Περιβαλλον

Οδικός Χάρτης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις συνομιλίες για το Κλίμα στο Παρίσι

Τα τελευταία χρόνια η διεθνής επιστημονική κοινότητα κρούει συνεχώς τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή 

Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα τελευταία χρόνια η διεθνής επιστημονική κοινότητα κρούει συνεχώς τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή. Αν και οι πρώτες επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος έχουν αρχίσει να γίνονται ορατές, με την άνοδο της θερμοκρασίας και την αύξηση της συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων, οι παγκόσμιοι ηγέτες διστάζουν να πάρουν τολμηρές αποφάσεις υποκύπτοντας μπροστά στις επιταγές του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Η Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ (COP21) τον Δεκέμβριο στο Παρίσι είναι από τις πιο σημαντικές των τελευταίων χρόνων. Αν και σε αυτή τη Σύνοδο δεν παρθούν δεσμευτικές αποφάσεις «δεν θα υπάρχει ευημερία εντός των ορίων του πλανήτη» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε έκθεση του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος.

Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, οι ευρωβουλευτές με ψήφισμα καθόρισαν τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και έδωσαν την εντολή στην αντιπροσωπεία που θα εκπροσωπήσει το Κοινοβούλιο στην COP21, να απαιτήσει τη μείωση 40% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030 και ενίσχυση της χρηματοδότησης για το κλίμα. Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης να διατεθεί ένα μερίδιο των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τη χρηματοδότηση για το κλίμα, ενώ παράλληλα ζητούν μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών από την αεροπορία και την ναυτιλία μέχρι το τέλος του 2016. Επιπλέον οι ευρωβουλευτές ζητούν επίτευξη στόχου 40% για την ενεργειακή απόδοση και 30% για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μέχρι το 2030.

Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν μια νομικά δεσμευτική συμφωνία που να επιδιώκει τη σταδιακή κατάργηση των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050 έτσι ώστε να διατηρηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου. Επισημαίνουν δε, ότι ίσως θα πρέπει ήδη από το 2016 να αρχίσει η υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων για τη μείωση των εκπομπών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την ΕΕ και τα κράτη μέλη να συμφωνήσουν και σε ένα οδικό χάρτη που να αφορά νέα πρόσθετη χρηματοδότηση, προκειμένου να συμβάλουν κατά το τμήμα που τους αναλογεί στο συνολικό επιδιωκόμενο ποσό των 100 δις δολαρίων ετησίως μέχρι το 2020, για την χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών.

«Αν δεν καταφέρουμε να προλάβουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη ώστε να μην υπερβεί τους 2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα θα δούμε πολλές περισσότερες ξηρασίες, πλημμύρες, το λιώσιμο των πάγων και την εξαφάνιση όλο και περισσότερων γεωργικών εκτάσεων. Η κλιματική αλλαγή θα είναι επίσης ένας παράγοντας για την αύξηση του μεταναστευτικού προβλήματος» δήλωσε ο Γάλλος Σοσιαλιστής και εισηγητής του ΕΚ Gilles Parqneaux, ενώ επισήμανε ότι το οικονομικό ζήτημα θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της συμφωνίας στο Παρίσι.