Περιβαλλον

Απαγόρευση της κλωνοποίησης ζώων

Νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
108193-214498.jpg

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Ολομέλεια του Σεπτεμβρίου στο Στρασβούργο, συζήτησε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απαγόρευση της κλωνοποίησης των ζώων. Οι ευρωβουλευτές προχώρησαν παραπέρα από την πρόταση της Επιτροπής, επεκτείνοντας την απαγόρευση για όλα τα ζώα που εκτρέφονται για γεωργικούς σκοπούς, τους απογόνους τους, τα προϊόντα που προέρχονται απ’ αυτά καθώς και τις εισαγωγές τέτοιων προϊόντων στην ΕΕ.

Λαμβάνοντας υπόψιν την αποδοκιμασία των ευρωπαίων πολιτών, όπου σύμφωνα με έρευνα η συντριπτική πλειοψηφία αντιτίθεται σθεναρά στην κατανάλωση τροφίμων που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τη διαπραγματευτική εντολή για το νέο κανονισμό με 529 ψήφους υπέρ, 120 κατά και 57 αποχές.

Ήδη από το 2008 η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) σε γνωμοδότηση της επισημαίνει τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την καλή διαβίωση των κλώνων. Ένα μεγάλο ποσοστό κλωνοποιημένων ζώων δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν, ενώ λόγω του ασυνήθιστα μεγάλου μεγέθους των κλώνων οι γέννες είναι εξαιρετικά δύσκολες με αποτέλεσμα ένας σημαντικός αριθμός νεογνών να πεθαίνει κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Η υψηλή θνησιμότητα των κλώνων προκάλεσε ανησυχία αλλά και προβληματισμούς ηθικής φύσης στις εισηγήτριες της πρότασης και επέκτειναν την εφαρμογή της απαγόρευσης και στις εισαγωγές από τρίτες χώρες, κλωνοποιημένων ζώων, κλωνοποιημένων εμβρύων, απογόνων κλωνοποιημένων ζώων, αναπαραγωγικού υλικού, τροφίμων και ζωοτροφών που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα ή απογόνους τους.

«Η τεχνική της κλωνοποίησης δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως και στην πραγματικότητα δεν έχει επιτευχθεί καμία πρόοδος στον τομέα αυτόν. Τα ποσοστά θνησιμότητας παραμένουν υψηλά. Πολλά από τα ζώα που γεννιούνται ζωντανά πεθαίνουν μέσα στις πρώτες εβδομάδες. Δεν πρέπει να το επιτρέπουμε αυτό» ανέφερε η εισηγήτρια της Επιτροπής Περιβάλλοντος , Renate Sommer ενώ η εισηγήτρια της Επιτροπής Γεωργίας Giulia Moi πρόσθεσε: «Πρέπει να λάβουμε υπόψη τον αντίκτυπο στην υγεία των ζώων αλλά και των ανθρώπων. Με τη σημερινή ψηφοφορία στέλνουμε ένα μήνυμα στους εμπορικούς εταίρους μας ότι δεν προτιθέμεθα να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία των οικογενειών μας και των επόμενων γενεών καταναλώνοντας προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας».

Μετά από την ισχυρή εντολή που πήραν από τους ευρωβουλευτές, οι δυο εισηγήτριες θα ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο από τις οποίες θα προκύψει και το τελικό περιεχόμενο της νέας νομοθεσίας.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περιβαλλοντικά προβλήματα: Λύσεις από την τεχνολογία, αδιέξοδα από ιδεολογία
Περιβαλλοντικά προβλήματα: Λύσεις από την τεχνολογία, αδιέξοδα από ιδεολογία

«Σκέψου συνολικά, δράσε τοπικά» είναι το σύνθημα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, ο οικολογικός δογματισμός δεν βλέπει παρά «συνολικά ιδεολογήματα» και «τοπικά κινήματα κατά των επενδύσεων»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.