ECOVOICE: Το σύμφωνο των δημάρχων
Οι Ευρωπαϊκές πόλεις αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 80% περίπου των πολιτών ζουν σε αστικές περιοχές, με αποτέλεσμα οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που δημιουργούνται μέσα στις πόλεις να αγγίζουν ποσοστά μεγαλύτερα και από το μισό των συνολικών εκπομπών. Κάτω από την πίεση αυτής της πραγματικότητας η βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος αποτελεί άμεση προτεραιότητα στην παγκόσμια πολιτική ατζέντα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύει τα κράτη μέλη να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% έως το 2020. Οι Ευρωπαϊκές πόλεις όμως παίρνουν τα ηνία και μπαίνουν μπροστά αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος.
Από την πρωτοβουλία αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γεννήθηκε το Σύμφωνο των Δημάρχων, που αποτελεί μια δέσμευση των πόλεων που το υπογράφουν, να υπερβούν το στόχο του 20% που επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της υλοποίησης δικού τους σχεδίου δράσης για την ενεργειακή βελτίωση των πόλεων και την χρήση καθαρότερης ενέργειας.
Πρωτοπόρες πόλεις της Ευρώπης όπως η Βαρκελώνη, το Παρίσι, η Γενεύη και η Κοπεγχάγη για να μετριάσουν την κλιματική αλλαγή δημιουργούν τοπικές πολιτικές βιώσιμης ενέργειας και εξασφαλίζουν τοπικές θέσεις εργασίας ενώ συγχρόνως βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και αντιμετωπίζουν κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα.
Οι πόλεις που έχουν υπογράψει το Σύμφωνο δεσμεύονται να υποβάλλουν εκθέσεις και να ελέγχονται για το πώς υλοποιούν τα σχέδια δράσης. Η κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών ώστε να λαμβάνουν μέρος στην υλοποίηση του σχεδίου καθώς και η δικτύωση με άλλες πόλεις που συμμετέχουν περιλαμβάνονται στις βασικές δεσμεύσεις των υπογραφόντων.
Ένας μηχανισμός που ονομάζεται carbon cities climate registry θα καταγράφει τις αστικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και θα παρακολουθεί τις τοπικές δράσεις. Οι κάτοικοι των πόλεων που θα συμμετέχουν θα μπορούν να παρακολουθούν τις προόδους της πόλης τους αλλά και να συγκρίνουν τα αποτελέσματά τους σε σχέση με τις αντίστοιχες πόλεις που εκπονούν τα ίδια σχέδια δράσης.
Η συμφωνία παρουσιάστηκε στην Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής Δημάρχων για το κλίμα στην πόλη του Μεξικού. Από την Ελλάδα συμμετέχουν περίπου πενήντα πόλεις. Αρκετοί δήμοι της Αττικής, νησιά και επαρχιακές πόλεις.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επιστήμονες τα χαρακτηρίζουν «ωρολογιακή βόμβα»
Νέοι οδικοί χάρτες το 2025 για την Κλιματική Κρίση
Ο στόχος που έχει τεθεί για το 2030
Οι δυο αρκούδες είναι αχώριστες εδώ και χρόνια
Για όσους θυμούνται τις καλοκαιρινές διακοπές περασμένων δεκαετιών, τα πρόσφατα καλοκαίρια έχουν μια πολύ διαφορετική αίσθηση
Μια συμπεριφορά που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και WWF Ελλάς εγκαινιάζουν έτσι τη συνεργασία τους
Το Ινστιτούτο Πότσνταμ (PIK) και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW συνέταξαν μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.