Περιβαλλον

Δεν χρησιμοποιούμε πλαστική σακούλα

 Το θέμα της αλόγιστης χρήσης πλαστικής σακούλας δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά πρωτίστως περιβαλλοντικό

Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας, το κάθε κράτος μέλος πρέπει να εξασφαλίσει ότι η ετήσια κατανάλωση λεπτής πλαστικής σακούλας δεν θα υπερβαίνει τις 90 σακούλες ανά πολίτη έως τα τέλη του 2019 και τις 40 σακούλες έως το 2025. Το κάθε κράτος-μέλος μπορεί να πάρει όποια μέτρα θέλει για να εξασφαλίσει αυτή τη μείωση, αν όμως δεν το επιτύχει το αργότερο μέχρι το τέλος του 2018 θα πρέπει να επιβάλει χρέωση για τις πλαστικές σακούλες που διατίθενται στα καταστήματα.

Στην Ελλάδα αν και έχουμε περιορίσει αρκετά τις καταναλωτικές μας συνήθειες λόγω κρίσης, η κατανάλωση πλαστικής σακούλας εξακολουθεί να γράφει τεράστια νούμερα. Οι Έλληνες καταναλώνουμε 269 σακούλες ανά άτομο το χρόνο, τη στιγμή που ο Ιρλανδός πολίτης καταναλώνει μόνο 20 σακούλες.

Ωστόσο το θέμα της αλόγιστης χρήσης πλαστικής σακούλας δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά πρωτίστως περιβαλλοντικό, αφού οι πλαστικές σακούλες αν δεν καταλήξουν σε χώρους υγειονομικής ταφής θα καταλήξουν στη θάλασσα που εκτός από τη ρύπανση ευθύνονται και για το θάνατο πουλιών και θαλάσσιων θηλαστικών. Τουλάχιστον 1.000.000 πουλιά και 100.000 θαλάσσια θηλαστικά πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα πλαστικά απορρίμματα.

Για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών αναφορικά με τις συνέπειες που έχει η απόρριψη πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον, Πανεπιστήμια και Περιβαλλοντικές Οργανώσεις αναλαμβάνουν δράση. Συγκεκριμένα το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Αστικού Περιβάλλοντος & Ανθρώπινου Δυναμικού του Παντείου Πανεπιστημίου, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και η Περιβαλλοντική Τεχνική Συμβουλευτική TERRANOVA εγκαινίασαν το ευρωπαϊκό έργο LIFE DEBAG μια ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης.

Το έργο που ξεκινάει τώρα και πρόκειται να ολοκληρωθεί το Μάρτιο του 2018 «θα υλοποιήσει μια ευρεία εκστρατεία ενημέρωσης με άξονα το τεράστιο οικολογικό αποτύπωμα των πλαστικών σακουλών στο θαλάσσιο περιβάλλον, φαινόμενο για το οποίο, παρά τις ανησυχητικές διαστάσεις που έχει λάβει την τελευταία δεκαετία, η γνώμη των πολιτών εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα ελλειμματική» ανέφερε στην A.V ο Πρόεδρος του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS κ. Βαγγέλης Κιουκιάσας.

Η Σύρος θα αποτελέσει το βασικό πιλότο εφαρμογής των δράσεων του έργου LIFE DEBAG. Ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων της Σύρου θα ενημερωθούν πόρτα-πόρτα για τις επιπτώσεις της πλαστικής σακούλας, ενώ τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι και εκπαιδευτικές ομιλίες. Επιπλέον σε συνεργασία με επιχειρήσεις του νησιού θα διανεμηθούν πάνινες σακούλες για την μεταφορά των αγορών τους και κατά συνέπεια τον περιορισμό της χρήσης πλαστικής σακούλας.

Workshop και στρογγυλά τραπέζια με τη συμμετοχή διεθνών επιστημόνων, θα πραγματοποιηθούν στο νησί, με σκοπό την ενημέρωση των κατοίκων και των επαγγελματιών, για τις επιπτώσεις που έχουν τα θαλάσσια απορρίμματα τόσο στο οικοσύστημα όσο και στον τουρισμό και την αλιεία.

Επιπλέον κάθε χρόνο η πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου καθιερώνεται για τη Σύρο ως “plastic bag free week” στη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιούνται οι κεντρικές δράσης ενημέρωσης και επικοινωνίας με τους πολίτες και τους επισκέπτες του νησιού.

Ας ελπίσουμε η Σύρος να αποτελέσει το παράδειγμα για όλη τη χώρα και να μην χρειαστεί να φτάσουμε στη χρέωση της πλαστικής σακούλας αλλά να την έχουμε βγάλει από τη ζωή μας συνειδητά.