Περιβαλλον

ECOVOICE: Starting from scratch

H A.V. παρακολούθησε το TEDx Athens

Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Θα μου πείτε τώρα τι σχέση μπορεί να έχει το TEDx Athens με μία στήλη για το περιβάλλον; Απόλυτη θα έλεγα αφού το θέμα της φετινής διοργάνωσης στην Αθήνα «ξεκινώντας από την αρχή» περιελάμβανε εκτός των άλλων και την επιτακτική ανάγκη της  ανάληψης δράσης για το περιβάλλον.

Οι νέοι δίνουν αμνηστία στα εγκλήματα των προηγούμενων γενεών που δημιούργησαν την πολυεπίπεδη κρίση που ζούμε σήμερα και μέσα από αυτή τη διαδραστική αποθήκη ιδεών στέλνουν το μήνυμα ότι γκρεμίζουμε τα πάντα και ξεκινάμε από την αρχή ένα συναρπαστικό ταξίδι στο μέλλον. Ένα ταξίδι που σε όλη του τη διαδρομή στο μυαλό μας έχουμε την κοινωνική προσφορά σε μια παγκόσμια κοινότητα που έχει ανάγκη από ηθικές αξίες για να σταθεί στα πόδια της και να ευδοκιμήσει.

Άνθρωποι με πρωτοπόρες ιδέες κατέθεσαν τις εμπειρίες τους για το πώς άγγιξαν το όνειρο τους ξεκινώντας από το μηδέν με μοναδικό εφόδιο την αγάπη και το μεράκι γι’ αυτό που έκαναν. Μίλησαν για την δημιουργία νέας κουλτούρας της κουλτούρας της καινοτομίας που θα φέρει την ανάπτυξη. Μίλησαν για την μεταφορά εξουσίας από τους πολιτικούς στους πολίτες.  Μίλησαν για την δυναμική του internet και πως αυτό εμπίπτει στα ανθρώπινα δικαιώματα. Μίλησαν για τους μύθους που μας έμαθαν όταν ήμασταν μικροί να μην κάνουμε βήματα για να μην καταποντιστούμε. Μίλησαν για το ωραίο που ετυμολογικά σημαίνει αυτό που είναι στην ώρα του και τώρα είναι πραγματικά ή ώρα να ξαναδημιουργηθούν αυτά που στράβωσαν.

Κλίμα αισιοδοξίας κυριαρχούσε στην διοργάνωση του TEDx της Athens ότι δεν έχουν χαθεί όλα, ότι κάθε τέλος είναι μια καινούρια αρχή και στην κοινωνία υπάρχει πολύ υγεία και ας μην φαίνεται. Το μόνο που με λύπησε αλλά και με θύμωσε συγχρόνως είναι ότι τρεις Έλληνες ένας Πανεπιστημιακός, ένας επιστημονικός συνεργάτης Δημόσιας Βιβλιοθήκης και μία βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου έκαναν τις ομιλίες τους στα Αγγλικά. Σε εκδήλωση που διεξαγόταν στην Ελλάδα και το 90% του κοινού ήταν Έλληνες το να υποτιμάς την πλούσια γλώσσα σου και να μιλάς στα Αγγλικά δεν δείχνει εξωστρέφεια αλλά επαρχιωτισμό. Είναι ταπεινωτικό για ανθρώπους που κατέχουν δημόσια αξιώματα να πιθηκίζουν.