- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Σχέδια Προστασίας για τη Νανοχήνα
Ο πληθυσμός της έχει μειωθεί τόσο πολύ που πραγματικά βρίσκεται στο χείλος της εξαφάνισης
Η Ελλάδα είναι η πιο σημαντική χώρα στην Ευρώπη για τη Νανοχήνα καθώς αποτελεί την κύρια μεταναστευτική διαδρομή του είδους. Στην Ελλάδα έρχεται το μεγαλύτερο τμήμα του ευρωπαϊκού πληθυσμού της Νανοχήνας και παραμένει για περίπου πέντε μήνες.
Στο παρελθόν η Νανοχήνα ήταν ιδιαίτερα εξαπλωμένη σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης, σήμερα όμως ο πληθυσμός έχει μειωθεί τόσο πολύ που πραγματικά βρίσκεται στο χείλος της εξαφάνισης. Το κυνήγι και η λαθροθηρία αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τον εναπομείναντα πληθυσμό.
Αν και το καθεστώς προστασίας της Νανοχήνας είναι αυστηρό το Δεκέμβριο του 2007 ένα ενήλικο άτομο Νανοχήνας βρέθηκε νεκρό από σκάγια μέσα στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής στο Εθνικό Πάρκο της Λίμνης Κερκίνης. Αν σκεφτούμε ότι ο συνολικός πληθυσμός της Νανοχήνας που διαχειμάζει στους υγροτόπους της Βόρειας Ελλάδας είναι μόλις 50-70 άτομα η απώλεια έστω και ενός πουλιού είναι σημαντική.
Πρόσφατα ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης για την αποτελεσματική καταπολέμηση της λαθροθηρίας και την προστασία της ορνιθοπανίδας στις περιοχές διαχείμασης της Νανοχήνας, υπέγραψε τρία τοπικά σχέδια δράσης.
Τα σχέδια αυτά συντάχθηκαν κατόπιν σχετικών προτάσεων και υποδείξεων των τοπικών και εθνικών εμπλεκόμενων φορέων. Τα σχέδια προστασίας προβλέπουν συντονισμένες ενέργειες στα Εθνικά Πάρκα της Λίμνης Κερκίνης, του Δέλτα του Έβρου και του Δέλτα του Νέστου, των Λιμνών Ισμαρίδας-Βιστωνίδας και έχουν ως στόχο την εξάλειψη της λαθροθηρίας των υδρόβιων πουλιών, μιας παρωχημένης αλλά δυστυχώς ακόμη υπαρκτής πρακτικής.
Τα Τοπικά Σχέδια Δράσης που υπέγραψε ο κ. Τσιρώνης συντάχθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και είναι στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά της λαθροθηρίας της ορνιθοπανίδας των υγροτόπων της Βόρειας Ελλάδας, που υλοποιείται ως μέρος των δράσεων του Προγράμματος LIFE+ «Διαφύλαξη του Φιννοσκανδικού πληθυσμού της Νανοχήνας σε σημαντικές περιοχές διαχείμασης και στάθμευσης κατά μήκος της Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής διαδρομής».
Η εφαρμογή των τοπικών σχεδίων αναμένεται να συμβάλει στην εξάλειψη των περιστατικών λαθροθηρίας μέσα στα Εθνικά Πάρκα που διαχειμάζει η Νανοχήνα, γεγονός που θα βοηθήσει όχι μόνο τους πληθυσμούς της Νανοχήνας αλλά και το σύνολο της βιοποικιλότητας των Εθνικών Πάρκων.