Περιβαλλον

Παράνομο Κυνήγι

Αποτροπιασμό προκαλούν τα αποτελέσματα της πρώτης επιστημονικής έκθεσης

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
106216-210777.jpg

Αποτροπιασμό προκαλούν τα αποτελέσματα της πρώτης επιστημονικής έκθεσης για το παράνομο κυνήγι, που διεξήχθη από την Bird Life International. Σύμφωνα με την έκθεση εκατομμύρια πουλιά θανατώνονται παράνομα κάθε χρόνο στις χώρες της Μεσογείου. Οι ανατριχιαστικές εικόνες που περιλαμβάνονται στην έκθεση από πουλιά παγιδευμένα ή κολλημένα σε ξόβεργες αποκαλύπτουν τον αργό και βασανιστικό θάνατο τους και τα εξοργιστικά νούμερα τον αποδεκατισμό των πουλιών της Μεσογείου.

Η έκθεση της Bird Life και των εταίρων της, μεταξύ των οποίων και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, παρουσιάζουν τις 10 χώρες της Μεσογείου με τον υψηλότερο αριθμό παράνομα θανατωμένων πουλιών ετησίως. Την πρωτιά της ντροπής κατέχει η Αίγυπτος με 5,7 εκατομμύρια πουλιά να θανατώνονται παράνομα κάθε χρόνο στη χώρα. Δεύτερη έρχεται η Ιταλία με 5,6 εκατομμύρια και ακολουθούν Συρία και Λίβανος. Τη πέμπτη θέση κατέχει η Κύπρος με 2,3 εκατομμύρια και με την περιοχή της Αμμοχώστου να θεωρείται το χειρότερο σημείο για τα πουλιά στη Μεσόγειο.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την έκτη θέση με την εκτίμηση ότι στη χώρα μας θανατώνονται παράνομα κατά μέσο όρο περίπου 704.000 πουλιά το χρόνο. Ο μικρότερος αριθμός είναι 485.000 και ο μεγαλύτερος 922.000 πουλιά. Ακολουθούν η Γαλλία, η Κροατία, η Αλβανία και η Μάλτα. Η Μάλτα παρότι έρχεται τελευταία στη λίστα, με 108.000 πουλιά έχει το δυσάρεστο προνόμιο να είναι η χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό πουλιών που θανατώνονται παράνομα ανά τετραγωνικό χλμ.

Στην έκθεση επίσης αποκαλύπτονται και οι απάνθρωπες μέθοδοι θανάτωσης των πουλιών. Η λαθροθηρία με όπλα, η παγίδευση με δίχτυα, η χρήση ξόβεργων και η χρήση ηχομιμητικών συσκευών που προσελκύουν και παγιδεύουν τα πουλιά, είναι μερικές από τις αποτρόπαιες μεθόδους που χρησιμοποιούν οι παράνομοι κυνηγοί.

Σύμφωνα με την έκθεση ο Σπίνος κατέχει την πρωτιά της φονικής λίστας με 2,9 εκατομμύρια να θανατώνονται κάθε χρόνο. Ακολουθούν ο Μαυροσκούφης με 1,8 εκατομμύρια, το Ορτύκι με 1,6 εκατομμύρια και η Τσίχλα με 1,2 εκατομμύρια. Ανησυχητικό όμως είναι ότι στην έκθεση περιλαμβάνεται και ένας αριθμός ειδών, όπως η Τουρλίδα, που κατατάσσονται ως «ευάλωτα» στην λίστα απειλούμενων ειδών.

Με αφορμή τη δημοσίευση της έκθεσης, η διευθύντρια της Bird Life International, Patricia Zurita δήλωσε ότι «αυτή η έκθεση αποκαλύπτει την φρικιαστική έκταση της παράνομης θανάτωσης των πουλιών στη Μεσόγειο. Οι πληθυσμοί κάποιων ειδών που κάποτε ήταν άφθονοι στην Ευρώπη μειώνονται συνεχώς, και κάποια από αυτά έχουν υποστεί τόσο δραματική μείωση ώστε να βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης». Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα της έκθεσης για τη χώρα μας η Μαλάμω Κορμπέτη, συντονίστρια θεμάτων πολιτικής περιβάλλοντος, της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, ανέφερε ότι αποτελούν ντροπή για τη χώρα μας χωρίς να μας εκπλήσσουν όμως. Τόνισε την έλλειψη των ελεγκτικών μηχανισμών αλλά και την έλλειψη εκπαίδευσης των κυνηγών. «Ελπίζουμε η συνειδητοποίηση ότι η χώρα μας αποτελεί μια «μαύρη τρύπα» για τα πουλιά να δώσει ώθηση για νέα δράση από μεριάς της Πολιτείας, αλλά και της κυνηγετικής κοινότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα δεδομένα αυτής της έκθεσης αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης επιστημονικής έρευνας που εκτιμά την κατάσταση στη Μεσόγειο, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των περασμάτων των πουλιών της Ευρώπης, αλλά και της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης των πολιτών σε μια προσπάθεια διατήρησης των πληθυσμών των πουλιών πριν να είναι πολύ αργά.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.