- CITY GUIDE
- PODCAST
-
33°
Αμπελουργία και Κλιματική Αλλαγή
Μετά από δυο χιλιετίες παρουσίας στη Μεσόγειο η καλλιέργεια του αμπελιού βρίσκεται σε κίνδυνο
![41535-93522.jpg 41535-93522.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/contributor/41535-93522_0.jpg)
![110973-219974.jpg 110973-219974.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2015/10/16/110973-219974.jpg)
Η λεκάνη της Μεσογείου αποτελεί το λίκνο της καλλιέργειας της αμπέλου από τους πρώιμους ιστορικούς χρόνους. Η ελληνική μυθολογία στο πρόσωπο του θεού Διονύσου θεοποίησε το αμπέλι και τα προϊόντα του. Από τότε το αμπέλι αναδείχτηκε ως στοιχείο πολιτισμού και παράδοσης. Πέρα όμως από στοιχείο πολιτισμού αποτέλεσε και ακρογωνιαίο λίθο της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των χωρών της Μεσογείου.
Η αλλαγή του κλίματος που ήδη έχουμε αρχίσει να βιώνουμε, προβλέπεται να επηρεάσει με ιδιαίτερα αρνητικό τρόπο τη Μεσόγειο και τις χώρες που την περιστοιχίζουν. Αντίστοιχα θα επηρεάσει και τις μεσογειακές καλλιέργειες μεταξύ των οποίων είναι και η αμπελουργία. Το Γαλλικό Ινστιτούτο, που εδώ και αρκετά χρόνια έχει αναλάβει πρωτοβουλίες ενημέρωσης για την Κλιματική Αλλαγή, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο οργάνωσαν επιστημονική ημερίδα για τις επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας σε αυτή την παραδοσιακή μεσογειακή καλλιέργεια.
Η αύξηση της θερμοκρασίας, η μείωση των υδάτινων αποθεμάτων και η αύξηση της συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της κλιματικής αλλαγής. Πλέον είναι αδιαμφισβήτητο ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο αλλά αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και της στρεβλής ανάπτυξης όπως την εννοούσαμε μέχρι σήμερα. Όλες αυτές οι μεταβολές είναι αναμενόμενο να έχουν συνέπειες σε όλες τις καλλιέργειες και στην ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων.
Σύμφωνα με τη μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας για την κλιματική αλλαγή, το κόστος για την ελληνική οικονομία εκτιμάται από 2,3 έως 6% του ΑΕΠ για το μέσο και το τέλος του τρέχοντος αιώνα αντίστοιχα. Απ’ όλους τους τομείς της οικονομίας που εξετάζει η έκθεση, η γεωργία θεωρείται η πλέον ευάλωτη. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο γεωργικό τομέα ώστε να μπορέσει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και να μην εξαφανιστούν καλλιέργειες όπως αυτή του αμπελιού από τη χώρα. Το κύριο μέλημα σήμερα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, όπως ανέφερε ο Ομότιμος Καθηγητής κ. Μανώλης Σταυρακάκης είναι να βάλουν την παράμετρο κλιματική αλλαγή στην αγροτική πολιτική της χώρας.
Όπως εξήγησε ο κ. Σταυρακάκης οι βασικές συνιστώσες του αμπελώνα είναι το κλίμα, το έδαφος και ο αμπελουργός. Η αύξηση της θερμοκρασίας για κάποιες ποικιλίες αμπελιών είναι καταστροφική. Ήδη οι κρητικοί αμπελουργοί έχουν αρχίσει να βιώνουν τις συνέπειες στην ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων από την αύξηση της θερμοκρασίας και από τη μείωση των βροχοπτώσεων. Το σενάριο της αύξησης της θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς είναι εφιαλτικό για τον κρητικό αμπελώνα που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητος αφού από τα 1.100.000 στρέμματα αμπελώνων που έχει η Ελλάδα τα 200.000 στρέμματα βρίσκονται στην Κρήτη. «Εάν δεν θέλουμε να χαθούν τα αμπέλια θα πρέπει τώρα να πάρουμε μέτρα προσαρμογής, όπως να καθορίσουμε τις ποικιλίες που θα καλλιεργούμε το 2050 και το χωροταξικό, αφού με την αύξηση της θερμοκρασίας οι αμπελώνες θα πρέπει να μεταφερθούν σε πιο ορεινά σημεία. Επιπλέον θα πρέπει να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε τις ασθένειες που προκαλούνται στα αμπέλια από τα ακραία καιρικά φαινόμενα» ανέφερε ο κ. Σταυρακάκης.
Η αύξηση της θερμοκρασίας έχει αλλάξει την ποιότητα του κρασιού σε όλες τις Μεσογειακές χώρες. Οι οινοπαραγωγοί στο Bordeaux της Γαλλίας έχουν αρχίσει να αγοράζουν εκτάσεις σε πλαγιές των βουνών όπου το κλίμα είναι ψυχρότερο ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν τις καλλιέργειες τους. Ωστόσο όπως ανέφερε ο Καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του Bordeaux, Jean- Philippe Roby « θα πρέπει στην Ευρώπη να επιλέξουμε ποικιλίες που αντέχουν στις μεγάλες θερμοκρασίες. Αυτό όμως σημαίνει ότι οι παλιές ποικιλίες θα χαθούν». Ήδη στη Γαλλία όπως εξήγησε ο καθηγητής έχουν αλλάξει οι ημερομηνίες συγκομιδής. Σε κάποιες ποικιλίες που η συγκομιδή γινόταν τον Αύγουστο τώρα έχει μεταφερθεί στον Σεπτέμβριο γιατί πρέπει ο καιρός να είναι πιο δροσερός ώστε να διατηρηθεί η ποιότητα του προϊόντος.
Μετά από δυο χιλιετίες παρουσίας στη Μεσόγειο η καλλιέργεια του αμπελιού βρίσκεται σε κίνδυνο. Θα μπορέσει να εξελιχθεί και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος; Οι επιστήμονες λένε ότι αν παρθούν μέτρα προσαρμογής της καλλιέργειας αλλά και μέτρα μείωσης των εκπομπών μπορεί να τα καταφέρει. Αν όχι οι αμπελώνες θα εξαφανιστούν από τις Μεσογειακές χώρες και θα μεταφερθούν στην περιοχή του Καυκάσου απ’ όπου και ξεκίνησε η καλλιέργεια του αμπελιού.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έλληνας επιστήνονας εξηγεί τι είναι το «coolcationing» και γιατί το 112 δεν αρκεί
Η Επιστημονικής Εβδομάδας που διοργάνωσε το MedINA και οι ανησυχίες
«Σκέψου συνολικά, δράσε τοπικά» είναι το σύνθημα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, ο οικολογικός δογματισμός δεν βλέπει παρά «συνολικά ιδεολογήματα» και «τοπικά κινήματα κατά των επενδύσεων»
O πληθυσμός τους υπολογίζεται σε 400 μέλη
Ο Ασπροπάρης είναι το πιο απειλούμενο είδος πουλιού στην Ελλάδα
Τι αλλάζει στις οικονομικές συναλλαγές και την πλοήγηση μέσω GPS
Πώς τα χρώματα «αναγνώρισης» βοηθούν στον να βρουν ταίρι και ο αντίκτυπος της κλιματικής κρίσης
Δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης εάν δεν λύσουμε το πρόβλημα των πλαστικών
Καμπάνια ξεκίνησε η ΕΥΔΑΠ
Ο ρόλος της Κλιματικής Κρίσης και του υπερτουρισμού στη μείωση των υδάτινων αποθεμάτων της χώρας
Δράσεις ζητά η οργάνωση με την κλιματική αλλαγή να αναπτύσσεται
Η κλιματική αλλαγή δείχνει το «σκληρό» της πρόσωπο
Τα στοιχεία από την Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας στην Ελλάδα για το 2024
Είναι ο «ο 12ος συνεχόμενος μήνας που ξεπεράστηκε κατά 1,5° Κελσίου ο μέσος όρος της προβιομηχανικής εποχής»
Πόσο αυξήθηκε η θερμοκρασία της Αθήνας τα τελευταία χρόνια; Ποιες είναι οι πιο θερμές περιοχές της πόλης; Πώς θα αντιμετωπιστεί ο καύσωνας;
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι άνθρωποι πρέπει να σταματήσουν να βλέπουν τους υγροτόπους ως «χέρσες περιοχές που είναι στη διάθεσή μας για να τους μετατρέψουμε σε «χρήσιμη» γη.
Οι κάτοικοι της Τήλου δεσμεύτηκαν να εξοικονομήσουν για τον τόπο τους 1.500.000 λίτρα νερού σε ένα έτος.
Επιτυχημένη επιχείρηση χάρη στην κινητοποίηση φορέων και της περιβαλλοντικής οργάνωσης Καλλιστώ
Το παράδειγμα της Πορτογαλίας
Η δυνατότητα επίτευξης μιας συμφωνίας στο χρηματοδοτικό σκέλος φαντάζει και πάλι εξαιρετικά δύσκολη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.