Περιβαλλον

Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων στο Δήμο Νίκαιας

Δημιουργία ενός κεντρικού πράσινου σημείου σε επίπεδο δήμου, δύο δημοτικής ενότητας και περισσότερα σε επίπεδο γειτονιάς

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
113980-225982.jpg

Σύμφωνα με το νέο εθνικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων, οι δήμοι αναλαμβάνουν τη διαχείριση των αποβλήτων τους και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών τους για την πρόληψη και την ανακύκλωση. Ο Δήμος Νίκαιας-Αγ .Ι. Ρέντη, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος αλλά και της Περιφέρειας Αττικής, σε συνεργασία με το μελετητικό γραφείο Περιβαλλοντικών Έργων ΕΠΤΑ, εκπόνησε σχέδιο διαχείρισης, λαμβάνοντας υπόψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες του Δήμου. Το σχέδιο περιλαμβάνει 16 δράσεις και αφορά το διάστημα μέχρι το 2020, αφού τα τοπικά σχέδια διαχείρισης κάθε πέντε χρόνια πρέπει να αναπροσαρμόζονται για να ανταποκρίνονται στις νέες ανάγκες και στα νέα δεδομένα.

Ο κεντρικός πυλώνας του σχεδίου του Δήμου Νίκαιας είναι η δημιουργία Πράσινων Σημείων, που θα αποτελούν και τον «πύργο ελέγχου» της ανακύκλωσης, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην A.V ο κ. Παύλος Κωνσταντινίδης Υπεύθυνος Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου και του Τοπικού Σχεδιασμού. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός κεντρικού πράσινου σημείου σε επίπεδο δήμου, δύο άλλων μεγάλων πράσινων σημείων (από ένα για την κάθε δημοτική ενότητα) και περισσότερα μικρά σημεία συλλογής σε επίπεδο γειτονιάς. Επιπλέον τα πράσινα σημεία του Δήμου Νίκαιας θα λειτουργούν και ως κέντρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πολίτη. Όπως μας εξήγησε ο κ. Κωνσταντινίδης το κεντρικό πράσινο σημείο του Δήμου δεν θα είναι απλά ένας χώρος συγκέντρωσης ανακυκλώσιμων υλικών αλλά συγχρόνως και ένας πολυχώρος πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, που θα δίνει κίνητρα στους πολίτες να τον επισκέπτονται και μέσω της ψυχαγωγίας να ενημερώνονται για τα οφέλη της πρόληψης, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης.

Μια άλλη καινοτομία του κεντρικού πράσινου σημείου του Δήμου Νίκαιας θα είναι η επανένταξη ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Για να το πετύχει αυτό ο Δήμος, θα δημιουργήσει δομές στα πράσινα σημεία όπου άτομα που βρίσκονται σε απεξάρτηση θα μπορούν να εκπαιδευτούν και να αποκτήσουν δεξιότητες επιδιόρθωσης αντικειμένων που έχουν αποθέσει οι πολίτες. Ένας παλιός καναπές για παράδειγμα, δεν θα ανακυκλώνεται αλλά αφού επιδιορθωθεί θα μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί από κάποιον άλλο δημότη που τον έχει ανάγκη. Η ένταξη επίσης των ρακοσυλλεκτών ως επίσημα μέλη στην νόμιμη και ασφαλή για τη δημόσια υγεία ανακύκλωση, είναι στα σχέδια του Δήμου Νίκαιας. Στον τοπικό σχεδιασμό του δήμου περιλαμβάνεται και η οργάνωση δικτύου χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων (αποβλήτων τροφίμων) καθώς και η χωριστή συλλογή πράσινων αποβλήτων, ενώ θα δοθεί έμφαση και στην προώθηση της οικιακής κομποστοποίησης.

Ο κάθε σχεδιασμός όμως για πετύχει χρειάζεται την αποδοχή και τη συμμετοχή του πολίτη. Για το λόγο αυτό ο Δήμος, εκτός από τις εκδηλώσεις στα πράσινα σημεία, θα οργανώσει και ομάδες ενημέρωσης σε επίπεδο γειτονιάς με επισκέψεις στα σπίτια των δημοτών. Επιπλέον ένα άλλο κίνητρο για τη συμμετοχή των δημοτών στην ανακύκλωση είναι και η «ανταποδοτική κάρτα δημότη». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, που περιλαμβάνεται στο τοπικό σχέδιο του δήμου, με ανταποδοτικά οικονομικά οφέλη. Όταν ο δημότης πηγαίνει τα ανακυκλώσιμα υλικά του στο πράσινο σημείο, τα υλικά θα ζυγίζονται, θα κοστολογούνται και η αξία τους θα καταγράφεται στη κάρτα. Οι δημότες θα μπορούν να εισπράξουν αυτά τα χρήματα ή να τα διαθέσουν για κοινωνικό σκοπό που στην προκειμένη περίπτωση έχει επιλεγεί το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Ο Δήμος Νίκαιας έχει ήδη καταθέσει το σχεδιασμό του στον αρμόδιο περιφερειακό φορέα (ΕΣΔΝΑ) ώστε να μπορεί να ενσωματωθεί στο νέο περιφερειακό σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ) και να χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020. Αφού ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες ο Δήμος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη θα είναι έτοιμος για να ξεκινήσει άμεσα τη σταδιακή υλοποίηση του σχεδίου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περιβαλλοντικά προβλήματα: Λύσεις από την τεχνολογία, αδιέξοδα από ιδεολογία
Περιβαλλοντικά προβλήματα: Λύσεις από την τεχνολογία, αδιέξοδα από ιδεολογία

«Σκέψου συνολικά, δράσε τοπικά» είναι το σύνθημα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, ο οικολογικός δογματισμός δεν βλέπει παρά «συνολικά ιδεολογήματα» και «τοπικά κινήματα κατά των επενδύσεων»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.