Περιβαλλον

#2030NOW Social Good Summit

Αποστολή στην Νέα Υόρκη

Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κάθε χρόνο παράλληλα με τις εργασίες της Παγκόσμιας Διάσκεψης του ΟΗΕ, διεξάγεται και ένα άλλο διήμερο συνέδριο το Social Good Summit. Η Καλή Κοινωνική Σύνοδος Κορυφής όπως μεταφράζεται στα ελληνικά, είναι ομολογουμένως η πιο ζωντανή και κεφάτη σύνοδος κορυφής που έχω παρακολουθήσει ποτέ. Εκεί η κοινωνία των πολιτών σε ένα πολύ χαλαρό και άνετο περιβάλλον, συναντά τους παγκόσμιους ηγέτες και συζητά μαζί τους τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας.

Στη λεωφόρο Lexington και ανάμεσα στους 91 και 92 δρόμους βρίσκεται το κτίριο του πολιτιστικού κέντρου 92Y. Ένα πολιτιστικό κέντρο της εβραϊκής κοινότητας που για 140 χρόνια μέσω της δύναμης των τεχνών και του πολιτισμού, άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν και να ανταλλάξουν ιδέες μεταξύ τους για το πώς μπορεί ο κόσμος μας να γίνει καλύτερος. Σε αυτό το κτίριο η παγκόσμια κοινότητα των Social Good, που αποτελείται από απλούς πολίτες και ακτιβιστές, κλείνει το ραντεβού της κάθε χρόνο την ίδια εβδομάδα που διεξάγεται και η Σύνοδος του ΟΗΕ, και διοργανώνει την δική της Σύνοδο Κορυφής, την Social Good Summit. Το φετινό θέμα #2030NOW εξέτασε την επίδραση της τεχνολογίας και την δυναμική των σύγχρονων μέσων κοινωνικής δικτύωσης και έθεσε το ερώτημα. «Σε τι είδους κόσμο θέλω να ζήσω μέχρι το 2030;»

Οι σύνεδροι προσπάθησαν να ξεκλειδώσουν τις δυνατότητες της τεχνολογίας ώστε να χρησιμοποιηθούν για την λύση των μεγάλων προβλημάτων. Η δυναμική των social media και της τεχνολογίας δίνει τη δυνατότητα της επικοινωνίας σπάζοντας τα σύνορα μεταξύ των κρατών και εκμηδενίζοντας τις αποστάσεις μεταξύ των πολιτών. Δεκάδες σύνεδροι συζήτησαν τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας όπως η κλιματική αλλαγή, η φτώχια και η προσφυγική κρίση και τις ψηφιακές λύσεις που μπορούν να δοθούν.

Η ατζέντα που υιοθετήθηκε στην Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ είναι πραγματικά μια πολύ φιλόδοξη ατζέντα. Ωστόσο για να υλοποιηθεί θα πρέπει να υπάρξουν νέοι καινοτόμοι τρόποι. Μέχρι τώρα έχουμε ακούσει για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Τώρα θα πρέπει να κοιτάξουμε για ένα νέο είδος συνεργασιών που να περιλαμβάνει μεγάλους οργανισμούς και πολίτες. Η αναδυόμενη δύναμη της τεχνολογίας, αν αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να βοηθήσει σε αυτή τη κατεύθυνση. Άλλωστε οι νέοι που θα κληθούν να λύσουν τα μεγάλα σύγχρονα προβλήματα γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους πώς να χρησιμοποιήσουν τη δυναμική της τεχνολογίας. Το γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο παρακολουθούσαν απ’ ευθείας από τις χώρες τους τη Social Good Summit και συμμετείχαν με τις ερωτήσεις και τις τοποθετήσεις τους το αποδεικνύει περίτρανα.