- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Αντί-περιβαλλοντική εκπαίδευση
Από την Ιαπωνία μέχρι την Καστοριά, οι άνθρωποι συνεχίζουν παραδόσεις ενάντια στο περιβάλλον
Η πόλη Taiji της Ιαπωνίας έχει γίνει παγκοσμίως αρνητικά γνωστή για τη μαζική δολοφονία των δελφινιών. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν προτάσεις να σταματήσει η σφαγή και το εισόδημα των κατοίκων να αναπληρωθεί από τη μετατροπή της περιοχής σε τουριστικό θέρετρο, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάζουν τα δελφίνια στο φυσικό τους περιβάλλον, οι κάτοικοι αρνούνται πεισματικά επιμένοντας ότι αποτελεί «παράδοση» της περιοχής και φυσικά πηγή εισοδημάτων. Για τους λόγους αυτούς όχι απλά δεν σταματούν αλλά εκπαιδεύουν και τις νεότερες γενιές για να συνεχίσουν την «παράδοση».
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στη Καστοριά με την «τέχνη» της γούνας. Παρά το γεγονός ότι πάρα πολλοί κάτοικοι είναι αντίθετοι με την ανάπτυξη της γουνοποιίας, και μάλιστα έχει δημιουργηθεί και Κίνηση για την Κατάργηση του Εμπορίου Γούνας (ΚΙ.Κ.Ε.Γ), κάποιοι εκπαιδευτικοί εξακολουθούν να εντάσσουν την «τέχνη» της γούνας στα εκπαιδευτικά προγράμματα των δημοτικών σχολείων και να πραγματοποιούν «εκπαιδευτικές» επισκέψεις σε μονάδες που εκτρέφουν και θανατώνουν ζώα, με σκοπό να διατηρηθεί η παράδοση της περιοχής.
Έτσι πρόσφατα μαθητές της έκτης δημοτικού από σχολείο της Καστοριάς επισκέφτηκαν μια τέτοια μονάδα και τα παιδιά εξοικειώθηκαν με τη βάρβαρη δραστηριότητα, μια δραστηριότητα που δέχεται σκληρή κριτική σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά δεν είναι αποδεκτή και από μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας. Λόγω της αβεβαιότητας που προκάλεσε η οικονομική κρίση αλλά και η κατακραυγή στον κλάδο της γούνας, οι νέοι της Δυτικής Μακεδονίας δεν επιλέγουν πλέον να ασχοληθούν με τη γουνοποιία αλλά στρέφονται σε άλλες πιο ηθικές και ασφαλείς οικονομικές δραστηριότητες. Οι δηλώσεις στον τοπικό τύπο εκπαιδευτικών ότι ο σκοπός των πρωτοβουλιών αυτών είναι «η εισαγωγή νέου αίματος στον κλάδο» επιβεβαιώνει την αποστροφή των νέων για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.
Επειδή όμως ο κλάδος της γούνας ξεχειλίζει από αίμα και βαρβαρότητα και οι προσπάθειες της εκπαίδευσης θα έπρεπε να είναι προς την κατεύθυνση της αποθάρρυνσης και όχι της ενθάρρυνσης, άμεση ήταν η αντίδραση της Κίνησης για την Κατάργηση του Εμπορίου Γούνας (ΚΙ.Κ.Ε.Γ), με επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλαν στον Υπουργό Παιδείας. «Οι επισκέψεις μαθητών σε χώρους που κακοποιούνται και θανατώνονται ζώα για την παραγωγή μη αναγκαίων πολυτελών προϊόντων μόδας και η παρουσίαση της εν λόγω δραστηριότητας ως «τέχνη» που πρέπει να συνεχιστεί, με σκοπό την προώθηση των συμφερόντων του κυκλώματος της γούνας, είναι απαράδεκτες και επικίνδυνες και πρέπει να καταδικαστούν άμεσα από το Υπουργείο σας και να αναζητηθούν ευθύνες για τη διοργάνωση τους» αναφέρει η ΚΙ.Κ.Ε.Γ στην επιστολή.
Από την πλευρά του το Υπουργείο Παιδείας ανέλαβε πρωτοβουλία για την απαγόρευση επισκέψεων σχολείων σε χώρους όπου εκτρέφονται ζώα προοριζόμενα να αξιοποιηθούν για τη γούνα τους, ενώ ανακαλεί και την έγκριση επισκέψεων σε χώρους όπου τα ζώα ζουν σε αιχμαλωσία, όπως ζωολογικούς κήπους και το δελφινάριο. Οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου Παιδείας στοχεύουν να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση της δημόσιας εκπαίδευσης με τη στάση ζωής της νέας γενιάς.
Ο σεβασμός προς τα ζώα και η αποτροπή άσκησης βίας προς αυτά είναι βασικό συστατικό μιας πολιτισμένης κοινωνίας και φυσικά έχει και προεκτάσεις και στις συμπεριφορές που αναπτύσσουμε προς τους συνανθρώπους μας. Είναι χρέος όλων μας, πόσο μάλλον της εκπαίδευσης, να καλλιεργήσουμε στη νέα γενιά αισθήματα σεβασμού προς όλα τα έμβια ζώα και του περιβάλλοντος όπου ζουν.