Μια βόλτα στη Βαρβάκειο: Παράδοση, γεύση και ιστορία
Ξαλμυρίζοντας μπακαλιάρο, ανακαλύπτοντας την Αθήνα


Η Βαρβάκειος: Από το παζάρι στο after party
Είναι σίγουρο ότι θα φάμε καλά, οικονομικά και στην ώρα μας; Είναι σίγουρο ότι θα κάνει καλό καιρό; Και γιατί να στριμωχτούμε στην καλή ψαροταβέρνα του Κερατσινίου, της Σαλαμίνας, του Πειραιά, όταν μπορούμε να απολαύσουμε στο σπίτι με φίλους ξαλμυρισμένο από τα χεράκια μας μπακαλιάρο, απολαμβάνοντας τις τελευταίες σπιτικές μαζώξεις του χειμώνα; Έρχεται καυτό καλοκαίρι. Το έξω δεν θα μας λείψει. Εξάλλου, είναι μια καλή ευκαιρία να εκτεθούμε στη φωνακλού αγορά της Βαρβακείου για να ζήσουμε την παράδοση όπως ο Αθηναίος του 1886.

Τι σημαίνει η Βαρβάκειος για την Αθήνα
Όποιος έχει μικροβιοφοβία ή ευαίσθητη μύτη δεν πατάει ούτε απ’ έξω. Γι’ αυτό μου κάνει εντύπωση που τα τελευταία χρόνια η εξωστρέφεια της Βαρβακείου βρήκε το κοινό της και εκτός εμπορικού προφίλ, φέρνοντας στην αγκαλιά της τη νεότερη γενιά, αυτή που προμηθεύεται έτοιμα γεύματα από το σούπερ μάρκετ, δεν έχει ξαλμυρίσει ποτέ μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου, τρέφεται με ακέφαλα κατεψυγμένα φιλέτα που συνήθως λήγουν προτού τα μαγειρέψει στον φούρνο μικροκυμάτων. Η μεταμεσονύκτια Βαρβάκειος, που φιλοξενεί μουσικά events, DJ set, συναυλίες και after party εκδηλώσεις, δεν έχει καμία σχέση με την πρωινή. Αυτή του παζαριού, του ντελάλη, της σύγκρισης τιμών, της αγωνίας μην ξεμείνει εμπόρευμα.

Ίσως η δημιουργία της αγοράς το 1886 να λειτούργησε ως ένα mall ορίζοντας ανάπτυξη εκείνη την εποχή, αντικαθιστώντας τις παλαιότερες, μικρότερες αγορές που λειτουργούσαν διάσπαρτα στην Αθήνα. Από τότε, η αγορά γνώρισε πολλές αλλαγές, αλλά παρέμεινε το εμπορικό κέντρο της πόλης για τρόφιμα. Σήμερα, συνεχίζει να αποτελεί το κύριο σημείο προμήθειας φρέσκων προϊόντων για καταναλωτές, εστιατόρια και επαγγελματίες σεφ.

Λέμε «πάμε βόλτα στη Βαρβάκειο», γιατί είναι κάτι παραπάνω από μία καταναλωτική εμπειρία. Αν την επισκεφθείτε με κάποιον έμπειρο στα παζάρια, στην αναγνώριση του καλού και φρέσκου προϊόντος, με κάποιον ανοιχτό στην κουβέντα με τον ψαρά, τον κρεοπώλη, θα μυσταγωγηθείτε στα ενδότερα. Εκεί που φυλάσσεται το καλό «πράμα» για τον ψαγμένο πελάτη. Είναι όπως η επίσκεψη στα μουσεία. Συνοδεία ξεναγού η εμπειρία απογειώνεται. Όποιος ενοχλείται από τις αδέσποτες γάτες που ξεπηδούν πίσω από τα καφάσια της αποθήκης δεν κάνει για τη Βαρβάκειο.
Η 24η Μαρτίου είναι μια καλή ημέρα για το «βάπτισμα» κάποιου που απεχθάνεται τέτοιου είδους αγορές ή δηλώνει vegetarian. «Τα σφαγεία είναι τόπος εγκλήματος, πώς μπορεί να έχουν εξελιχθεί σε δημοφιλείς συνοικίες για ψώνια, εστιατόρια, νυχτερινή ζωή και πολιτιστικά δρώμενα;» μου υπογραμμίζει ένας φίλος νεαρής ηλικίας, που έχει πείσει τους γονείς του να κόψει το κρέας και το ψάρι από τα 15 του. Τον δρόμο άνοιξε το Meat Market στη Νέα Υόρκη, όταν η παλιά αγορά μετατράπηκε σε καλοφαγική σκηνή. Στη δική μας ταπεινή Βαρβάκειο, η χαρά των hip στελεχών περιορίζεται στα νυχτερινά δρώμενα. Την ημέρα, εξακολουθείς να βλέπεις συνταξιούχους μπροστά σε βρεγμένους πάγκους της ψαραγοράς, που δεν διαθέτουν περιπετειώδη ουρανίσκο, αλλά έμπειρη μύτη. Αυτή που ξεχωρίζει το μπαγιάτικο απ’ το φρέσκο.

«Πώς ξαλμυρίζω μπακαλιάρο;» ρωτώ επίτηδες δυνατά, δίπλα σε μια ώριμη κυρία, έτοιμη να μου διδάξει δύο διαφορετικούς τρόπους, χαρούμενη που μπορεί να μεταδώσει τη γνώση πριν την προλάβουν δέκα άρθρα από το ChatGPT.

Η Βαρβάκειος έχει οπτική επαφή με τον Παρθενώνα. Διασχίζοντας την Αθηνάς απ’ την Ομόνοια για να την επισκεφτώ τελετουργικά άλλη μια 24η Μαρτίου, νιώθω κάτι που συγγενεύει με αυτό που λέμε πατριωτισμό. Ομόνοια, Βαρβάκειος, Μοναστηράκι, Παρθενώνας. Ένας δρόμος φυτεμένος με τζακαράντες, εθνικά ακέραιος και αδιεθνοποίητος, με δεκάδες μαγαζιά μικροεμπόρων που πουλάνε αυγά, μπαχάρια, καλαθούνες, χαλβάδες και τυροκομικά. Όσο και να με έχει διευκολύνει η gig economy του εύκολου delivery στο σπίτι, τίποτα δεν συγκρίνεται με τη νοσταλγική βόλτα στην αγκαλιά μιας πόλης που με θρέφει, μια μέρα που γιορτάζει.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το ξημέρωμα της 25ης Μαρτίου στην καρδιά της πρωτεύουσας
Ξαλμυρίζοντας μπακαλιάρο, ανακαλύπτοντας την Αθήνα
Μια γωνιά της πόλης που ζωντανεύει
Για όλη την οικογένεια - Το πρόγραμμα αναλυτικά
Απόρησα τι στο καλό κάνει ένα ζευγάρι Ιρλανδών σ’ ένα λάιβ εναλλακτικής ηλεκτρονικής μουσικής με ελληνικό στίχο.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό
O καθηγητής Κωνσταντίνος Καρτάλης μιλάει για τη χρήση του αυτοκινήτου, τη θερμοκρασία της Αθήνας, τη σημασία ένταξης του ποδηλάτου στην πόλη και το δίκτυο των ΜΜΜ
«Θέλω να πάρουμε έναν καφέ στο χέρι με τον Χάρη Δούκα και να περπατήσουμε στα πεζοδρόμια της Νεάπολης και του Κολωνακίου»
Το είδος του μπαρ που δεν σε κερδίζει με κάποιο στημένο κόλπο ή κάποιο χάιπ, απλώς είναι εκεί και σε περιμένει να το ανακαλύψεις.
Ο Μάρκος Βαμβακάρης είπε ότι όποιος την περνούσε θα πρέπει να ήταν πολύ μάγκας. Αυτή είναι η ιστορία της γέφυρας και των ανθρώπων που την πέρασαν.
Την είδαμε στο TikTok της να προσπαθεί να προφέρει ελληνικούς γλωσσοδέτες και της ζητήσαμε να μας πει πώς βρέθηκε στη χώρα μας και τι κάνει
Διασκέδαση, φαγητό, αγορές, ευ ζην, τίποτα δεν λείπει από αυτή τη γειτονιά
Χωρά μια τέτοια βραδιά σε ένα μόνο κείμενο;
Είναι λες και η πόλη, και ειδικά το κέντρο της, υπάρχουν για την ψυχαγωγία των κακομαθημένων προνομιούχων ή των «ευαίσθητων» προνομιούχων
Ανάμεσα στις παλιές πολυκατοικίες ξεφυτρώνουν νέα στέκια, μαγαζάκια και καλλιτεχνικοί πολυχώροι, που υπόσχονται να της δώσουν χρώμα και μια νέα πνοή
Αυτό που χρειάζεται να ξέρεις για να της πάρεις το σωστό δώρο (χωρίς κάρτα αλλαγής)
O Σωτήριος Καρέλλας δίνει το παράδειγμα για ένα καλύτερο περιβάλλον σε διδάσκοντες και φοιτητές
Σειρά δράσεων με στόχο την κοινωνική και πολιτιστική ορατότητα το Σαββατοκύριακο 8-9 Μαρτίου
Χάρης Δούκας: «Τα Κέντρα Δημιουργικής Μάθησης του Δήμου Αθηναίων, ενεργές κυψέλες πολιτισμού στις γειτονιές της πόλης»
Δούκας: «Ατμόσφαιρα γιορτής, με μουσική, χορό και παραδοσιακά εδέσματα για όλους»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.