Περιβαλλον

STOP στα δηλητήρια της Monsanto

Η μακροχρόνια προστασία της υγείας δεν μπορεί να τίθεται κάτω από τα κέρδη των πολυεθνικών αγροχημικών 

Βασιλική Γραμματικογιάννη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το 1974 μετά την απαγόρευση του ddt η Monsanto κυκλοφόρησε στην αγορά ένα ζιζανιοκτόνο με το όνομα Roundup. Χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία του marketing που έχει στη διάθεση της μια μεγάλη εταιρεία σαν τη Monsanto, κατάφερε να το διαδώσει σε όλες τις καλλιέργειες ανά τον κόσμο, αν και αρχικά το ζιζανιοκτόνο απευθυνόταν μόνο στις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες. Με παραποιημένα στοιχεία η εταιρεία εμφάνιζε το προϊόν ως «φιλικό» προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο με σκοπό να ενθαρρύνει τη χρήση του σε κήπους σπιτιών, χλοοτάπητες γηπέδων ακόμη και σε παιδικές χαρές.

Μετά από 20 χρόνια εντατικών ερευνών οι επιστήμονες κατάφεραν να τεκμηριώσουν τις συνέπειες του Roundup για την υγεία μας, ενώ ανιχνεύτηκε στα τρόφιμα, στο νερό ακόμη και στον αέρα που αναπνέουμε. Οι επιστήμονες από τη δεκαετία του ’90 ακόμη, διαπίστωσαν ότι το ζιζανιοκτόνο ευθύνεται για ένα σωρό ασθένειες όπως το αλτσχάϊμερ, ο αυτισμός, γενετικές ανωμαλίες, διαταραχή της λειτουργίας του θυρεοειδή, καρκίνο του εγκεφάλου και του μαστού, δυσανεξία στη γλουτένη, οι κολίτιδες, ο διαβήτης, η σκλήρυνση κατά πλάκας, οι καρδιακές παθήσεις, το Parkinson, προβλήματα του αναπνευστικού, διάφορες φλεγμονές, ακόμη και για στειρότητα και κατάθλιψη έχει κατηγορηθεί, ενώ συστατικά του Roundup ανιχνεύτηκαν σε υψηλότερα επίπεδα σε ασθενείς απ’ ότι σε υγιή άτομα.

Παρότι οι επιστήμονες έχουν επισημάνει τους κινδύνους τόσα χρόνια πριν, το προϊόν αυτό εξακολουθεί να κυκλοφορεί στην αγορά. Τώρα η Κομισιόν πρόκειται να ανανεώσει την αδειοδότηση του για 15 ακόμη χρόνια, παρά το γεγονός ότι και άλλη πρόσφατη έκθεση των ογκολόγων ερευνητών του IARC (ερευνητικός οργανισμός για τον καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας) κατέδειξε ότι είναι καρκινογόνο, ενώ η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση «Φίλοι της Γης» βρήκε ίχνη της χημικής ουσίας glyphosate που περιέχεται στο Roundup και ευθύνεται για όλες αυτές τις ασθένειες, στα ούρα όλων των ανθρώπων που εξετάστηκαν σε διάφορες χώρες.

Στη Γερμανία, που φημίζονται για την ποιότητα της μπύρας τους, έχει γίνει σάλος από την ανακοίνωση του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Μονάχου, ότι βρήκε ίχνη glyphosate σε πολλές γερμανικές μπύρες, που σημαίνει ότι δεν έχουν τη καθαρότητα και την ποιότητα για την οποία φημίζονται. Αντίστοιχα σε Γαλλία και Καναδά αποσύρθηκαν 3.000 κουτιά με σερβιέτες φτιαγμένες από οργανικά υλικά, γιατί βρέθηκαν επιμολυσμένες με glyphosate.

Σύμφωνα με εκτίμηση ενός ερευνητικού ινστιτούτου για τις επαγγελματικές αγροτικές καλλιέργειες στη Γερμανία, οι οικονομικές απώλειες από την απαγόρευση του ζιζανιοκτόνου στην ΕΕ θα αγγίξουν το αστρονομικό ποσό των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο. Αυτό κάνει απολύτως κατανοητό γιατί το δηλητήριο δεν αποσύρεται από την ευρωπαϊκή αγορά.

Ωστόσο, ένα πανευρωπαϊκό κίνημα συλλογής υπογραφών έχει ήδη συγκεντρώσει 170.000 υπογραφές κατά της νέας αδειοδότησης. Οι πολίτες πλέον αναλαμβάνουν δράση για την προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ παράλληλα προστατεύουν και το περιβάλλον αφού δεν διακυβεύεται μόνο η ανθρώπινη υγεία αλλά κινδυνεύουν και οι μέλισσες με ότι αυτό συνεπάγεται για τη διατροφική ασφάλεια.

Ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων Φίλιππος Γκανούλης μάς είπε ότι «δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση η χώρα μας να συμφωνήσει στην εκ νέου αδειοδότηση του glyphosate με βάση την αρχή της προφύλαξης, μιας και σήμερα τα επιστημονικά δεδομένα είναι ανησυχητικά. Η μακροχρόνια προστασία της υγείας, των καλλιεργήσιμων εδαφών και της άγριας ζωής δεν μπορεί να τίθεται κάτω από τα κέρδη των πολυεθνικών αγροχημικών. Απώτερος στόχος θα πρέπει να είναι η συνολική κατάργηση της χρήσης συνθετικών-χημικών φυτοφαρμάκων που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, και η ανάπτυξη μιας ποιοτικής, οικολογικής και βιώσιμης γεωργίας».