- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Το περιβάλλον ενός τόπου διαμορφώνει και την ταυτότητα του. Η θάλασσα και η μακραίωνη παράδοση της σπογγαλιείας καθόρισε για αιώνες την ταυτότητα της Καλύμνου. Η θάλασσα ήταν η ευχή και οι ορεινοί όγκοι του νησιού η κατάρα. Η κατάρα που εξανάγκαζε τους κατοίκους να εγκαταλείπουν το νησί αναζητώντας καλύτερη τύχη στη ξενιτιά. Εδώ όμως και αρκετά χρόνια η κατάρα έγινε ευλογία όταν συμπτωματικά ένας Ιταλός αναρριχητής επισκέφτηκε τη Κάλυμνο και αντικρίζοντας τα άγρια βουνά της, αναγνώρισε αμέσως ότι ήταν από τα ωραιότερα αναρριχητικά πεδία στο κόσμο. Σήμερα η Κάλυμνος αποτελεί τον πρώτο αναρριχητικό προορισμό.
Ωστόσο η ανάπτυξη, όταν δεν γίνεται με βιώσιμο τρόπο, συνοδεύεται πάντα και από περιβαλλοντική ζημιά. Έτσι και στην Κάλυμνο η άναρχη οργάνωση των διαδρομών έχει θέσει σε κίνδυνο την αναπαραγωγή της άγριας ζωής. Τα βουνά της Καλύμνου είναι από τα πιο σημαντικά μέρη στην Ελλάδα για τη διατήρηση και την αναπαραγωγή του Μαυροπετρίτη. Του μεταναστευτικού γερακιού που εμφανίζεται στη Μεσόγειο τον Απρίλιο. Οι Καλύμνιοι όμως δεν θυσιάζουν στο βωμό της ανάπτυξης το φυσικό περιβάλλον του νησιού. Όσο ο αναρριχητικός τουρισμός αυξάνεται οι νέοι του νησιού κινητοποιούνται ώστε και οι αναρριχητές να απολαμβάνουν με ασφάλεια το άθλημα τους αλλά χωρίς να δημιουργούν καμία όχληση στην άγρια ζωή του νησιού. Έχουν δημιουργήσει εθελοντικές ομάδες διάσωσης για τους αναρριχητές, ενώ παράλληλα προσπαθούν σε συνεργασία με περιβαλλοντικές οργανώσεις να δημιουργήσουν οργανωμένες αναρριχητικές και περιπατητικές διαδρομές που θα προστατεύουν την άγρια ζωή αλλά και θα κάνουν και τα πιο απομακρυσμένα σημεία του νησιού μέρος της καθημερινότητας τους.
Το μοντέλο ανάπτυξης που θα ακολουθήσει το νησί είναι και το μεγάλο στοίχημα για την νέα δημοτική αρχή. «Από τον δυνατό πρωτογενή τομέα όπως η μελισσοκομία και η αλιεία μέχρι τον τουρισμό και τις μεταφορές, η προσέγγιση πρέπει να είναι ήπια και φιλική προς το περιβάλλον» θα πει στην A.V ο κ. Ποθητός Μαγκούλιας Δημοτικός Σύμβουλος της Καλύμνου. Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι το άλλο μεγάλο θέμα που απασχολεί τη δημοτική αρχή. «Έχουμε ένα χώρο απόθεσης και καύσης απορριμμάτων που πρέπει να κλείσει γιατί οδηγεί σε προβληματικές καταστάσεις τόσο στην υγεία των κατοίκων όσο και στην οικονομία και την εικόνα του νησιού. Στόχος μας είναι στη διάρκεια της θητείας μας το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων να λυθεί» αναφέρει ο κ. Μαγκούλιας. Η κοινωνία της Καλύμνου εμπλέκεται ενεργά στη διαχείριση των απορριμμάτων και ξεκινά την ανακύκλωση σε επίπεδο συλλόγων. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων έχει αναλάβει πρωτοβουλία και συγκεντρώνει χαρτί και αλουμίνιο από τα σχολεία, υλικά που μέχρι τώρα στέλνονταν για καύση στην ανεξέλεγκτη χωματερή.
Η διασύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με τη νησιωτική Ελλάδα είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ακριτικά νησιά όπως η Κάλυμνος. Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κάλυμνος το χειμώνα όπου τα αεροπλάνα δεν προσγειώνονται όταν έχει κακοκαιρία ενώ τα πλοία ελαχιστοποιούν τα δρομολόγια τους, μας μίλησε ο Δήμαρχος της Καλύμνου κ. Γαλουζής Ιωάννης. «Για να περιοριστεί το πρόβλημα της απομόνωσης του νησιού έχει δημιουργηθεί μια ναυτιλιακή εταιρεία λαϊκής βάσης. Το πλοίο της εταιρείας εξυπηρετεί οχτώ νησιά και τους 12 μήνες του χρόνου. Η επιδότηση από το κράτος είναι 8.000 ευρώ. Αντίστοιχο πλοίο εφοπλιστή εξυπηρετεί τρία νησιά για 5 μήνες το χρόνο και επιδοτείται με 21.500 ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος για το διαχρονικό πρόβλημα της διασύνδεσης των νησιών που βρίσκεται πάντα στο περιθώριο του ενδιαφέροντος της Πολιτείας.
Η Κάλυμνος όμως πέρα από την άγρια ομορφιά της παρουσιάζει και εξαιρετικό ενδιαφέρον στον τομέα των τεχνών και των γραμμάτων. « Η Κάλυμνος εκτός από νησί των σφουγγαράδων είναι και νησί των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών. Έχουμε πολλούς διακεκριμένους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο. Έχουμε σπουδαίους καλλιτέχνες, ζωγράφους και γλύπτες» θα μου πει με ενθουσιασμό για το νησί της η δημοσιογράφος Μπέττυ Μαϊλη. Η κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Καλύμνου, όπου η Μιμή Ντενίση παρουσιάζει το βιβλίο της «Σμύρνη μου αγαπημένη», δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι οι Καλύμνιοι αγαπούν τόσο το περιβάλλον όσο και τον πολιτισμό.
Θεατρική Ομάδα
Επίκαιρο όσο ποτέ το βιβλίο της κ. Ντενίση δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο αφού οι Καλύμνιοι καταλαβαίνουν πολύ καλά από προσφυγιά. Αλλά και ο παραλληλισμός με το σήμερα που η Ευρώπη παρακολουθεί την εξαθλίωση του ελληνικού λαού όπως παρακολουθούσε την καταστροφή της Σμύρνης χωρίς να επεμβαίνει κάνουν το βιβλίο πολύ σύγχρονο. «Η καταστροφή της Σμύρνης έγινε παρουσία όλων των ευρωπαϊκών κρατών» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Ντενίση. «Η Σμύρνη θα έπρεπε να παιχτεί σε όλα τα νησιά που έχουν ζήσει και εξακολουθούν να ζουν το δράμα της προσφυγιάς» θα πει στην A.V η σκηνοθέτης της ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας της Καλύμνου κ. Κατερίνα Κλονάρη. Από το 1982 που ιδρύθηκε η θεατρική ομάδα οι γενιές εναλλάσσονται και συνεργάζονται μεταξύ τους δημιουργικά. Αυτό που λέμε «χάσμα γενεών» στην περίπτωση της θεατρικής ομάδας Καλύμνου καταρρίπτεται. Ολόκληρο το νησί είναι ένα φυτώριο καλλιτεχνών. Η κ. Ντενίση εκτιμώντας τον ενθουσιασμό αλλά και την ποιοτική δουλειά που η ομάδα έχει να επιδείξει όλα αυτά τα χρόνια, δεσμεύτηκε να πάει κοντά τους και να τους βοηθήσει όταν εκείνοι τη χρειαστούν.
Ιδιαίτερη όμως είναι και η κουζίνα της Καλύμνου με φρέσκα θαλασσινά αφού είναι ένας από τους καλύτερους ψαρότοπους της Ελλάδας. Το νησί φημίζεται για τα όστρακα και τους χταποδοκεφτέδες που είναι πραγματικά πεντανόστιμοι. Δεν παραλείψαμε επίσης να δοκιμάσουμε και το τοπικό εφτάζυμο, ένα γλυκόψωμο με μαγιά από ρεβύθι που ζυμώνεται εφτά φορές. Η κ. Σούλα Σουλούνια, που φημίζεται ότι κάνει το καλύτερο εφτάζυμο του νησιού, μας είπε ότι οι Καλύμνιοι το φτιάχνουν σε ιδιαίτερες περιπτώσεις όπως μια γιορτή ή ένας γάμος. Παλαιότερα δε η κοπελιά που έφτιαχνε το μεγαλύτερο και νοστιμότερο εφτάζυμο θεωρούνταν η καλύτερη νύφη του νησιού. Πέρα όμως από όλες τις ομορφιές και τις νοστιμιές του νησιού αξίζει να επισκεφτεί κανείς την Κάλυμνο για να νιώσει τη φιλοξενία των κατοίκων. Μια πραγματικά μοναδική εμπειρία.