Περιβαλλον

Επιστημονικά εργαλεία στη μάχη κατά της Κλιματικής Αλλαγής

Το έργο ΘΕΣΠΙΑ

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
113042-224144.jpg

Παλαιότερα μεγάλη μερίδα της επιστημονικής κοινότητας αμφισβητούσε το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, αφού μέσα στους αιώνες οι τόποι δεν έμεναν ποτέ ίδιοι αλλά συνεχώς μεταβάλλονταν. Τα τελευταία 400.000 χρόνια η θερμοκρασία στον πλανήτη αυξανόταν και η φύση ξανά την ισορροπούσε. Οι μεταβολές όμως που συνέβησαν κατά τον 20ο αιώνα έπεισαν όλους ότι η αλλαγή στο κλίμα δεν έχει να κάνει με τις φυσικές μεταβολές αλλά με τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Το διοξείδιο του άνθρακα , και ο ρυθμός αύξησης του τα τελευταία 100 χρόνια, ευθύνεται για την αύξηση της θερμοκρασίας, το λιώσιμο των πάγων και την αύξηση της στάθμης της θάλασσας. Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικότητα και δυστυχώς, όπως ισχυρίζονται οι επιστήμονες, η κατάσταση δεν μπορεί να αντιστραφεί, μπορεί όμως να μετριαστεί. Οι επιστήμονες επινόησαν έξυπνες τακτικές για να δουν τι θα μας συμβεί αλλά και πως θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Ένα τέτοιο επιστημονικό εργαλείο για την παρακολούθηση, την πρόγνωση και τη διαχείριση των περιβαλλοντικών πιέσεων στην Ελλάδα είναι το έργο «ΘΕΣΠΙΑ». Πρόκειται για ένα έργο του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Σκοπός του έργου είναι να προωθήσει την έρευνα σε τομείς όπως η ποιότητα της ατμόσφαιρας, η μετεωρολογία, η υδρολογία, οι φυσικές καταστροφές, το κλίμα, η κλιματική αλλαγή και η ενέργεια. Με λίγα λόγια όλοι εκείνοι οι τομείς που συνθέτουν την πολύπλοκη και ευρεία έννοια του περιβάλλοντος.

Τομείς που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και δημιουργούν μεγαλύτερες ή μικρότερε πιέσεις σε διαφορετικά χωρικά σημεία. Για παράδειγμα η αύξηση των εκπομπών από ανθρωπογενείς δραστηριότητες έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση της ποιότητας της ατμόσφαιρας. Εάν σε αυτό προσθέσουμε και άλλους εξωγενείς παράγοντες όπως η οικονομική κρίση που δημιούργησε νέες ενεργειακές ανάγκες με την καύση βιομάζας διαφοροποιήθηκε σημαντικά το ισοζύγιο εκπομπών με αποτέλεσμα οι ελληνικές πόλεις να πνιγούν στην αιθαλομίχλη.

Με το έργο ΘΕΣΠΙΑ ενισχύεται ο ρόλος του Ινστιτούτου ως σημαντικού φορέα μελέτης και διαχείρισης περιβαλλοντικών προβλημάτων και προβλημάτων που άπτονται των φυσικών καταστροφών και των κλιματικών μεταβολών. Πλέον το Ινστιτούτο με την ενίσχυση των υποδομών του και τις σύγχρονες μεθοδολογίες πρόγνωσης ατμοσφαιρικών παραμέτρων θα μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη λήψη αποφάσεων, προτείνοντας μέτρα για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την εναρμόνιση με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περιβαλλοντικά προβλήματα: Λύσεις από την τεχνολογία, αδιέξοδα από ιδεολογία
Περιβαλλοντικά προβλήματα: Λύσεις από την τεχνολογία, αδιέξοδα από ιδεολογία

«Σκέψου συνολικά, δράσε τοπικά» είναι το σύνθημα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, ο οικολογικός δογματισμός δεν βλέπει παρά «συνολικά ιδεολογήματα» και «τοπικά κινήματα κατά των επενδύσεων»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.