Life in Athens

Διάλογος μεταξύ Επιστήμης και Τέχνης

Από το σεμινάριο στην έκθεση (3-5/4, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο)

Billy Gee
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σήμερα σας παρουσιάζουμε την προσπάθεια μιας ομάδας που θέλει να δημιουργήσει έναν άρτιο χώρο για το ευρύ κοινό στο κέντρο της Αθήνας. Η συνάντηση της επιστήμης με την τέχνη μάς αφορά όλους, γι’ αυτό προτείνουμε να δώσετε λίγο από το χρόνο σας για να πληροφορηθείτε για το πολύ ενδιαφέρον αυτό project… 

Από το σεμινάριο στην έκθεση. Από το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου και για 60 συνολικά ώρες πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο «Περιβαλλοντική Τέχνη - Θεωρία και Εφαρμογή», καρπός του οποίου υπήρξε η παρούσα έκθεση. Το σεμινάριο σχεδίασε και επιμελήθηκε η Δρ. Ελένη Πολυχρονάτου σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών.

image

Βασικός σκοπός του σεμιναρίου ήταν να δοθεί προτεραιότητα στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και να υπογραμμιστούν οι συνειδητές προσπάθειες του καλλιτεχνικού και επιστημονικού στοχασμού ενάντια στη συστηματική αστική και φυσική καταστροφή. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε εργαστήριο για τον Κηφισό, μέρος του αστικού όσο και του φυσικού χώρου, που είναι περιβαλλοντικά, οπτικά, ηχητικά και ατμοσφαιρικά ιδιαίτερα επιβαρυμένο. Συγκεκριμένες προτάσεις παρουσιάστηκαν για το ποτάμι της πόλης μας και ειδικά για το χώρο 12 στρεμμάτων κάτω από τη γέφυρα στη συμβολή Πέτρου Ράλλη και Κηφισού.

Μεταξύ άλλων δημιουργήθηκαν έργα πάνω σε 3 βασικούς άξονες: 1. Επανάκτηση του Χώρου. 2. Νεανική κουλτούρα με πίστα skateboard. 3. Βλάστηση.

1. Επανάκτηση του Χώρου. Επιδίωξη είναι η «επανάκτηση» του χώρου και η προβολή της δημόσιας τέχνης στο αστικό περιβάλλον σε συμβολική επικοινωνία με το οικοσύστημα και τις κοινωνικές δομές.

2. Πίστα skateboard. Ως έργο δημόσιας τέχνης ανοιχτής στο κοινό προτάθηκε ένα υπερμέγεθες μινιμαλιστικό γλυπτό, το οποίο λειτουργεί ως πίστα για skateboard... Το συνδέουμε με μια τέχνη που οφείλει να αγκαλιάζει το νεανικό κοινό, την κουλτούρα και τα προϊόντα της, μεταμορφώνοντας ταυτόχρονα το δημόσιο χώρο.

3. Βλάστηση. Η βλάστηση είναι ένα μέσον για να αποκατασταθεί το περιβάλλον και να βοηθηθούν οι άνθρωποι, ώστε να το δουν όπως είναι στην πραγματικότητα, δηλαδή ένα ζωντανό οικοσύστημα στο οποίο ανήκει κάθε πολίτης και κάθε πολίτης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωσή του. Οι μελέτες βλάστησης, φύτευσης, καλλιέργειας μικροφυκών και ενέργειας έγιναν από το Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το σύστημα υδροπονικής φύτευσης από την Ομάδα Βότση - Κουκλάκη - Σιάνου.

Πού εκθέτουν…

Η έκθεση παρουσιάζεται στα πλαίσια του Συμποσίου που διοργανώνει η Ένωση Ελλήνων Φυσικών με θέμα: «Επιστήμη και Τέχνη - Η αποκωδικοποίηση της σχέσης τους μέσα από τη δημιουργία». Σε συνεργασία με το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, την ευγενική χορηγία του Aegean College και την αρωγή του Ιδρύματος Ευγενίδου. (Αθήνα 3-5 Απριλίου, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Ελ. Βενιζέλου 70, Καλλιθέα και ώρες Παρ. 5.00-9.00 μ.μ., Σάβ. 10.00 π.μ. έως 9.00 μ.μ. και Κυρ. 10.00 π.μ. με 3.00 μ.μ.)

Ποιοι εκθέτουν…

1. Βότση Νεύτα-Ελευθερία, Αρχιτέκτων Τοπίου, Δρ. Βιολογίας, Τομέας Οικολογίας ΑΠΘ, 2. Βάγια Πάντου, Αρχιτέκτων Μηχ, ΕΜΠ, Master in Advanced Architecture IaaC, UPC MPhil Architectural Design - Space - Culture, NTUA. 3. Γιώγος Έννιος - Έρως, Φοιτητής Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 4. Ευθυμίου Σπ. Γεώργιος, Επ. Καθηγητής Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Καρπενησίου, 5.Κουκλάκη Σοφία, Εικαστικός, Γεωπόνος, Αρχιτέκτων Τοπίου 6. Νικολακοπούλου Γεωργία, Εικαστικός, Αρχιτέκτων Μηχ. ΕΜΠ 7. Πολυχρονάτου Ελένη, Εικαστικός - Διδάκτωρ σε Τέχνη και Περιβάλλον, Τµήµα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης AΣΚΤ 8. Μαρία Πάστρα, Χημικός, Εικαστικός ΑΣΚΤ, 9. Τριανταφύλλου - Πετρίτου Ξένη, Εικαστικός, 10. Σταθοπούλου Πάνη, Εικαστικός, Διδάκτωρ Περιβαλλοντικής Τέχνης και Εκπαίδευσης Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών 11. Σιάνου Αναστασία, MSc Αγροχημεία και Βιολογικές Καλλιέργειες, Τεχνολόγος Γεωπονίας, Εργαστηριακός συνεργάτης του ΑΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ 12. Σβάρνα Σοφία, Μουσικολόγος ΜΑ Υπ. Διδάκτωρ ΕΚΠΑ, 13.Φανούριος - Νικόλαος Σακελλαράκης, Φοιτητής Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Καρπενησίου, 14. Σπέρτος Γιάννης, φοιτητής Γραφιστικής 15. Τρυπαναγνωστόπουλος Γιάννης, Φυσικός, Καθηγητής Τμήματος Φυσικής Πανεπιστημίου Πατρών 16. Μαρία Τρυπαναγνωστοπούλου, MSc Αρχιτέκτων Μηχανικός, 17. Νότα Τσίτουρα, Εικαστικός ΑΣΚΤ 18. Στέλλα Χριστοφή, Εικαστικός ΑΣΚΤ 19. Τέλος, παρουσιάζουμε τη Πρόταση Αναπλασης του Κηφισσού από τον Πολεοδόμο - Αρχιτέκτονα Βασίλη Ζώτο και την Ομάδα του.

image

imageimage