Περιβαλλον

Παγκόσμια διάσκεψη ΟΗΕ: «Αλλάζοντας τον κόσμο μας»

Στα Ηνωμένα Έθνη κάθε χώρα του κόσμου έχει φωνή για τα θέματα που απασχολούν όλους μας

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
109647-217446.jpg

Τα Ηνωμένα Έθνη είναι το μέρος εκείνο όπου κάθε χώρα του κόσμου έχει φωνή για τα θέματα που απασχολούν όλους μας. Φέτος με την παγκόσμια οικονομική κρίση να είναι σε εξέλιξη, με το προσφυγικό και το μεταναστευτικό να αλλάζουν τον ευρωπαϊκό χάρτη και να δοκιμάζουν την αλληλεγγύη και τον πολιτισμό της Ευρώπης, με τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών να μην είναι δεδομένα, και με το εμπόριο των ανθρώπων να είναι το δεύτερο μεγαλύτερο παράνομο εμπόριο παγκοσμίως η Διάσκεψη του ΟΗΕ ήταν ίσως η σημαντικότερη από όλες τις διασκέψεις των 70 χρόνων που προηγήθηκαν από την ίδρυση του Οργανισμού. Η A.V επιλέχτηκε από το UNITED NATION FOUNDATION να παρακολουθήσει τις εργασίες της Διάσκεψης καθώς και τις παράλληλες εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της Συνόδου στη Νέα Υόρκη.

image

Αντιπροσωπείες από 193 χώρες συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη για να συζητήσουν τα μεγάλα σύγχρονα προβλήματα που απαιτούν και μεγάλες ρηξικέλευθες λύσεις, και να υιοθετήσουν μια φιλόδοξη ατζέντα για τις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για να βελτιωθεί ο κόσμος μας τα επόμενα 15 χρόνια. Γνωστή ως Sustainable Development Goals η ατζέντα του ΟΗΕ είναι η πιο φιλόδοξη που υιοθετήθηκε ποτέ και επιδιώκει ένα βιώσιμο πλανήτη και μια υγιή κοινωνία όπου κανένα παιδί δεν θα πεινάει και ο κάθε άνθρωπος θα έχει ίσες ευκαιρίες.

Η Κλιματική Αλλαγή βρέθηκε στη κορυφή της ατζέντας του ΟΗΕ ενόψει και της Παγκόσμιας Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, στο Παρίσι τον Δεκέμβριο. Η προστασία, η αποκατάσταση και η προώθηση της βιώσιμης χρήσης των οικοσυστημάτων ώστε να καταπολεμηθεί η ερημοποίηση ολόκληρων περιοχών, η απώλεια της βιοποικιλότητας και η υποβάθμιση των εδαφών, αποτελεί προτεραιότητα για τον ΟΗΕ αφού το υγιές περιβάλλον συνδέεται άμεσα και με την ευζωία των ανθρώπων . Επιπλέον το θέμα κλιματική αλλαγή απαιτεί άμεσες ενέργειες και λύσεις αφού επιπλέον συνδέεται και με ασθένειες ,περιβαλλοντικούς πρόσφυγες και την ακραία φτώχια.

Εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας και οι ανισότητες τόσο μεταξύ των πολιτών όσο και μεταξύ των κρατών έχουν αυξηθεί, όσο ίσως ποτέ προηγουμένως στην ιστορία. Η νέα ατζέντα του ΟΗΕ περιλαμβάνει δράσεις για την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας μέχρι το 2030, ώστε όλοι οι άνθρωποι να μπορούν να απολαμβάνουν ένα βασικό επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης καθώς και πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Αναφορά έγινε και στις πολιτικές λιτότητας που περιορίζουν όσα μέχρι σήμερα κατακτήθηκαν με αγώνες.

Η προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών, των παιδιών και των εφήβων βρίσκονται στη καρδιά αυτής της ατζέντας. Έξι εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που μπορούν να αποφευχθούν ενώ άγνωστος είναι και ο αριθμός των παιδιών που πεθαίνουν πριν κάνουν το πρώτο τους βήμα, αφού πολλά απ’ αυτά δεν έχουν γεννηθεί σε νοσοκομεία και δεν έχουν καταγραφεί. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Ban Ki-moon που από το 2010 ξεκίνησε την πρωτοβουλία “Every Woman Every Child” στην εκδήλωση για την συνέχιση και εντατικοποίηση της πρωτοβουλίας δήλωσε: « Η τελευταία αυτή ατζέντα δίνει μεγάλη σημασία στην αποτροπή θανάτου παιδιών. Για να επιτευχθεί αυτό σημαίνει να επενδύσουμε στη μόρφωση των γυναικών και στην πρόσβαση τους στο σύστημα υγείας. Θα πρέπει οι κυβερνήσεις να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να εφαρμόσουν όσα η ατζέντα περιέχει για να έχουμε αποτέλεσμα».

Τέλος το μεγάλο θέμα των προσφύγων κυριαρχεί σε αυτή την ατζέντα. Μέχρι τώρα περίπου 60 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των συγκρούσεων, της βίας και των διωγμών. Τα Ηνωμένα Έθνη αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για να σταθούν σε αυτούς τους ανθρώπους την ώρα της μεγάλης ανάγκης τους. Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Antonio Guterres και νυν Επίτροπος των Ηνωμένων Εθνών για το προσφυγικό ανέφερε « το γεγονός ότι κάθε χρόνο ο αριθμός των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, σημαίνει ότι δεν κάνουμε και πολλά. Οι πλούσιοι αναγνωρίζουν το πρόβλημα των φτωχών μόνο όταν οι φτωχοί εισβάλουν στα σπίτια τους. Γι’ αυτό φέτος ο ανεπτυγμένος κόσμος ασχολήθηκε με το πρόβλημα παρότι είναι πρόβλημα δεκαετιών» .

image

Ωστόσο όπως επισημάνθηκε από τον Γ.Γ Ban Ki-moon για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι θα πρέπει να υπάρξουν συνεργασίες και πολιτική βούληση. Συνεργασίες μεταξύ των χωρών, των επιχειρηματιών, των ΜΚΟ καθώς και των πολιτών. Επιπλέον θα χρειαστεί μια καινούργια αναλυτική βάση δεδομένων. Γι’ αυτό όμως βοηθάει η τεχνολογία η οποία αποτελεί και το κλειδί για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων αλλά και της επίτευξης των στόχων της νέας ατζέντας του ΟΗΕ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περιβαλλοντικά προβλήματα: Λύσεις από την τεχνολογία, αδιέξοδα από ιδεολογία
Περιβαλλοντικά προβλήματα: Λύσεις από την τεχνολογία, αδιέξοδα από ιδεολογία

«Σκέψου συνολικά, δράσε τοπικά» είναι το σύνθημα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, ο οικολογικός δογματισμός δεν βλέπει παρά «συνολικά ιδεολογήματα» και «τοπικά κινήματα κατά των επενδύσεων»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.