Πολιτικη & Οικονομια

Η Αθήνα φοράει τα γιορτινά της

Η Αθήνα μεταμορφώνεται σε άλλη Αθήνα. Τι είναι αυτή η αλλαγή που βιώνει η πόλη; Αλλάζει κάτι σημαντικό. Αλλάζει ο χώρος και ο χρόνος της ζωής των κατοίκων

Χάρης Δούκας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Χάρης Δούκας: Ο δήμαρχος Αθηναίων γράφει για τα Χριστούγεννα στην πόλη και τις αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών

H Αθήνα έχει πολλά πρόσωπα. Είναι «πόλεις μέσα στην πόλη». Είναι επτά κοινότητες που καθεμιά έχει τη δική της φυσιογνωμία. Αυτό υποδηλώνει η μεταμόρφωση των επτά πλατειών της πόλης σε τόπους αφηγήσεων, ταξιδιών, φαντασίας και ονείρων, μνήμης και ανάγνωσης με εκδηλώσεις καλλιτεχνικές, μουσικές και αθλητικές, τώρα που η Αθήνα βάζει τα γιορτινά της.

Όσο πιο πολύ «χάνεσαι» στις γειτονιές, τόσο πιο πολύ ξαναβρίσκεις την «κόκκινη κλωστή» που δένει όλη την πόλη μαζί. Είναι ένα άλλο πρόσωπο της Αθήνας, διαφορετικό από εκείνο της καθημερινότητας. Ή μάλλον μια άλλη όψη της καθημερινότητας, στο μεταίχμιο μεταξύ τέχνης και ζωής που δένει ανθρώπους, τόπους και χώρους και χαρακτηρίζεται από ελευθερία, ισότητα και αφθονία.

Την περίοδο από 28 Νοεμβρίου έως 10 Ιανουαρίου, η Αθήνα μεταμορφώνεται σε άλλη Αθήνα. Τι είναι αυτή η αλλαγή που βιώνει η πόλη; Αλλάζει κάτι σημαντικό. Αλλάζει ο χώρος και ο χρόνος της ζωής των κατοίκων.

Σε αυτές τις 44 γιορτινές μέρες, μεγαλώνει ο χρόνος, ώστε να χωρέσει μουσικο-εκφραστικές εκδηλώσεις με συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών, ταινίες, θεατρικές παραστάσεις, ραδιοφωνικούς σταθμούς, εκθέσεις, εκπαιδευτικές, παιδικές δραστηριότητες κ.α. Καθημερινά αλλά και με σταθμούς. Στις 21 Δεκεμβρίου, ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου, στο ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, τότε που τα ρολόγια σταματούν τους συνηθισμένους χτύπους, για να παρουσιαστεί ένα ταξίδι στον χρόνο με την ιστορία της Αθήνας από το 1945 ως το 2025, κατά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο Σύνταγμα με το πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα.

Η Αθήνα αλλάζει γιατί εκτός από το χρόνο, αλλάζει ο χώρος της ζωής, καθώς κάθε τόπος της πόλης, ακόμα και ο πιο ξεχασμένος, εμφανίζεται στο προσκήνιο σε μια απίστευτη οικονομία του χώρου:  Από τον Άγιο Παντελεήμονα, το Γκύζη, το Παγκράτι, τη Λαμπρινή μέχρι εμβληματικούς χώρους των Αθηνών, την αρχαία πόλη, τα μουσεία, το Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό θέατρο «Μαρία Κάλλας», το πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα Μερκούρη», την Πινακοθήκη, τις βιβλιοθήκες, τα κέντρα δημιουργικής μάθησης και πολιτιστικούς χώρους του Δήμου, κ.ά.

Μετά τις γιορτές, η πόλη θα φορέσει και πάλι το προσωπείο της καθημερινότητας και της ρουτίνας με τα γνωστά προβλήματα που την καταδιώκουν. Αλλά κάτω από το προσωπείο, εξακολουθεί να καίει άσβεστη η φλόγα των ανθρώπων για μια καλύτερη ζωή, όπως εκδηλώνεται όταν οι συνθήκες το ευνοούν. Είναι μια περιρρέουσα εκδήλωση ελπίδας απέναντι σε όσα μας κρατούν καθηλωμένους. Οι γιορτές στην Αθήνα, είναι ένα μήνυμα για να ξανακερδίσουμε τη ζωή μας πίσω. Στην πόλη και στη χώρα.