Περιβαλλον

10 βήματα για την συγκρότηση της Ελλάδας

Πρωτοβουλία 10.0

Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το φαινόμενο της κρίσης όπως επικοινωνήθηκε από την πρώτη στιγμή, μας παραπλάνησε από την πραγματικότητα της έννοιας. Από την κρίση με την ικανότητα της κριτικής. Θεωρήσαμε ότι το πρόβλημα ήμασταν εμείς και αποδεχτήκαμε την αποδόμηση του κοινωνικού κράτους και την εκχώρηση της κυριαρχίας μας. Δεν αντιληφθήκαμε ότι το πραγματικό πρόβλημα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης είναι απλά ότι η οικονομία δεν είναι ενταγμένη στις κοινωνικές σχέσεις αλλά οι ανθρώπινες σχέσεις είναι ενταγμένες στην οικονομία. Ο ανύπαρκτος έλεγχος των κρατών απέναντι στα οικονομικά συμφέροντα, η στροφή του κεφαλαίου προς τον χρηματοπιστωτικό τομέα και όχι προς την παραγωγική δραστηριότητα, είναι που εγκλώβισαν παγκόσμια την κοινωνία σε ένα φαύλο κύκλο που οδηγεί στη καταστροφή.

Δυο μέρες πριν τις εκλογές η βασική διαπίστωση είναι ότι και πάλι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Μόνο αν σταματήσουμε να είμαστε οπαδοί και γίνουμε ενεργοί πολίτες που παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους, μπορούμε να δούμε τις αλλαγές που θέλουμε. Σε αυτή τη κατεύθυνση βρίσκεται η Πρωτοβουλία 10.0. Μια συνεργασία των Πρασίνων με την Ανανεωτική Αριστερά, που δεν συμμετέχει μεν στις εκλογές της Κυριακής, αλλά επιδιώκει για την επόμενη μέρα να εκφράσει όλους τους χώρους των Κοινωνικών Κινημάτων.

Ο Νίκος Χρυσόγελος εμπνευστής της πρωτοβουλίας δήλωσε στην A.V. « Είναι συνάντηση δυο ιστορικών πολιτικών χώρων, των πρασίνων και της σύγχρονης ανανεωτικής αριστεράς με ενεργούς πολίτες από κοινωνικούς χώρους που εκφράζουν σύγχρονες αξίες και αντιλήψεις. Αφορά στην επόμενη μέρα. Επιδιώκουμε να φέρουμε στο κέντρο της πολιτικής πραγματικές λύσεις».

Δείτε εδώ ολόκληρο το κείμενο της Πρωτοβουλίας 10.0 με τα 10 βήματα για την Συγκρότηση της Ελλάδας.