Περιβαλλον

ECOVOICE: Η Ελλάδα αποκτά θαλάσσια στρατηγική

Μέχρι το 2020 το χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση των θαλασσών

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
10403-33167.jpg

Όλοι θυμόμαστε το ατύχημα του SEA DIAMOND στη Σαντορίνη, τις συνεχόμενες διαμαρτυρίες των κατοίκων και την έλλειψη πολιτικής στο ζήτημα. Τέτοιου είδους φαινόμενα, και όχι μόνο, φιλοδοξεί να λύσει το νομοσχέδιο για την θαλάσσια πολιτική που παρουσίασε η Υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη. Με το νομοσχέδιο αυτό η Ελλάδα εναρμονίζεται με την Ευρωπαϊκή πολιτική για το θαλάσσιο περιβάλλον που σαν στόχο έχει την ανάπτυξη  οικονομικών θαλάσσιων δραστηριοτήτων σε αρμονία με το περιβάλλον. Μέχρι το 2020, όπως προβλέπεται από την οδηγία της Ε.Ε η οποία μεταφέρεται στο εθνικό μας δίκαιο, είναι το χρονοδιάγραμμα για τη διατήρηση και η αποκατάσταση της καλής περιβαλλοντικής κατάστασης των θαλασσών. Για την επίτευξη του στόχου απαιτούνται συγκεκριμένες δέσμες δράσεων οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρώνονται βάσει ενός δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος.

Τι πρόκειται να γίνει τα επόμενα χρόνια.

Έως το 2012, θα πρέπει να γίνει αξιολόγηση της περιβαλλοντικής κατάστασης των θαλάσσιων υδάτων και να καθοριστούν περιβαλλοντικοί στόχοι.  

Έως το 2013, θα πρέπει να έχουν οριοθετηθεί οι προστατευόμενες περιοχές.

Έως το 2014, θα πρέπει να έχουν θεσπιστεί τα προγράμματα παρακολούθησης της περιβαλλοντικής κατάστασης των υδάτων.

Τέλος, το 2015, θα πρέπει να έχουν διαμορφωθεί τα προγράμματα μέτρων για την εξασφάλιση καλής περιβαλλοντικής κατάστασης των υδάτων μέχρι το 2020.

Η ενεργοποίηση των μέτρων θα πρέπει να γίνει το αργότερο έως το 2016, ενώ όλες οι θαλάσσιες στρατηγικές των κρατών-μελών θα πρέπει να επικαιροποιούνται κάθε έξι χρόνια και να είναι ευέλικτες σε ενδεχόμενες απαραίτητες αλλαγές.  

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.