- CITY GUIDE
- PODCAST
-
33°
![41535-93522.jpg 41535-93522.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/contributor/41535-93522_0.jpg)
![103775-206101.jpg 103775-206101.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2015/07/27/103775-206101.jpg)
Από την αρχή της κρίσης άνθρωποι με πτυχία άφησαν την πόλη και επέστρεψαν στην επαρχία προκειμένου να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα ή αλλιώς την αγροτική οικονομία. Για πολλούς απ’ αυτούς δεν ήταν απλώς η ανάγκη για επιβίωση αλλά επιλογή ζωής. Αυτό που οι πολιτικοί και οι τεχνοκράτες αγνοούν, δηλαδή τη στροφή των καταναλωτών στα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα υψηλής ποιότητας, αρκετοί νέοι άνθρωποι το αντιλήφθηκαν και επέστρεψαν στην ύπαιθρο για να ασχοληθούν είτε με βιολογική καλλιέργεια, είτε με τον οικοτουρισμό. Δυστυχώς όμως η Πολιτεία και οι αρμόδιες υπηρεσίες της ήταν απούσες σε ότι αφορά την καθοδήγηση και τη βοήθεια που έπρεπε να προσφέρουν στους νέους ανθρώπους.
Ωστόσο η καινοτόμα επιχειρηματικότητα βρίσκει πάντα διεξόδους. Έτσι μέσα σε αυτά τα χρόνια της κρίσης δημιουργήθηκε ο Διαγωνισμός Future Agro Challenge, μια ελληνική πρωτοβουλία που πραγματοποιείται σε σαράντα δύο χώρες και βάζει στο επίκεντρο τη νέα γενιά αγροτών επιχειρηματιών. Ο σκοπός του διαγωνισμού είναι αφενός να αναδείξει και να προωθήσει τους πρωτοπόρους της αγροτικής καινοτομίας στην Ελλάδα, αφετέρου να συνεισφέρει στη δημιουργία αγροτικής επιχειρηματικής κουλτούρας.
Καθώς ο πληθυσμός της Γης πρόκειται να φτάσει τα 50 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, η επισιτιστική κρίση βρίσκεται προ των πυλών. Η πρόκληση λοιπόν όχι μόνο για επάρκεια τροφής αλλά και για ποιοτική τροφή σε παγκόσμιο επίπεδο είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Η πρωτοβουλία Future Agro Challenge εξυπηρετεί ακριβώς αυτό το σκοπό. Δημιουργεί ένα παγκόσμιο βήμα ανταλλαγής ιδεών, επιχειρηματικών σχεδίων και επενδυτικών ευκαιριών. Αναπτύσσει μια παγκόσμια κοινότητα εμπειρογνωμόνων, επενδυτών, φορέων και ιδιωτών της αγροτικής καινοτομίας και συνδέει την τεχνολογία με την αγροτική ανάπτυξη, προκειμένου να επιτευχθεί το μοντέλο της υγιεινής διατροφής και διαβίωσης ώστε να μην είμαστε όμηροι των εταιρειών βιοτεχνολογίας.
Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν όλοι όσοι έχουν μια πρωτοποριακή ιδέα στον αγροδιατροφικό τομέα, μια ιδέα που θα έχει μεσαίας ή μεγάλης κλίμακας εφαρμογή και που θα συνεισφέρει άμεσα ή έμμεσα στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Οι βασικές κατηγορίες του διαγωνισμού αφορούν τις πράσινες και καινοτόμες πρακτικές, τη διατροφή και την υγεία, την εκπαίδευση, τον αγροτουρισμό, την ασφάλεια και την υγεία, τη μεταποίηση και τη συσκευασία καθώς και υπηρεσίες logistic.
Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων έχει ήδη ξεκινήσει και θα διαρκέσει μέχρι 26 Αυγούστου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο http://futureagrochallenge.com/
Ο Τελικός θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο των τετραήμερων εκδηλώσεων του Disrupt Startup Scale UP (http://www.disrupt2015.com/) με τον ευρηματικό τίτλο “Entrepreneurship Under Siege”, επιχειρώντας δηλαδή σε κατάσταση πολιορκίας, το διάστημα 1- 4 Οκτωβρίου 2015.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έλληνας επιστήνονας εξηγεί τι είναι το «coolcationing» και γιατί το 112 δεν αρκεί
Η Επιστημονικής Εβδομάδας που διοργάνωσε το MedINA και οι ανησυχίες
«Σκέψου συνολικά, δράσε τοπικά» είναι το σύνθημα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, ο οικολογικός δογματισμός δεν βλέπει παρά «συνολικά ιδεολογήματα» και «τοπικά κινήματα κατά των επενδύσεων»
O πληθυσμός τους υπολογίζεται σε 400 μέλη
Ο Ασπροπάρης είναι το πιο απειλούμενο είδος πουλιού στην Ελλάδα
Τι αλλάζει στις οικονομικές συναλλαγές και την πλοήγηση μέσω GPS
Πώς τα χρώματα «αναγνώρισης» βοηθούν στον να βρουν ταίρι και ο αντίκτυπος της κλιματικής κρίσης
Δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης εάν δεν λύσουμε το πρόβλημα των πλαστικών
Καμπάνια ξεκίνησε η ΕΥΔΑΠ
Ο ρόλος της Κλιματικής Κρίσης και του υπερτουρισμού στη μείωση των υδάτινων αποθεμάτων της χώρας
Δράσεις ζητά η οργάνωση με την κλιματική αλλαγή να αναπτύσσεται
Η κλιματική αλλαγή δείχνει το «σκληρό» της πρόσωπο
Τα στοιχεία από την Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας στην Ελλάδα για το 2024
Είναι ο «ο 12ος συνεχόμενος μήνας που ξεπεράστηκε κατά 1,5° Κελσίου ο μέσος όρος της προβιομηχανικής εποχής»
Πόσο αυξήθηκε η θερμοκρασία της Αθήνας τα τελευταία χρόνια; Ποιες είναι οι πιο θερμές περιοχές της πόλης; Πώς θα αντιμετωπιστεί ο καύσωνας;
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι άνθρωποι πρέπει να σταματήσουν να βλέπουν τους υγροτόπους ως «χέρσες περιοχές που είναι στη διάθεσή μας για να τους μετατρέψουμε σε «χρήσιμη» γη.
Οι κάτοικοι της Τήλου δεσμεύτηκαν να εξοικονομήσουν για τον τόπο τους 1.500.000 λίτρα νερού σε ένα έτος.
Επιτυχημένη επιχείρηση χάρη στην κινητοποίηση φορέων και της περιβαλλοντικής οργάνωσης Καλλιστώ
Το παράδειγμα της Πορτογαλίας
Η δυνατότητα επίτευξης μιας συμφωνίας στο χρηματοδοτικό σκέλος φαντάζει και πάλι εξαιρετικά δύσκολη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.