Περιβαλλον

Εκπαίδευση στην υγιεινή διατροφή

Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επανέρχεται με νέο κανονισμό 

Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πάνω από 20 εκατομμύρια παιδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υπέρβαρα, ενώ η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μειώνεται σταθερά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Ιδιαίτερα τα στοιχεία για τους έφηβους είναι ανησυχητικά καθώς δείχνουν ότι καταναλώνουν μόνο το 30-50% της συνιστώμενης ημερήσιας κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών.

Παρά το γεγονός ότι από το 2009 υπάρχει ένα καθεστώς για την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία, δεν φαίνεται να έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά στα κράτη μέλη και τώρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επανέρχεται με νέο κανονισμό, που περιλαμβάνει μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα υγιεινής διατροφής.

Σύμφωνα με το νέο κανονισμό, τα κράτη μέλη που συμμετέχουν εθελοντικά σε αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να προωθούν τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες, τα τοπικά τρόφιμα, τη βιολογική γεωργία αλλά και τον αγώνα κατά της σπατάλης των τροφίμων. Τα παιδιά μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα θα διδάσκονται τα οφέλη της υγιεινής διατροφής ενώ προβλέπονται και εκπαιδευτικές επισκέψεις σε αγροκτήματα για να εξοικειωθούν με τις πρακτικές της γεωργίας και ιδιαίτερα των βιολογικών καλλιεργειών.

Για τα εκπαιδευτικά προγράμματα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εισηγήθηκε ένα επιπλέον ποσό ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Μαζί με την χρηματοδότηση της διανομής γαλακτοκομικών προϊόντων στα σχολεία το ποσό φτάνει στα 100 εκατομμύρια ευρώ και στα 150 εκατομμύρια ευρώ για τα οπωροκηπευτικά.

Οι ευρωβουλευτές για να διασφαλίσουν την δίκαιη κατανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων μεταξύ των κρατών μελών, θέτουν δυο βασικά κριτήρια. Το πρώτο είναι η ηλικία των παιδιών να είναι μεταξύ 6 έως 10 ετών, και το δεύτερο είναι ο βαθμός ανάπτυξης της περιοχής εντός του κράτους μέλους.

«Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή βάζει τα θεμέλια για μια καλή υγεία, ωστόσο η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στην ΕΕ έχει μειωθεί. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είναι εξαιρετικά σημαντικό να ενισχύσουμε το καθεστώς προώθησης κατανάλωσης γάλακτος, φρούτων και λαχανικών στα σχολεία με την αύξηση του προϋπολογισμού του και την καλύτερη εκπαίδευση γύρω από την υγιεινή διατροφή» ανέφερε ο εισηγητής και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο Marc Tarabella της Ομάδας των Σοσιαλιστών, και συνέχισε λέγοντας ότι « το Κοινοβούλιο εξασφάλισε τη χρηματοοικονομική σταθερότητα του προγράμματος, εμποδίζοντας τα κράτη μέλη να προχωρούν μονομερώς σε περικοπές του προϋπολογισμού του ή να αλλάζουν τα κριτήρια για την κατανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων».

Επίσης οι ευρωβουλευτές τροποποίησαν τον κατάλογο των προϊόντων που θα μπορούν να λάβουν την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Πλέον θα δίνεται προτεραιότητα σε φρέσκα και τοπικά προϊόντα, ενώ θα αποκλείεται η προσθήκη γλυκαντικών ουσιών και αρωμάτων. Επιπλέον η διανομή προϊόντων με προσθήκη περιορισμένης ποσότητας ζάχαρης, αλατιού και λίπους θα μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση μόνο κατ’ εξαίρεση και υπό αυστηρές προϋποθέσεις οι οποίες θα περιλαμβάνουν την έγκριση από τις εθνικές υγειονομικές αρχές.

Η εφαρμογή του νέου κανονισμού θα ξεκινήσει τον Αύγουστο του 2017. Σήμερα όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ συμμετέχουν στο καθεστώς προώθησης γάλακτος στα σχολεία, ενώ στο καθεστώς προώθησης της κατανάλωσης φρούτων δεν συμμετέχουν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Φινλανδία και η Σουηδία.