωβαρόμετρο για την «Ποιότητα ζωής στις πόλεις» ως τους πλέον απογοητευμένους ευρωπαίους για τους χώρους πρασίνου στην πόλη τους.

Η τεχνολογία ωστόσο έχει αλλάξει πολλά στη ζωή μας και μας έχει δώσει δυνατότητες που πριν λίγα χρόνια ούτε μπορούσαμε να φανταστούμε. Τώρα μέσα από μια καινοτόμα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα μπορούμε να πάρουμε και το πράσινο στα χέρια μας. Το WWF μας δίνει τη δυνατότητα να καταγράψουμε τα πάρκα και τους χώρους πρασίνου της πόλης μας, κατεβάζοντας δωρεάν στο κινητό μας την εφαρμογή Greenspaces. Οι πολίτες κάθε ηλικίας μέσω αυτής της εφαρμογής, μπορούν να καταγράψουν πράσινους χώρους σε κάθε ελληνική πόλη, να τους βαθμολογήσουν, να ανεβάζουν φωτογραφίες και να σχολιάσουν την πραγματική κατάσταση του χώρου, αναγκάζοντας έτσι τις δημοτικές αρχές να αναλάβουν δράση.

Από αυτή την εβδομάδα μέχρι και τις 5 Ιουνίου που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος το WWF προσκαλεί όλους μας να πούμε την άποψη μας για το πράσινο της πόλης μας. Να το κάνουμε υπόθεση μας και να το πάρουμε στα χέρια μας. «Θέλουμε να συμφιλιωθούμε, μικροί και μεγάλοι, με το πράσινο. Να το ανακαλύψουμε και πάλι, να το αξιολογήσουμε, να νοιαστούμε περισσότερο γι’ αυτό, να γίνουμε καταλύτες για τη βελτίωση της κατάστασης. Θέλουμε επίσης οι δημοτικές αρχές να ακούσουν τη φωνή των πολιτών και να αναλάβουν δράση για τη βελτίωση του πρασίνου σε κάθε ελληνική πόλη. Και φυσικά, θέλουμε η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος να γίνει ημέρα δράσης και γιορτής για το πράσινο των πόλεων» σχολιάζει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος του προγράμματος WWF Καλύτερη Ζωή.

Την εφαρμογή μπορείτε να την κατεβάσετε από το www.greenspaces.gr, ενώ στο video που ακολουθεί μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες για τις λειτουργίες και τις δυνατότητες της εφαρμογής.