Περιβαλλον

Πρόληψη των ασθενειών των ζώων

Nέος κανονισμός έρχεται να καταπολεμήσει το παράνομο εμπόριο κατοικίδιων ζώων

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
123632-277194.jpg

Ξέσπασμα ασθενειών στα ζώα, όπως η γρίπη των πτηνών, μας τρομοκρατούν κατά καιρούς, αφού ενδεχομένως υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης και στους ανθρώπους. Την ευθύνη βέβαια για τις ασθένειες των ζώων τις έχει ο άνθρωπος από την αλόγιστη χρήση κτηνιατρικών φαρμάκων και από τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης των ζώων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ένα νέο κανονισμό έρχεται να επαναπροσδιορίσει το ζήτημα της πρόληψης, να βοηθήσει τους επαγγελματίες να συμβαδίσουν με την επιστημονική πρόοδο και να καταπολεμήσει το παράνομο εμπόριο κατοικίδιων ζώων.

Σύμφωνα με το νέο κανονισμό οι αγρότες, οι ιδιοκτήτες ζώων και οι έμποροι θα είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν τις αρχές της καλής κτηνοτροφίας και της συνετής χρήσης των κτηνιατρικών φαρμάκων. Η αυξανόμενη χρήση των αντιβιοτικών έχει δημιουργήσει ανθεκτικότητα στις ασθένειες των ζώων όπως ακριβώς και στους ανθρώπους. Οι κτηνίατροι θα πρέπει να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην ενημέρωση για τη λογική χρήση των φαρμάκων αλλά και για την αλληλεπίδραση με την ανθρώπινη υγεία.

Επιπλέον στο νέο κανονισμό υπάρχουν και μέτρα για την πρόληψη μετάδοσης νόσων από τα αδέσποτα ζώα αλλά και από τα ζώα που διακινούνται παράνομα. Στα μέτρα περιλαμβάνεται η καταγραφή όλων των επαγγελματιών, κατόχων και πωλητών ζώων συντροφιάς. Τα κράτη μέλη θα πρέπει, εάν κρίνεται απαραίτητο, να δημιουργήσουν εθνικές βάσεις δεδομένων για σκύλους, γάτες και για ότι άλλα κατοικίδια ζώα υπάρχουν.

Ο νέος κανονισμός δίνει τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λαμβάνει επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση νέων ασθενειών που θα μπορούσαν να έχουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και στην αγροτική παραγωγή. Οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν επίσης ότι θα πρέπει να ζητείται η γνωμοδότηση των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων πριν από κάθε ενημέρωση του καταλόγου με τις δυνητικά επικίνδυνες ασθένειες, ενώ οι οργανώσεις των αγροτών και οι κτηνιατρικοί σύλλογοι θα μπορούν να συμμετέχουν στην κατάρτιση σχεδίων έκτακτης ανάγκης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τη πλευρά της δεσμεύτηκε να παρακολουθεί τη χρήση των αντιβιοτικών στα ζώα από τα κράτη μέλη και να δημοσιεύει σε τακτά διαστήματα συγκριτικά στοιχεία.

«Η έγκριση του νόμου για την υγεία των ζώων αποτελεί μια μεγάλη νίκη. Ο νέος κανονισμός έχει τρία κύρια αποτελέσματα. Πρώτον, συνδέει την υγεία με την καλή διαβίωση των ζώων και τα δύο αυτά με την υγεία των ανθρώπων. Αυτή η άμεση σύνδεση, μαζί με την έμφαση στην υπεύθυνη χρήση των αντιβιοτικών, θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της αυξανόμενης αντιμικροβιακής ανθεκτικότητας. Δεύτερον, επιτρέπει στις αρχές και τους παραγωγούς να εστιάσουν περισσότερο στην πρόληψη και τον έλεγχο των μεταδοτικών ασθενειών των ζώων και τρίτον, συγχωνεύει περίπου 40 νομοθετικές πράξεις σε μια βασική» δήλωσε ο Σουηδός εισηγητής της πρότασης Jasenko Selimovic από την Ομάδα των Φιλελευθέρων.

Ο νέος κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά τη δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, ενώ η εφαρμογή του θα ξεκινήσει μετά από 5 χρόνια.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περιβαλλοντικά προβλήματα: Λύσεις από την τεχνολογία, αδιέξοδα από ιδεολογία
Περιβαλλοντικά προβλήματα: Λύσεις από την τεχνολογία, αδιέξοδα από ιδεολογία

«Σκέψου συνολικά, δράσε τοπικά» είναι το σύνθημα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, ο οικολογικός δογματισμός δεν βλέπει παρά «συνολικά ιδεολογήματα» και «τοπικά κινήματα κατά των επενδύσεων»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.