Περιβαλλον

Μικρόβια και Αντιβιοτικά

Τα βακτήρια στον άνθρωπο, τα τρόφιμα και τα ζώα έχουν γίνει ανθεκτικά στα ευρέως χρησιμοποιούμενα αντιμικροβιακά

Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι ο κόσμος μπορεί να βυθιστεί σε μια μετά-αντιβιοτική εποχή όπου η ανθεκτικότητα των μικροβίων θα προκαλεί ετησίως περισσότερους θανάτους από τον καρκίνο». Τη σοκαριστική δήλωση έκανε η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Francoise Grossetete στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον περιορισμό της χρήσης αντιβιοτικών φαρμάκων όχι μόνο στους ανθρώπους αλλά και στη γεωργία και στη κτηνοτροφία.

Εκτός από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, έχει προειδοποιήσει ότι τα βακτήρια στον άνθρωπο, τα τρόφιμα και τα ζώα έχουν γίνει ανθεκτικά στα ευρέως χρησιμοποιούμενα αντιμικροβιακά. Οι επιστήμονες αναφέρουν σαν παράδειγμα την αντίσταση των μικροβίων στην σιπροφλοξασίνη, ένα αντιβιοτικό που είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη θεραπεία των λοιμώξεων στους ανθρώπους, μειώνοντας έτσι τις επιλογές για αποτελεσματική θεραπεία των σοβαρών λοιμώξεων που προέρχονται από τα τρόφιμα. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι το βακτήριο της σαλμονέλας έχει γίνει πολύ ανθεκτικό και συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν πλέον τον περιορισμό της χρήσης των υφιστάμενων αντιμικροβιακών φαρμάκων καθώς και την απαγόρευση της χρήσης αντιβιοτικών φαρμάκων στα ζώα για προληπτικούς λόγους. Επιπλέον ζητούν μέτρα ενίσχυσης της έρευνας για την ανάπτυξη νέων καινοτόμων φαρμάκων που να μπορούν να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη ανθεκτικότητα των μικροβίων στα σημερινά αντιβιοτικά.

Οι ευρωβουλευτές αναφέρουν ότι σε καμία περίπτωση τα κτηνιατρικά φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την βελτίωση της απόδοσης ή να αντισταθμίζουν τη μη επαρκή και φτωχή κτηνοτροφία. Επισημαίνουν ότι θα πρέπει να απαγορεύεται αυστηρά οι κτηνοτρόφοι να δίνουν αντιβιοτικά στα ζώα χωρίς να υπάρχουν συμπτώματα λοίμωξης απλά και μόνο για προληπτικούς λόγους. Επιπλέον στο νέο αναθεωρημένο νόμο εξουσιοδοτούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ορίζει τα αντιμικροβιακά που θα πρέπει να προορίζονται μόνο για την θεραπεία των ανθρώπων.

Για την ενίσχυση τώρα της έρευνας για νέα φάρμακα οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα όπως η εμπορική προστασία των καινοτόμων δραστικών ουσιών, καθώς και η προστασία των σημαντικών επενδύσεων για την βελτίωση ενός υπάρχοντος φαρμάκου αλλά και μεγαλύτεροι περίοδοι προστασίας για την τεχνική τεκμηρίωση των νέων φαρμάκων.

Η πρόταση αυτή των ευρωβουλευτών μαζί με μια άλλη που αφορά την αποσύνδεση της αδειοδότησης των κτηνιατρικών φαρμάκων με αυτά που αφορούν τον άνθρωπο θα συζητηθούν με το Συμβούλιο και την Επιτροπή για να συμφωνήσουν στο τελικό κείμενο επικαιροποίησης της κοινοτικής νομοθεσίας.