- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ιωάννης Γεώργιζας: «Καθιερώνεται περιοδική πεζοδρόμηση της οδού Αθηνάς κάθε Σαββατοκύριακο»
Μιλήσαμε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Αναπτυξιακής Αθήνας Α.Ε. για τα έργα ανάπλασης του Δήμου Αθηναίων

Συνέντευξη με τον Ιωάννη Γεώργιζα, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Αναπτυξιακής Αθήνας Α.Ε για τις δράσεις που έχουν αναλάβει στην πόλη
Η συνάντηση με τον Ιωάννη Γεώργιζα μάς δίνει τη δυνατότητα να δούμε την Αθήνα μέσα από την οπτική ενός ανθρώπου που συμβάλλει ενεργά στις προσπάθειες του Δήμου Αθηναίων για την αναβάθμιση της πόλης. Ως Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Αθήνας Α.Ε., μας μεταφέρει τον παλμό των καινοτόμων έργων και των στρατηγικών της δημοτικής αρχής Δούκα, που στόχο έχουν να κάνουν την Αθήνα έναν βιώσιμο και φιλικό προορισμό. Από την περιοδική πεζοδρόμηση της οδού Αθηνάς, που θα επιτρέπει στους πολίτες να απολαύσουν την πόλη χωρίς την ηχορύπανση των αυτοκινήτων τα Σαββατοκύριακα, μέχρι την πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, το όραμα του Δήμου Αθηναίων συνδυάζει την πράσινη ανάπτυξη με την κοινωνική δικαιοσύνη. Η συζήτησή μας μάς δείχνει μια Αθήνα που προσπαθεί να ενώσει το παρελθόν της με το μέλλον, δημιουργώντας έναν χώρο όπου η ζωή των ανθρώπων και η ποιότητα της καθημερινότητας έρχονται στο προσκήνιο.
Συνέντευξη με τον Ιωάννη Γεώργιζα, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Αναπτυξιακής Αθήνας Α.Ε για τις δράσεις που γίνονται στην πόλη
― Γιατί ένας Δήμος χρειάζεται μία αναπτυξιακή εταιρεία;
Ένας Δήμος χρειάζεται μία αναπτυξιακή εταιρεία γιατί έχει μεγαλύτερη ευελιξία από τις δημόσιες υπηρεσίες, ώστε σε πολλά έργα να είναι πιο αποτελεσματική. Ναι μεν υπόκειται σε περιορισμούς του Δημοσίου, γιατί ανήκει 100% στον Δήμο, αλλά λειτουργεί πολύ πιο ευέλικτα. Είναι Ανώνυμη Εταιρεία και λειτουργεί με κανόνες ιδιωτικής αγοράς. Τα στελέχη της προσλαμβάνονται με συγκεκριμένα, υψηλά κριτήρια. Δεν έχουν την εξασφάλιση που έχει ένας μόνιμος υπάλληλος του Δήμου, αλλά εργάζονται σε μία εταιρεία του ευρύτερου δημοσίου τομέα- με αυτή την έννοια είναι πιο αποτελεσματική.
― Ποια είναι η Αναπτυξιακή Αθήνας Α.Ε.;
Ήταν η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων, η οποία ασχολείτο κυρίως με θέματα τουρισμού και πολιτισμού, με βασικούς πυλώνες της το This is Athens, που είναι το τουριστικό brand της Αθήνας, και το Φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων (This is Athens - City Festival). Με την ανάληψη της διοίκησης από τη δημοτική αρχή Δούκα, η εταιρεία μετονομάστηκε σε Αναπτυξιακή Αθήνας Α.Ε. και άλλαξε νομική μορφή. Έγινε Αναπτυξιακός Οργανισμός, μια άλλου τύπου νομική μορφή, που ιδρύθηκε το 2019 και δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία να αναπτύξει τεχνική υπηρεσία, την οποία μάλιστα ιδρύσαμε και στελεχώσαμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Πλέον η Αναπτυξιακή Αθήνας Α.Ε. συμβάλλει στα τεχνικά έργα του δήμου, όπως στις μελέτες, στην ωρίμανση δηλαδή των έργων όπου ο δήμος αντιμετώπιζε προβλήματα– και εδώ αναδεικνύεται η χρηματοοικονομική ευελιξία που έχει η εταιρεία μας. Ταυτόχρονα μπορεί να στελεχωθεί πολύ εύκολα με συμβάσεις μίσθωσης έργου και να αξιοποιήσει μηχανικούς με μεγαλύτερη ευελιξία. Ένα πρόσφατο μεγάλο έργο που αναλάβαμε είναι η αποτύπωση της Ερμού, προλειαίνοντας το έδαφος για την υλοποίηση του έργου ανάπλασής της. Επίσης, έχουμε προβεί σε πρόδρομες μελέτες στη Βαρβάκειο Αγορά, ενώ συμβάλλουμε στο έργο του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό. Ταυτόχρονα, έχουν γίνει και ενέργειες εξυγίανσης, καθώς η εταιρεία εμφάνισε κάποιες ζημιές το 2023. Το 2024 ισολόγησε και, για πρώτη φορά έπειτα από 28 χρόνια, είχε προϋπολογισμό, δεδομένο που της εξασφαλίζει ότι με σωστή διαχείριση, θα ισολογίζει στο διηνεκές.
― Ποιες είναι οι δράσεις του προγράμματος της Αναπτυξιακής Αθήνας Α.Ε.;
Το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα σχετίζεται κυρίως με την υποστήριξη της γραμμής χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ, την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση. Υπάρχουν κάποια εμβληματικά έργα που σταδιακά θα μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης και συναποτελούν το αφήγημα: ηλεκτρικά λεωφορεία της δημοτικής συγκοινωνίας, ποδηλατόδρομοι που συμβάλλουν στην ποιότητα ζωής, το έργο της Ερμού, που θα βελτιώσει τις υποδομές και κατ’ επέκταση τις εμπορικές δραστηριότητες, αλλά και η ανάπλαση της Βαρβακείου μέσω της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου. Ταυτόχρονα υποστηρίζουμε κοινωνικά έργα: έχουμε ιδρύσει το εμβληματικό Γραφείο Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας (ΓΑΕΦ), κάτι πρωτοποριακό στην Ευρώπη. Κύριες δραστηριότητες της Αναπτυξιακής είναι επίσης η υποστήριξη του βιώσιμου τουρισμού στην Αθήνα.
Ο προσανατολισμός αλλάζει, δεν προσελκύουμε τουρίστες γενικά. Θέλουμε ο τουρίστας να έρχεται συνειδητοποιημένα, να σέβεται την πόλη και να αλληλεπιδρά με τον πολίτη και η όλη δραστηριότητα του τουρισμού να είναι βιώσιμη. Για αυτόν τον λόγο, μετά την ολοκλήρωση της Μελέτης Φέρουσας Τουριστικής Ικανότητας που κάναμε το ’24 για την Αθήνα, αναπτύξαμε το Παρατηρητήριο του Βιώσιμου Τουρισμού, που θα παρακολουθεί την εξέλιξη του τουρισμού και θα προτείνει δράσεις αρμονικής συνύπαρξης τουριστών και κατοίκων. Το σημαντικό είναι ότι πρώτη φορά αυτό το Παρατηρητήριο δημιουργείται σε μια πόλη που δεν έχει έρθει αντιμέτωπη με το πρόβλημα, αποτελεί δηλαδή μια προληπτική ενέργεια από πλευράς δήμου. Ταυτόχρονα υποστηρίζουμε και δράσεις πολιτιστικού χαρακτήρα, που φέρνουν με διαφορετικό τρόπο έσοδα στην πόλη, όπως είναι το This is Athens - Film Office, το οποίο προσελκύει κάθε χρόνο δεκάδες κινηματογραφικές παραγωγές στην Αθήνα και διευκολύνει την υλοποίησή τους.
― Μιλήστε μας για την πεζοδρόμηση της οδού Αθηνάς. Πώς θα υλοποιηθεί, ποιος είναι ο στόχος του έργου;
Θα καθιερωθεί η περιοδική πεζοδρόμηση της Αθηνάς κάθε Σαββατοκύριακο: από το Σάββατο βράδυ, μετά το κλείσιμο των καταστημάτων περίπου στις 20:00, μέχρι και το βράδυ της Κυριακής. Για 24 ώρες θα αποκλείονται τα αυτοκίνητα και θα αποδίδεται ο δρόμος στους πεζούς με τη βοήθεια της τροχαίας και της δημοτικής αστυνομίας. Είναι μια πρωτοβουλία που πραγματοποιήθηκε πιλοτικά στις 29 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας. Λειτούργησε πολύ καλά, καθώς είχαν γίνει όλες οι απαραίτητες συνεννοήσεις. Οι υπηρεσίες δημοτικής συγκοινωνίας, καθαριότητας και τροχαίας ανταποκρίθηκαν υποδειγματικά, δίνοντάς μας το μήνυμα ότι, αν σε αυτούς τους φορείς δοθεί μια κατεύθυνση κι ένας σωστός σχεδιασμός, θα μπορέσουν να δράσουν αποτελεσματικά. Αυτή η πρωτοβουλία αποτέλεσε το ερέθισμα για τον δήμαρχο να σκεφτεί ότι θα μπορούσαμε να μονιμοποιήσουμε την πεζοδρόμηση τα Σαββατοκύριακα. Έτσι, αποφασίσαμε να το θεσμοθετήσουμε.
Στόχος είναι να γίνει σταδιακά ανάπλαση της Αθηνάς και τελικά να εξελιχθεί σε έναν δρόμο ήπιας κυκλοφορίας: δεν θα παρκάρουν αυτοκίνητα και θα διέρχονται μόνο λεωφορεία και αυτοκίνητα τροφοδοσίας συγκεκριμένες ώρες. Θεωρούμε ότι είναι ο πλέον κατάλληλος δρόμος για να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο.
― Τι ακριβώς είναι το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας;
Είναι ένα κοινωνικό έργο που ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο και συμβάλλει στην άμβλυνση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης. Είναι καινοτόμο γιατί δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην Ευρώπη και έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών πόλεων και δικτύων. Με ιδέα του Χάρη Δούκα, βρέθηκε τρόπος να απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη οι πολίτες που τεκμηριώνονται ως «ενεργειακά φτωχοί». Υπάρχουν δύο τέτοια κριτήρια: το πρώτο είναι το οικονομικό. Συγκεκριμένα, θα πρέπει, με βάση το εκκαθαριστικό της εφορίας, το εισόδημα ανά μέλος νοικοκυριού να είναι μικρότερο από το 60% του διάμεσου εισοδήματος* (περίπου 7.000€). Το δεύτερο κριτήριο είναι ενεργειακό. Ο υποψήφιος θα πρέπει να καταναλώνει, με βάση τους λογαριασμούς ρεύματος, φυσικού αερίου κ.λπ. ενέργεια μικρότερη από το 80% που απαιτείται για να ζει άνετα με βάση το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης. Αν ξοδεύει κάτω από το 80%, σημαίνει ότι δυσκολεύεται. Αυτά τα δύο κριτήρια σε συνδυασμό, ορίζουν το ποιος είναι «ενεργειακά φτωχός». Αυτή την περίοδο εξετάζουμε περίπου 400 νοικοκυριά, μέχρι στιγμής τα 57 έχουν λάβει την πιστοποίηση και απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη, εξοικονομώντας από 20-40 ευρώ τον μήνα. Είναι μια οικονομική βοήθεια.
(*Σημειώνεται ότι το διάμεσο εισόδημα είναι γύρω στις 11.000 ευρώ ανά άτομο).
― Τι έχετε αναλάβει σχετικά με το Σεράφειο;
Ως Αναπτυξιακή Αθήνας, διαχειριζόμαστε τους χώρους συνεδριάσεων του Σεραφείου, μία κεντρική αίθουσα και δύο βοηθητικές, οι οποίες είναι πλήρως ανακαινισμένες και μισθώνονται πλέον σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Προσπαθούμε να προσφέρουμε μία συνεδριακή αίθουσα που να μην ανταγωνίζεται τον ιδιωτικό τομέα, αλλά να τον συμπληρώνει. Οι χώροι ενίοτε αξιοποιούνται και από τον ίδιο τον Δήμο. Το Σεράφειο ως συγκρότημα έχει ένα κολυμβητήριο υπο-ολυμπιακών διαστάσεων, γήπεδα μπάσκετ -κλειστό και ανοιχτό- και έναν πολύ ωραίο περιβάλλοντα χώρο. Καθώς το Σεράφειο βρίσκεται υπό τη διαχείρισή μας σε συνεργασία με τη ΔΑΕΜ και τον ΟΠΑΝΔΑ, μας δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε αρκετές καινοτόμες παρεμβάσεις. Για παράδειγμα, έχουμε εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά συστήματα, έχουμε προχωρήσει σε πιλοτική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στεγάστρων στο πάρκινγκ, κι έχουμε εγκαταστήσει φορτιστές για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το Σεράφειο πάντως θα αποτελέσει πόλο σημαντικών πρότζεκτ και εκδηλώσεων όλο το επόμενο διάστημα.
― Τι θα δούμε φέτος στην κορυφαία συνάντηση τουρισμού «This is Athens - Agora»; Τι διαφορετικό να αναμένουμε;
Είναι η μεγαλύτερη Β2Β τουριστική συνάντηση, η οποία διεξάγεται ξανά έπειτα από δύο χρόνια στο Ζάππειο, στις 7 και 8 Απριλίου, και διοργανώνεται από τον Δήμο Αθηναίων μέσω της Αναπτυξιακής Αθήνας. Η πόλη αυτές τις δύο ημέρες θα «μεταμορφωθεί» σε έναν διεθνή κόμβο τουριστικής δικτύωσης, καθώς περισσότεροι από 200 κορυφαίοι επαγγελματίες του τουρισμού απ' όλο τον κόσμο θα δώσουν ραντεβού στην «καρδιά» της Αθήνας για να γνωρίσουν τις σύγχρονες δυνατότητες της ελληνικής πρωτεύουσας ως προορισμού αναψυχής αλλά και ως ιδανικού συνεδριακού προορισμού. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ειδικά θεματικά πάνελ και ομιλίες από κορυφαίους ειδικούς της τουριστικής βιομηχανίας, δίνοντας στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να «χτίσουν» ουσιαστικές συνεργασίες και να ανακαλύψουν νέες προοπτικές. Η διοργάνωση φέτος θα εστιάσει σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και πιστεύουμε ότι θα αφήσει σημαντικό αποτύπωμα πέραν του επιχειρησιακού. Πρόκειται για ένα «πράσινο» event. Μάλιστα θα μετρήσουμε το ανθρακικό αποτύπωμα της εκδήλωσης.
― Ποιο είναι το όραμά σας για την επόμενη πενταετία στην πόλη των Αθηναίων;
Να γίνει η Αθήνα μια βιώσιμη πόλη στην οποία θα μπορούν όλοι ανεξαιρέτως -ακόμη και άνθρωποι με κινητικά προβλήματα- να περπατούν ανεμπόδιστα. Μια πόλη που θα ενσωματώνει τον τουρισμό και τον πολιτισμό στη ζωή των ανθρώπων και θα φέρνει σε αρμονική αλληλεπίδραση τους πολίτες με τους επισκέπτες. Μια πόλη αειφόρα με ελαχιστοποιημένο ανθρακικό αποτύπωμα και ενεργειακή κατανάλωση. Μια πόλη στην οποία αξίζει να ζεις!