- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Η Μέρα που εξαντλήσαμε τη Γη
Από σήμερα και μέχρι το τέλος του έτους δανειζόμαστε πόρους από το μέλλον
Η 13η Αυγούστου είναι η μέρα που εξαντλήσαμε τους φυσικούς πόρους που έχει τη δυνατότητα να αναπληρώνει η φύση για το 2015. Μέσα δηλαδή σε λιγότερο από οχτώ μήνες η ανθρωπότητα πήρε από τη φύση όσα αυτή θα μπορούσε να μας δώσει σε έναν ολόκληρο χρόνο. Από τώρα και μέχρι το τέλος του χρόνου στην ουσία δανειζόμαστε πόρους από το μέλλον.
Και αν από τον υπερδανεισμό χρημάτων περνάμε αυτή τη καταστροφική κρίση, από τον υπερδανεισμό φυσικών πόρων τι πρόκειται να βιώσουμε στο μέλλον;
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η δεξαμενή σκέψης για τη βιωσιμότητα Global Footprint Network,τις τελευταίες δεκαετίες ο υπερδανεισμός φυσικών πόρων γίνεται όλο και πιο έντονος αφού μόλις πριν από 15 χρόνια η αντίστοιχη μέρα ήταν περίπου στις αρχές Οκτωβρίου.
Η κακώς εννοούμενη οικονομική ανάπτυξη και οι αυξανόμενες απαιτήσεις της ανθρωπότητας για καλύτερο επίπεδο διαβίωσης δημιουργούν και τις αντίστοιχες απαιτήσεις σε φυσικούς πόρους. Η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων για την κάλυψη των παράλογων αναγκών μας και την ικανοποίηση της απληστίας μας, δημιουργούν αυξημένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ενώ ασκούν τεράστιες πιέσεις στη βιοποικιλότητα του πλανήτη.
Πιέσεις που περικλείουν απειλές για τη μελλοντική μας ασφάλεια και ευημερία. Ήδη έχουμε αρχίσει να βιώνουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής με ακραία και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.
Όπως καταδεικνύει η έκθεση της WWF «Ζωντανός Πλανήτης» από το 1970 μέχρι σήμερα οι πληθυσμοί ψαριών, πτηνών, θηλαστικών, αμφιβίων και ερπετών έχουν μειωθεί κατά 52% από το 1970 μέχρι σήμερα, με τη μεγαλύτερη ζημιά να καταγράφεται στα είδη του γλυκού νερού που έχουν υποστεί πληθυσμιακή μείωση της τάξης της τάξης του 76%.
«Το ανθρακικό αποτύπωμα της ανθρωπότητας από μόνο του υπερδιπλασιάστηκε από τις αρχές της δεκαετίας του ’70, που είναι το σημείο κατά το οποίο ο κόσμος άρχισε να υπερβαίνει τους πόρους της Γης. Οι απαιτήσεις της ανθρωπότητας, το οικολογικό μας αποτύπωμα δηλαδή, ολοένα και απομακρύνονται από αυτά που ο πλανήτης μπορεί να υποστηρίξει (βιοϊκανότητα). Το ανθρακικό αποτύπωμα παραμένει ο ταχύτερα αυξανόμενος λόγος που αυτό συμβαίνει» δήλωσε ο Πρόεδρος του Global Footprint Network και συνδημιουργός του συστήματος μέτρησης του Οικολογικού Αποτυπώματος Mathis Wackerngel.
Δυστυχώς και η Ελλάδα ακολουθεί αυτόν τον φρενήρη ρυθμό εξάντλησης των φυσικών μας πόρων. Επιπλέον η κρίση, αντί να γίνει η αφορμή για «ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης φαίνεται να γίνεται θυσία στο βωμό της εξυπηρέτησης του χρέους».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Τα βήματα προς τα μπροστά δε σταματούν για τη ΔΩΔΩΝΗ όσο ο κόσμος αλλάζει
Στρατηγικός στόχος να γίνει ένας αυτοκινητόδρομος μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2030
Οι υψηλοί στόχοι της επόμενης τριετίας
Ένα σημαντικό έργο για όλη την Ευρώπη
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί αναμφισβήτητα μια κορυφαία πρόκληση για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα
Ο πρωτοπόρος ενεργειακός Όμιλος φέρνει πιο κοντά το αύριο της έξυπνης ενέργειας
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Ισότητα, καινοτομία και ανάπτυξη, το τρίπτυχο της αειφορίας
Τι υποστηρίζεται σε νέα ανάλυση - Κάλεσμα για φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων
Από το Prius, στην ηλεκτροκίνηση και πέρα
Η Κλιματική Κρίση ξαναγράφει τον χάρτη των χιονοδρομικών κέντρων
Είναι τόσο μεγάλο που φαίνεται από το διάστημα
Ερευνά το περιστατικό η εισαγγελία Έδεσσας - Η ανακοίνωση της Καλλιστώ
Το μεγαλύτερο ταξίδι είναι γεγονός για έναν αυτοκρατορικό πιγκουίνο
Ανησυχητικά στοιχεία του Copernicus - Άνθρωποι και οικοσυστήματα στα όρια της επιβίωσης
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι γνωστός σκεπτικιστής της δράσης για το περιβάλλον
Κάθε όγκος μαρμάρου που εξορύσσεται είναι ένα κομμάτι της κληρονομιάς μας που συνδέει το παρελθόν με ένα μέλλον βιώσιμο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.