Περιβαλλον

Συνεργασία για βιώσιμη αλιεία στη Καβάλα

H πρόσφατη συνεργασία των ψαράδων της Καβάλας δημιουργεί αισιοδοξία

Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μια από τις μεγάλες αδυναμίες που έχουμε ως χώρα και ως λαός είναι η έλλειψη κουλτούρας συνεργασίας. Ωστόσο όταν καταφέρνουμε να ξεπεράσουμε τη κοντόφθαλμη λογική του προσωπικού συμφέροντος και να λειτουργήσουμε συλλογικά, πραγματικά μεγαλουργούμε. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η πρόσφατη συνεργασία των ψαράδων της Καβάλας που δημιουργεί αισιοδοξία τόσο για τη διατήρηση του επαγγέλματος και των αλιευμάτων όσο και για την εξασφάλιση της ποιότητας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο του προγράμματος του WWF Ελλάς για μια υπεύθυνη και βιώσιμη αλιεία, αλιείς γρι γρι της Καβάλας συνεργάζονται μεταξύ τους για να διασφαλίσουν ότι ο τρόπος που θα ψαρεύουν στο εξής δεν θα εξαντλεί τα αποθέματα και δεν θα καταστρέφει τους θαλάσσιους οικοτόπους και γενικότερα το θαλάσσιο περιβάλλον. Μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ τολμά να πρωτοπορήσει και να συμμετέχει στη συνεργασία, φέρνοντας στον έλληνα καταναλωτή το γαύρο και τη σαρδέλα από την Καβάλα με την οικολογική πιστοποίηση MSC. Ταυτόχρονα το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ) ξεκινά για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο ένα πρόγραμμα για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του στόλου.

Ο Γιώργος Παξιμάδης, υπεύθυνος θαλάσσιων προγραμμάτων του WWF Ελλάς θα πει για το πρόγραμμα: «Πιστεύουμε ότι μέσα από αυτή τη πρωτοβουλία μπορεί πραγματικά να αλλάξει ο τρόπος που διαχειριζόμαστε την αλιεία στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο. Το MSC μας δίνει το πλαίσιο, όπου μέσα από τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, και με βάση την επιστημονική γνώση, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα υγιές θαλάσσιο περιβάλλον, το εισόδημα των αλιέων στο μέλλον και βιώσιμες επιλογές για τους καταναλωτές. Εφόσον ο στόλος της Καβάλας πιστοποιηθεί, θα είναι σε θέση να προσφέρει βιώσιμο γαύρο και σαρδέλα στους Έλληνες καταναλωτές».

Είναι πραγματικά η πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα όπου φορείς, πολιτεία, ψαράδες, επιστήμονες και επιχειρήσεις δουλεύουν μαζί για να διατηρήσουν τις ελληνικές θάλασσες ζωντανές, στηρίζοντας έμπρακτα την αλιεία και προσφέροντας βιώσιμες επιλογές στους καταναλωτές.

Στο video που ακολουθεί μπορείτε να δείτε όλη τη προσπάθεια.