- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η ηχορύπανση βλάπτει σοβαρά την Υγεία
Αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη περιβαλλοντική απειλή για την ανθρώπινη υγεία
Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) η ηχορύπανση, μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση, αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη περιβαλλοντική απειλή για την ανθρώπινη υγεία. Η έρευνα του ΠΟΥ έδειξε ότι η μακροχρόνια έκθεση των ανθρώπων στο θόρυβο έχει συνέπειες, που επειδή δεν είναι άμεσα ορατές υποσκάπτουν ύπουλα την υγεία μας. Καρδιολογικά προβλήματα, αυξημένη αρτηριακή πίεση, βλάβες στην ακοή, πονοκέφαλοι, διαταραχές ύπνου και μαθησιακές δυσλειτουργίες είναι κάποια προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την ηχορύπανση.
Διεθνώς την κυριότερη πηγή ηχορύπανσης αποτελούν τα μεταφορικά μέσα. Στην Ελλάδα όμως εκτός από τα αυτοκίνητα σημαντική πηγή ηχορρύπανσης είναι τα κέντρα διασκέδασης και το πλήθος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχουν μουσική, όπως μπαράκια και ταβέρνες.
Το θέμα της ηχορύπανσης στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αθήνα επανέρχεται στην επικαιρότητα με αφορμή τη νέα υπουργική απόφαση του Υπουργείου Υγείας, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται σε θέματα μουσικής, και θεσμοθετεί πλέον επισήμως την τοποθέτηση ηχείων στον υπαίθριο χώρο για τα καταστήματα αναψυχής υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Με αφορμή αυτή την υπουργική απόφαση το Δίκτυο Ιστορικού Κέντρου σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, με τον Δήμο Αθηναίων και το Ελληνικό Ινστιτούτο Ακουστικής, οργάνωσαν ημερίδα με τίτλο «Ηχορύπανση: Μια σύγχρονη πληγή στον τόπο μας». Επιστήμονες όλων των σχετικών με το θέμα ειδικοτήτων, όπως γιατροί, μηχανικοί, εκπαιδευτικοί και άλλοι, εξέτασαν το πρόβλημα της μη εφαρμογής της νομοθεσίας στην Ελλάδα και επεξεργάστηκαν προτάσεις για την αντιμετώπιση της ηχορύπανσης σε εθνικό επίπεδο.
Δεδομένης της αρχής ότι ο θόρυβος πέρα από τα ανεκτά όρια είναι «ρύπος», άρα η αντιμετώπιση του απαιτεί περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση για σεβασμό στο δημόσιο χώρο και στο «δικαίωμα για ησυχία» που εντάσσεται στα ανθρώπινα δικαιώματα της UNESCO, τα συμπεράσματα της ημερίδας αφορούσαν τόσο την ποιότητα της ζωής όσο και το οικονομικό κόστος που προκαλεί η ηχορύπανση αφού όχι μόνο επιβαρύνει το εθνικό σύστημα υγείας με τεράστια ποσά, αλλά προκαλεί και την πτώση της αξίας των ακινήτων σε ολόκληρες περιοχές.
Στην ημερίδα έγινε σαφές ότι ναι μεν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δίνουν ζωή στις γειτονιές και είναι αναγκαία για την παραγωγική ανασυγκρότηση που έχει ανάγκη σήμερα ο τόπος, ωστόσο είναι απαραίτητη και η ειρηνική συνύπαρξη με την κατοικία. Για να γίνει αυτό θα πρέπει τα καταστήματα με δυνατή μουσική να κατατάσσονται στα «κέντρα αναψυχής» και να μην χωροθετούνται σε περιοχές «Γενικής Κατοικίας». Άρα η άδεια μουσικής εντός κατοικημένης περιοχής θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα χαμηλή.
Ένα άλλο θέμα που αναδείχτηκε στην ημερίδα είναι και η πολυνομία και η διάσπαση των αρμοδιοτήτων καθώς και η ελλιπής αστυνόμευση που ευνοεί την παραβατικότητα σε βάρος της υγιούς επιχειρηματικότητας.