Περιβαλλον

Οικολογικά Ευφυείς Πόλεις

Πώς μπορούν να αλλάξουν τα δημόσια κτίρια σε Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Κροατία

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
105506-209455.jpg

Η πρόκληση που θα αντιμετωπίσουν οι σύγχρονες ευρωπαϊκές πόλεις στα επόμενα χρόνια είναι να γίνουν βιώσιμες πόλεις. Να δημιουργήσουν τις υποδομές εκείνες που δεν θα ρυπαίνουν το περιβάλλον, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ποιότητα της ζωής των κατοίκων.

Είναι πλέον αναγνωρισμένο ότι μεγάλη ευθύνη για το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας έχουν τα δημόσια κτίρια λόγω της παλαιότητας τους. Το γεγονός ότι τα περισσότερα δημόσια κτίρια δεν έχουν μόνωση, τα καθιστά ιδιαίτερα ενεργοβόρα και ακατάλληλα τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για το περιβάλλον. Για το λόγο αυτό η ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων βρίσκεται στον πυρήνα της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Αναγνωρίζοντας λοιπόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ρόλο που αντιπροσωπεύουν τα δημόσια κτίρια για τη μετάβαση στη νέα εποχή και στις «έξυπνες πόλεις», έχει δημιουργήσει διάφορα προγράμματα που δίνουν τα εργαλεία, οικονομικά και τεχνικά, για την ανακατασκευή των κτιρίων έτσι ώστε να επιτύχουν μηδενική κατανάλωση ενέργειας. Επιπλέον στο πλαίσιο της βιωσιμότητας του αστικού περιβάλλοντος και της εξοικονόμησης ενέργειας βρίσκεται και η αναβάθμιση του δημόσιου χώρου.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα, το Republic MED, ολοκληρώθηκε πρόσφατα από πέντε ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου. Η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Κροατία συνεργάστηκαν και ολοκλήρωσαν τις δράσεις τους υπό το συντονισμό του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

Οι ερευνητές του προγράμματος αφού μελέτησαν όλες τις παραμέτρους για τον υπολογισμό της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων και την εξομάλυνση του φαινομένου της αστικής νησίδας, δημιούργησαν μια διαδικτυακή εφαρμογή που αφενός παρουσιάζει τα πιλοτικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν, αφετέρου δίνει τεχνικές λύσεις για τους μηχανικούς που θα ασχοληθούν με αυτό το αντικείμενο.

Ο Δρ. Γιώργος Σταυρακάκης κύριος ερευνητής και συντονιστής του προγράμματος αναφέρει χαρακτηριστικά: « Το Republic MED δημιουργήθηκε για να μας βοηθήσει να αντιληφθούμε καλύτερα το πώς θα μπορέσουμε, ως ειδικοί επιστήμονες, να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της θερμικής αστικής νησίδας. Με τα διαδικτυακά εργαλεία επικοινωνίας και ιεράρχησης λύσεων που δίνουμε προς χρήση, προσφέρεται για πρώτη φορά η δυνατότητα στους τεχνικούς επιστήμονες να μπορούν να υπολογίζουν τι θα γινόταν αν σχεδίαζαν διαφορετικά, αξιοποιώντας «έξυπνες» πράσινες προμήθειες στην κατεύθυνση των οικολογικών ευφυών πόλεων».

Επιπλέον, για την ευαισθητοποίηση του κοινού δημιουργήθηκε και ένα video (μπορείτε να το δείτε στο τέλος του κειμένου) όπου με απλό και κατανοητό τρόπο εξηγεί το πρόβλημα της αστικής θερμικής νησίδας καθώς και τις λύσεις και τα οφέλη που φέρνει στην κοινωνία και στο περιβάλλον η υλοποίηση του προγράμματος.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περιβαλλοντικά προβλήματα: Λύσεις από την τεχνολογία, αδιέξοδα από ιδεολογία
Περιβαλλοντικά προβλήματα: Λύσεις από την τεχνολογία, αδιέξοδα από ιδεολογία

«Σκέψου συνολικά, δράσε τοπικά» είναι το σύνθημα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, ο οικολογικός δογματισμός δεν βλέπει παρά «συνολικά ιδεολογήματα» και «τοπικά κινήματα κατά των επενδύσεων»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.