Περιβαλλον

Διαβούλευση για την κλιματική αλλαγή

Συμμετείχαν περισσότεροι από 10.000 πολίτες από 100 χώρες

Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Γαλλία φιλοξενεί φέτος στο Παρίσι την 21η Σύνοδο των Μερών της Σύμβασης Πλαισίου του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Βασική στόχευση της Συνόδου είναι μετά από 20 χρόνια επίπονων διαπραγματεύσεων για την κλιματική αλλαγή να καταλήξουν φέτος στο Παρίσι σε μια νομικά δεσμευτική συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Στη Διάσκεψη αυτή αναμένεται να λάβουν μέρος περισσότεροι από 50.000 εκπρόσωποι κυβερνήσεων, του ΟΗΕ, διεθνών οργανισμών, ΜΚΟ και μέλη της κοινωνίας των πολιτών. Η Γαλλική Κυβέρνηση προσδοκά πολλά από αυτή τη Διάσκεψη και για να καλύψει το χάσμα που υπάρχει μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών και αυτών που καθορίζουν τις πολιτικές διοργάνωσε τη μεγαλύτερη σε παγκόσμιο επίπεδο δημόσια διαβούλευση.

Περισσότεροι από 10.000 πολίτες από 100 χώρες συμμετείχαν σε αυτή τη διαβούλευση. Στην Ελλάδα συνδιοργανώθηκε από την Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής της Τράπεζας της Ελλάδας, το Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα και την Ιατρική Σχολή του Καποδιστριακού στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Υγεία.

Το θέμα της ελληνικής διαβούλευσης ήταν για το πως η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει την υγεία μας και ποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση νέων και άγνωστων πολλές φορές ασθενειών που θα προκύψουν από την κλιματική αλλαγή. Ασθένειες που το εθνικό σύστημα υγείας δεν είναι έτοιμο να τις αντιμετωπίσει. Η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Πολυξένη Νικολοπούλου- Σταμάτη τόνισε «ότι είναι εξίσου σημαντική η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην υγεία του ανθρώπου» και επισήμανε ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος για την Κλιματική Αλλαγή, το οποίο θα συμβάλλει τόσο στην ευαισθητοποίηση των πολιτών όσο και στην έγκαιρη προειδοποίηση τους.

Ο εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Χαράλαμπος Σταματόπουλος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο οικονομικό κόστος της κλιματικής αλλαγής. «Το κόστος της κλιματικής αλλαγής θα είναι κατά πολύ μικρότερο αν δράσουμε για να την αντιμετωπίσουμε απ’ ότι αν την αφήσουμε να εξελιχθεί χωρίς καμία προληπτική παρέμβαση. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η χρηματοδότηση της κλιματικής δράσης είναι μια κρίσιμη συνιστώσα που θα ληφθεί υπόψη από τη Διάσκεψη» είπε χαρακτηριστικά.

Την ικανοποίηση του για την επιτυχία του ελληνικού σκέλους της διαβούλευσης εξέφρασε ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα κ. Jean Loup Kuhn-Delforge, τονίζοντας την ευαισθησία των Ελλήνων στον αγώνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αναφερόμενος στους στόχους της Γαλλικής Κυβέρνησης για τη Διάσκεψη του Παρισιού είπε ότι είναι «η επίτευξη μιας καθολικής συμφωνίας με τη δέσμευση των μερών για μείωση κατά 2ο C της θερμοκρασίας της Γης σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο. Επίσης βασικός στόχος είναι η ενεργοποίηση ενός χρηματοδοτικού και τεχνολογικού πλαισίου που θα επιτρέψει στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες να αποκτήσουν την κατάλληλη τεχνολογική υποδομή και να συνδυάσουν την οικονομική ανάπτυξη με την οικολογική διαχείριση».

Τα αποτελέσματα της Διαβούλευσης από όλες τις χώρες θα παρουσιαστούν στους υπεύθυνους για τη χάραξη της περιβαλλοντικής και ενεργειακής πολιτικής ενώ θα κατατεθούν στη Διάσκεψη του Παρισιού. Πράγματι είναι η πρώτη φορά στα 20 χρόνια διαπραγματεύσεων που η φωνή της κοινωνίας των πολιτών θα ακουστεί στη παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα.