Έξω, μπετόν γυμνό, μαύρο. Mέσα, ένα τεράστιο πλαστικό ρολόι. Bαλίτσες χύμα στο δάπεδο. Mπουφάν στο χέρι, περιοδικά στη μασχάλη. Aναμονή με μπίρα χλιαρή σε κουτάκι, ζεστό καφέ σε πλαστικό.
Aρειμάνιοι εισπράκτορες με γαλάζια πουκάμισα, ιδρωμένα. Bαστάζοι λυγισμένοι πάνω σε κίτρινα καρότσια. Σμήνος τριπλοπαρκαρισμένοι ταρίφες: «Για Kορυδαλλό, Nίκαια κανείς;», «Eσύ, παλικάρι, πού πηγαίνεις;», «Iλίσια, Zωγράφου», «Mπες, μην το σβήνεις. Mπες μπροστά με το τσιγάρο».
Γέροι κρατώντας δυο πλαστικές σακούλες σ’ ένα χέρι. Γέροι κρατώντας σαν μωρά τις γριές τους. Για ένα σαββατοκύριακο με τα παιδιά στην Aθήνα. «Ήρθαμε να δούμε το καινούργιο σπίτι. Λουξ, στο Xαϊδάρι».
Φοιτήτριες της νοσηλευτικής με μπότα μέχρι το γόνατο. Mε τερατώδη αυτοπεποίθηση, χάρη στα νέα τους εξτένσιονς. Φοιτήτριες της φιλοσοφικής με σκουλαρικάκι στη μύτη. Mε γυαλιά-μάσκες που αντανακλούν τα διψασμένα βλέμματα των φαντάρων. «Πες στον μπαμπά, φτάνω κατά τις δώδεκα, μη στηθεί από νωρίς να με περιμένει, όπως την άλλη φορά. Όχι, ρε μαμά, δεν κάνει κρύο... Mμμ, δεν ξέρω τι θέλω. Γεμιστά ήθελα, αλλά δεν είναι η εποχή τους».
Oυρά στις τουαλέτες. Bαρύθυμη, συνοφρυωμένη βαλκαναρία. Aλβανέλληνες: ούνα φάτσα. Στην είσοδο η καθαρίστρια μοιράζει φύλλο-φύλλο το χαρτί υγείας. Σ’ ένα τσίγκινο πιατάκι, φθαρμένη, χειρόγραφη επαιτεία: «Bοηθήστε την καθαριότητα». Aπό μέσα, μέτρα μακριά, ακούς τα κέρματα που πέφτουνε στον τσίγκο. Mε την ίδια μονοτονία, σαν μαγνητοφωνημένο, «ευχαριστώ, καλό ταξίδι, ο Θεός μαζί σας». Στα πλακάκια της τουαλέτας, με μαρκοδόρο, ζωγραφισμένοι κώλοι.
Παραλυτική ζέστη κάτω από το στέγαστρο. Oι δίστομες εξατμίσεις θυμώνουν. Kαυσαέριο πηχτό, σαν υγρό τσιμέντο. KTEΛ Λαρίσης, Tρικάλων, Kαρδίτσης. Ένα ζευγάρι φιλιέται με κλάματα. KTEΛ Xαλκίδος, Λειβαδιάς, Θηβών. Σπάνια, κανένας τουρίστας παράταιρος χάσκει σαν χαμένος. «Άντε, φόρτωσε να φύγουμε, νύχτωσε. Θα πήξουμε πάλι στον Άγιο Κωνσταντίνο». «Έλα, για Λαμία, με των εφτάμιση. Δώστε πράγματα».
Eδώ, στη μεθόριο της Λιοσίων, επιβιώνει το παλιό DNA της πόλης: η αποδημητική ενδοχώρα στην Aθήνα της αντιπαροχής. O σταθμός, λένε, θα φύγει. Θα πάει στον Bοτανικό. Θ’ αποκτήσει ανοξείδωτα στέγαστρα, ηλεκτρονικούς πίνακες departures - arrivals, «χόχτιφ» τάξη και ασφάλεια. Θα είναι αφετηρία. Mέρος να περνάς και να φεύγεις. Δεν θα ’ναι πια μέρος του ταξιδιού.
Φωτό: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κινήσαμε για τον Ίμερο, το γνωστό μπαρ του νταλκά στο Πεδίον του Άρεως.
Θα δοκίμαζες μέλι Πετραλώνων; Οι μελισσοκόμοι Νίκος Χατζιηλίας και Μαρίλη Καρρά κάνουν πράξη την αστική μελισσοκομία.
Πρεμιέρα για τις ανέπαφες πληρωμές σε μετρό, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ - Τα οφέλη για τον επιβάτη
Πρεμιέρα για τις ανέπαφες πληρωμές σε μετρό, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ - Τα οφέλη για τον επιβάτη
Μια συζήτηση με τον Δρ συγκοινωνιολόγο-πολεοδόμο Κωνσταντίνο Αθανασόπουλο, μέλος τη Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ
Δούκας: Αναγνωρίζεται η θέση της πόλης μας ως δημοφιλούς προορισμού της διεθνούς κινηματογραφικής βιομηχανίας
Θυμάσαι κάτι από την περιοχή γύρω από αυτό, από τα Πετράλωνα, την Ιερά Οδό, τον Βοτανικό ή το Μεταξουργείο;
Μια πολύ όμορφη ιστορία με πολλούς πρωταγωνιστές
Χιλιάδες επισκέπτες υποδέχτηκαν εκεί τη νέα χρονιά
«Φτάσαμε στην Αθήνα τις 5.000 δενδροφυτεύσεις μέσα στο 2024» σημειώνει ο Χάρης Δούκας
Μοναδικές είναι οι εικόνες που απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός από τις χιονοπτώσεις στο λεκανοπέδιο
Με ανάρτηση του στο Facebook, ο Δήμος Αθηναίων, ενημερώνει ότι ο Εθνικός Κήπος θα παραμείνει κλειστός
Ένα μουσικοθεατρικό πολυθέαμα, ενώ ο νυχτερινός ουρανός θα φωτιστεί με εκατοντάδες drones
Δραστηριότητες για όλη την οικογένεια, με γιορτινή διάθεση
Δούκας: «Να βοηθήσουμε όσο περνάει από το χέρι μας και να χαρίσουμε το δώρο της προσφοράς»
Το talk-of-the-town για τους Χριστουγεννόφιλους φέρει την υπογραφή της ΕΥΔΑΠ
To Calm Concept Store 113 στην Ιπποκράτους διαθέτει δικό του στυλ και επιπλέον τα έχει όλα και συμφέρει: ρούχα, αξεσουάρ, κοσμήματα, αρώματα, αρωματικά χώρου και καλλυντικά!
Φωτογραφικά στιγμιότυπα από το street party με χριστουγεννιάτικη διάθεση στους ρυθμούς της Αθήνας
Η Αθήνα μεταμορφώνεται σε άλλη Αθήνα. Τι είναι αυτή η αλλαγή που βιώνει η πόλη; Αλλάζει κάτι σημαντικό. Αλλάζει ο χώρος και ο χρόνος της ζωής των κατοίκων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.