Περιβαλλον

Άγρια λεμόνια

Δράσεις εκπαιδευτικών που επιβεβαιώνουν ότι η εκπαίδευση στην Ελλάδα δεν έχει παρακμάσει

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
126935-285578.jpg

Το τελευταίο διάστημα σε πείσμα των καιρών που θέλει τα σχολεία και την ομαλή λειτουργία τους να έχουν πληγεί από την κρίση, με ελλείψεις ακόμη και σε βιβλία, είναι πραγματικά αισιόδοξο να βλέπουμε δράσεις εκπαιδευτικών από τη μια άκρη της Ελλάδας ως την άλλη, που επιβεβαιώνουν ότι η εκπαίδευση στην Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει παρακμάσει αλλά θα τολμούσα να πω ότι έχει κιόλας βελτιωθεί. Βιωματικές δράσεις που έχουν να κάνουν με τη φύση και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Αυτή τη φορά, μας εντυπωσιάζουν οι μαθητές της ΣΤ’ Τάξης του 2ου «Γεωργιάδειου» Δημοτικού Σχολείου Αγριάς, όπου με την καθοδήγηση δυο καθηγητριών τους δημιούργησαν ένα πραγματικά εντυπωσιακό, χιουμοριστικό και συγχρόνως εκπαιδευτικό ντοκιμαντέρ. Απέσπασε μάλιστα το 1ο βραβείο από το Υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο διεθνούς μαθητικού διαγωνισμού.

Η έμπνευση του σεναρίου ήρθε από τις λεμονιές που ευδοκιμούν στην περιοχή τους, και το εργοστάσιο που είναι συνδεδεμένο μαζί τους και που για 90 χρόνια συμβάλλει στην τοπική οικονομία. Οι μαθητές οπτικοποίησαν την πολύχρονη ιστορία της ΕΨΑ και με παραστατικότητα αναβίωσαν ιστορικά γεγονότα όπως τα εγκαίνια του εργοστασίου από τον Ελ. Βενιζέλο.

Για τρεις μήνες οι μαθητές έζησαν την εμπειρία της σκηνοθεσίας και της ηθοποιίας και διασκέδασαν με τα γυρίσματα μέσα και έξω από το σχολείο, στην παραλία της Αγριάς και στο εργοστάσιο της ΕΨΑ. Η αφήγηση τους κατατοπιστική, όχι μόνο για τη συμβολή του εργοστασίου στην τοπική οικονομία της Αγριάς και του Βόλου αλλά και για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στις αρχές του 20ου αιώνα στην Ελλάδα.

« Ενθουσιαστήκαμε από την πρώτη στιγμή που οι μαθητές ζήτησαν τη συμβολή μας για να αναβιώσουν ιστορικές στιγμές της ΕΨΑ. Είναι φοβερό πως η υπερπαραγωγή λεμονιών, η μυστική συνταγή, τα ψυγεία, ο πάγος, η ηλεκτροδότηση της περιοχής από την ΕΨΑ και το μεράκι των ανθρώπων μπλέχτηκαν γλυκά και άλλαξαν το χαρακτήρα ενός τόπου. Είμαστε περήφανοι για την καταγωγή μας αλλά και για αυτή τη παραγωγή που με μοναδικό τρόπο προβάλει την ιστορία της ΕΨΑ» θα πουν στην A.V οι άνθρωποι της Διοίκησης της ΕΨΑ.

Σας αφήνουμε όμως να απολαύσετε το ντοκιμαντέρ των παιδιών. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περιβαλλοντικά προβλήματα: Λύσεις από την τεχνολογία, αδιέξοδα από ιδεολογία
Περιβαλλοντικά προβλήματα: Λύσεις από την τεχνολογία, αδιέξοδα από ιδεολογία

«Σκέψου συνολικά, δράσε τοπικά» είναι το σύνθημα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, ο οικολογικός δογματισμός δεν βλέπει παρά «συνολικά ιδεολογήματα» και «τοπικά κινήματα κατά των επενδύσεων»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.